LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-25-2003, 03:01 AM   #1
bzsleeping
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2003
Location: at my desk.. sleeping
Distribution: Red Hat 9.0 with latest kernel.. i think :p
Posts: 27

Rep: Reputation: 15
sound prob i8x0


guys,

i got another problem. here it is..

X informational - artsmessage (this is the title)
Sound server informational message:

Error while initializing the sound driver:

device /dev/dsp can't be opened (No such device)

The sound server will continue, using the null output device.


i got this error after installing the latest alsa sound driver, lib and utils. i followed the install instructions from their website. after reboot i got the error message above. now when i open up my sound mixer it is just a blank window.

i checked my /dev/dsp and it is where it supposed to be. like this..

crw------- 1 root root 14, 3 Aug 31 2002 /dev/dsp

what give?

prior to this, my linux dont have sound. but if i open the soundcard detection utility under kde, where it has the "play test sound" button, i was able to hear the test sound.. but i dont hear any sound when i play mp3s on xmms. even with my mixer volume setting on full.

my soundcard detected as 82801BA/BAM AC'97.
alsa driver, lib & utis version 0.9.8.

please help.
 
Old 10-25-2003, 06:35 AM   #2
lugoteehalt
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 1,215
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 49
Have no idea but it's always useful to do:
cat largefile > /dev/dsp
when a loud hiss should be heard, when messing with sound.

Might try changing the permissions of /dev/dsp. Try running sndconfig, it's a Redhat program. Try things as root.

Last edited by lugoteehalt; 10-25-2003 at 06:36 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
i8x0 SPDIF + ALSA problem Jon Beilin Linux - Hardware 5 03-26-2005 03:46 PM
sound problem on thinkpad t23 i8x0 with 2.6k + alsa augustmacbizzle Linux - Hardware 0 12-26-2003 11:08 PM
SIS7012 aka Intel i8x0 sound card w. ALSA sounds bad wahwah Linux - Newbie 6 11-10-2003 06:26 PM
midi / synth sound with SIS7012 aka Intel i8x0 onboard sound card does not work wahwah Linux - Hardware 1 11-10-2003 06:25 PM
D.S.L. Sound Prob Fonke0412 Linux - Hardware 3 09-27-2003 07:10 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:58 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration