LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-31-2006, 03:54 AM   #1
natewlew
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: USA
Distribution: Any distro I can get my hands on!
Posts: 162

Rep: Reputation: 30
Sound used to work. Now it doesn't!


I installed Suse and had no sound trouble at all. I could play my music files (I was happy). A few restarts and programs later I get no sound. I go into my mixer, click a button thats called "IEC958" and I get a loud distorted sound. I can hear whats playing behind the distortion a little bit.
With no solution I reinstall Suse and like magic I get my sound back. Then a few restarts later and I have the same distorted sound again.
The only programs I installed were firefox, thunderbird and ogle.

My sound card is a: Creative Sound Blaster Audio PCI 128D.

Please, if anyone can help
 
Old 01-31-2006, 11:31 AM   #2
sundialsvcs
LQ Guru
 
Registered: Feb 2004
Location: SE Tennessee, USA
Distribution: Gentoo, LFS
Posts: 7,177

Rep: Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210Reputation: 2210
Do you see any messages in /var/log/messages? Are there any other clues or observations that you might be able to offer?

By the way, "reinstalling the operating system" is a very Windows response. You should not have to do that.
 
Old 01-31-2006, 04:28 PM   #3
natewlew
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: USA
Distribution: Any distro I can get my hands on!
Posts: 162

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Thanks for your help!

I can't seem to get into /var/log/messages, I do not have permission.

When I click on the speaker in the bottom right corner it has a button for mixer and it says 3d at the top. Before the sound messed up it might have looked different. It seems like it had more buttons and maybe it didn't say 3D.

I can't help it I am very windows. But I have realized that linux is way more stable. Programs don't constantly lock up.
 
Old 01-31-2006, 05:36 PM   #4
natewlew
Member
 
Registered: Jan 2006
Location: USA
Distribution: Any distro I can get my hands on!
Posts: 162

Original Poster
Rep: Reputation: 30
I used yast to delete the sound card and then I configured it and it worked. I guess that will be the standered 2 day procedure.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Startup Sound Works... CD Sound Doesn't Work... GNewbie MEPIS 8 01-02-2006 11:35 PM
Sound servers dont work Properly, no sound everywhere! starfly Linux - Hardware 1 04-01-2005 10:53 PM
Need to run system-config-sound after every boot too make sound work in FC2 jrbiochem Linux - Hardware 11 08-04-2004 08:08 AM
midi / synth sound with SIS7012 aka Intel i8x0 onboard sound card does not work wahwah Linux - Hardware 1 11-10-2003 06:25 PM
Need help getting sound blaster live to work instead of onboard sound JakeWolf Linux - Newbie 8 04-29-2002 10:27 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:45 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration