LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-28-2005, 07:56 AM   #1
Blackthorns.Legacy
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Location: St. Charles, Ontario, Canada
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 13

Rep: Reputation: 0
Sound & Installation


Slackware is up and running now but I have a few problems
  1. My sound will only let one application use it at a time and it seams to query sounds from Gaim. Lets say if I'm chatting in Gaim and have a play list going in XMMS, between each song Gaim grabs control of the sound card and plays all the message out/in notifications back-to-back that should have played during the song. After it finishes (and it can take a while if I'm talkin' to a few people) I have to goto XMMS and manualy start the next song.

    Here is some information on my hardware :
    Code:
    bash-3.00$ lsmod
    Module                  Size  Used by    Not tainted
    snd-pcm-oss            36704   1
    snd-mixer-oss          12152   2 [snd-pcm-oss]
    parport_pc             15044   0
    parport                22824   0 [parport_pc]
    uhci                   24284   0 (unused)
    usbcore                58860   1 [uhci]
    snd-ens1371            11392   3
    gameport                1420   0 [snd-ens1371]
    snd-rawmidi            12320   0 [snd-ens1371]
    snd-seq-device          3812   0 [snd-rawmidi]
    snd-ac97-codec         52472   0 [snd-ens1371]
    snd-pcm                54504   0 [snd-pcm-oss snd-ens1371 snd-ac97-codec]
    snd-timer              13412   0 [snd-pcm]
    snd                    31268   0 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-ens1371 snd-rawm
    idi snd-seq-device snd-ac97-codec snd-pcm snd-timer]
    snd-page-alloc          4712   0 [snd-mixer-oss snd-rawmidi snd-seq-device snd-p
    cm snd-timer snd]
    soundcore               3396   6 [snd]
    tulip                  39200   1
    crc32                   2880   0 [tulip]
    pcmcia_core            39172   0
    ide-scsi                9392   0
    agpgart                45092   0 (unused)
    bash-3.00$ su
    Password: ******** ;)
    bash-3.00# lspci
    00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C693A/694x [Apollo PRO133x] (rev c4)
    00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C598/694x [Apollo MVP3/Pro133x AGP]
    00:07.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super South] (rev 40)
    00:07.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C/VT8235 PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    00:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT6202 [USB 2.0 controller] (rev 16)
    00:07.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT6202 [USB 2.0 controller] (rev 16)
    00:07.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C686 [Apollo Super ACPI] (rev 40)
    00:09.0 Multimedia audio controller:  Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
    00:0a.0 Ethernet controller: Linksys Network Everywhere Fast Ethernet 10/100 model NC100 (rev 11)
    00:0d.0 Communication controller: 5610 56K FaxModem USR 56k Internal WinModem
    01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV5 [RIVA TNT2/TNT2 Pro] (rev 15)
    I assume I need better drivers, but I don't know where to get them, or how to install them, heh
  2. I've only successfully installed firefox so far but I don't know if i did it right... I did it under my current user using the "su" command to go root from the terminal, then after extracting the files I ran the "firefox-installer" program and follower the instructions on the screen that popped up. But the problem I'm having with firefox is that I can't run it without entering in the full path (installed to /usr/share/firefox/firefox) I thought I was supposed to run it from anywhere... Do I need to manually write the path into a file?
  3. Sometimes I use firefox to open the directory for my downloads and when I do it launches the nautilus File manager, and every time the Naultilus file manager opens it opens some daemon from another window manager (I'm using XFCE) that takes over my desktop and looks damn ugly . (accidentally did it right now hehe ) If I kill the right processes and restart my X-FCE it looks normal again, but thats a major inconvenience if I'm doing something at the time, like posting on LQ lol.

Help with any of these problems would be appreciated Thanks in advance
 
Old 06-28-2005, 08:51 AM   #2
johntramp
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Christchurch, New Zealand
Distribution: Gentoo / Slackware
Posts: 72

Rep: Reputation: 15
http://jackit.sourceforge.net/

Have a look at that. It should solve your problem (or you could turn sound off in gaim )
 
Old 06-28-2005, 08:59 AM   #3
johntramp
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Christchurch, New Zealand
Distribution: Gentoo / Slackware
Posts: 72

Rep: Reputation: 15
2. Have a look at the output of
Code:
echo $PATH
You should be able to fix the problem with
Code:
ln -s /usr/share/firefox/firefox /usr/bin/firefox
3. I have the same thing with nautilus. There is probably some switch you can open nautilus with to disable the window manager it comes with ( man nautilus ). You should have a look tho in the firefox settings and have it open a better file manager like rox for example.


Hopefully this helps some with your problems.
 
Old 06-28-2005, 09:25 AM   #4
Blackthorns.Legacy
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2005
Location: St. Charles, Ontario, Canada
Distribution: Slackware 10.1
Posts: 13

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks Johntramp, firefox can be run from anywhere now and I'll look into Jackit
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mandrake10.1 Installation & external DVD RW Hardware recognition & pipseeking Mandriva 0 05-15-2005 08:02 AM
No sound && dvd wont play Mandrake 10.1 Bag9697 Linux - Software 5 01-11-2005 08:07 PM
kde-3.1.4 & artswrapper & no ac3-sound passtrough BlinkEye Linux - Software 0 12-05-2003 05:00 PM
xine1_rc2 & kxine source install problems in RH 9.0 & SB live found but no sound Dominik Linux - Software 2 12-02-2003 04:15 AM
linux config & installation & display card problem spsonar Linux - Software 0 02-14-2002 07:52 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:46 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration