LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-25-2002, 03:31 PM   #1
j-charles
Member
 
Registered: Sep 2001
Location: dunkerque, france
Distribution: mandrake 9.0 -> debian woody
Posts: 39

Rep: Reputation: 15
sound : /dev/dsp


I've just upgraded to Mandrake 8.1 and everything is to be configured once more.
No sound out my computer. (even as root)
I've noticed that linux can't find /dev/dsp (doesn't exist) when I launched xmms in a xterm.
What shall I try ?
 
Old 02-25-2002, 04:12 PM   #2
neo77777
LQ Addict
 
Registered: Dec 2001
Location: Brooklyn, NY
Distribution: *NIX
Posts: 3,704

Rep: Reputation: 55
what sound card are you using?
 
Old 02-26-2002, 12:17 PM   #3
j-charles
Member
 
Registered: Sep 2001
Location: dunkerque, france
Distribution: mandrake 9.0 -> debian woody
Posts: 39

Original Poster
Rep: Reputation: 15
It's a SB (8bits I think). I had some bad times about it when on mandrake 7.2 : I've had to configure /etc/modules , modules.conf ... (alias sound sb , and : options irq etc...) and everything went quite right. But as far as I can remember the /dev/dsp , mixer, and sequencer were there.
 
Old 02-27-2002, 01:02 AM   #4
Aussie
Senior Member
 
Registered: Sep 2001
Location: Brisvegas, Antipodes
Distribution: Slackware
Posts: 4,590

Rep: Reputation: 56
If the entries for dsp are missing from /dev you can create them with the MAKEDEV script in /dev. Do "man MAKEDEV" for the options.
 
Old 02-28-2002, 03:31 PM   #5
j-charles
Member
 
Registered: Sep 2001
Location: dunkerque, france
Distribution: mandrake 9.0 -> debian woody
Posts: 39

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for the information. I was hopping I would not have to make it (and configure core...) myself: and I was lucky since I just had to do "modprobe sb"! (setup in /etc/modules)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
devfs and devfsd don't create /dev/dsp or /dev/sound/dsp ? behmjose Linux - Hardware 2 10-02-2006 12:27 PM
no sound from /dev/dsp Dargason Linux - Software 24 01-06-2006 02:49 PM
Another sound problem! No /dev/dsp* voyciz Linux - Software 4 03-03-2005 05:39 PM
No sound (/dev/dsp) in new X session Doum Mandriva 2 08-03-2004 07:19 PM
/dev/dsp input sound jcrcabre Linux - Software 1 05-01-2004 11:17 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:36 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration