LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-21-2009, 06:13 AM   #1
hurum
LQ Newbie
 
Registered: May 2009
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Sound problem


I just installed Ubuntu 9.04 Desktop, but i just cant figure out how to get my soundcard working.


Here is what lspci sais:

00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 0 (rev a2)
00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 1 (rev a2)
00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 5 (rev a2)
00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 4 (rev a2)
00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.6 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 3 (rev a2)
00:00.7 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 2 (rev a2)
00:02.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:09.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Host Bridge (rev a2)
00:0a.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP51 LPC Bridge (rev a3)
00:0a.1 SMBus: nVidia Corporation MCP51 SMBus (rev a3)
00:0a.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Memory Controller 0 (rev a3)
00:0b.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a3)
00:0b.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a3)
00:0d.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 IDE (rev a1)
00:0e.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 Serial ATA Controller (rev a1)
00:0f.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 Serial ATA Controller (rev a1)
00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP51 PCI Bridge (rev a2)
00:14.0 Bridge: nVidia Corporation MCP51 Ethernet Controller (rev a3)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV530 [Radeon X1600]
02:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV530 [Radeon X1600] (Secondary)
03:05.0 FireWire (IEEE 1394): Agere Systems FW323 (rev 70)
03:08.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB X-Fi
03:09.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5413 802.11abg NIC (rev 01)
03:0a.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1)

This is the error i get when i try to play test sound.

audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink: Could not open audio device for playback.

It looks to me that this is a comon problem, but after reading several forums, i havent come closer to solving my problem.
 
Old 05-21-2009, 08:07 AM   #2
onebuck
Moderator
 
Registered: Jan 2005
Location: Midwest USA, Central Illinois
Distribution: SlackwareŽ
Posts: 12,541
Blog Entries: 23

Rep: Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943Reputation: 1943
Hi,

Welcome to LQ!

I don't use the *buntus but you should be able to run 'alsaconf' from the cli as root. Once you have the sound card configured then use the 'alsamixer' to setup the sound device. You then use the 'alsactl store' to save the configuration.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
general problem ... rhel 5 everything of sound card got configured but no sound raaki_88 Linux - Enterprise 3 08-13-2008 09:30 AM
fc6 sound card problem(SigmaTel STAC9200),no sound,who can help me? weller Linux - Laptop and Netbook 4 02-10-2008 09:19 AM
Sound problem at openSuSE 10.2. Sound card unidentified perfectly Fakhri Linux - Hardware 0 04-29-2007 11:01 PM
i have problem with sound in ATI SB600 chipset,i not hear sound on it jodiedupri Linux - Hardware 0 01-26-2007 09:30 AM
Sound problem after installing/uninstalling JACK sound server bastupungen Linux - Software 1 02-28-2004 01:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:53 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration