LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-24-2005, 05:02 PM   #1
yimboli
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware
Posts: 24

Rep: Reputation: 15
sound


I haven't messed around with linux in a LONG time, and I'm trying to get my speakers to work. They aren't anything special. In fact, it may be more accurate to say that I'm trying to get my SOUND CARD to work. Just installed Slackware 10.2, and I have no idea what kind of sound card I have (found this computer case in a dumpster =P)

If possible, please point me in the right direction to getting slackware to auto-detect my sound card type and get it to work.

If that's not possible, please provide advice on how to tell what kind of sound card I have, and also how to enable it on slackware.

Cheers!
 
Old 12-24-2005, 06:27 PM   #2
XavierP
Moderator
 
Registered: Nov 2002
Location: Kent, England
Distribution: Debian Testing
Posts: 19,192
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 470Reputation: 470Reputation: 470Reputation: 470Reputation: 470
Open a console and, as root, run lspci. Read down the list and it should show your card. For example, mine looks like this:
Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge (rev 04)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY
02:00.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1510 PC card Cardbus Controller
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82801DB PRO/100 VE (MOB) Ethernet Controller (rev 83)
03:00.0 Network controller: Texas Instruments ACX 111 54Mbps Wireless Interface
and from that I can see that my sound card is
Code:
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
.
 
Old 12-24-2005, 08:58 PM   #3
yimboli
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Slackware
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Fascinating, that's a great command. Bear with me here... my output was:

Code:
root@yimux:/home/yimboli# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
00:0e.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905B 100BaseTX [Cyclone] (rev 30)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage Pro AGP 1X/2X (rev 5c)
Maybe my sound card is connected in some funky way that this command doesn't detect? i,e, maybe its built into the motherboard (maybe that doesnt make any sense but i said to bear with me!) But at least now I know my gfx card is ATI and my ethernet card is base 100 =)

EDIT: @XavierP, my nondescript subject violates the guildelines in one of your sig links... is there any way to edit the subject or am I stuck with this silly choice?

Last edited by yimboli; 12-24-2005 at 09:05 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
ALSA MIDI: Sound fonts for NVIDIA/NForce Soundstorm on-board sound vharishankar Linux - Hardware 6 09-04-2007 12:37 PM
FC2: Sound Card (SiS SI7012) Detect But Donot Play Sound rajanaeem Linux - Hardware 0 10-22-2004 03:41 PM
How to make a sound on Realtec ALC-650 card sound on a Shuttle ST62K? Laurent Linux - Hardware 0 05-30-2004 11:57 AM
No Sound : request_module: failed /sbin/modprobe -- sound-slot-0. error = 256 Mebuh Linux - General 0 01-26-2004 07:51 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:26 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration