LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-09-2005, 01:38 PM   #1
mburoff
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
Sound


I know there are a million sound howtos out there. I've tried a few and no luck. I'm running Ubuntu 64 and looking to get my Audigy 2ZS working. Can someone point me in the right direction. Much thanks!
 
Old 08-09-2005, 01:42 PM   #2
Centinul
Member
 
Registered: Jun 2005
Distribution: Gentoo
Posts: 552

Rep: Reputation: 30
What exactly have you tried? That will help in solving your problem. Also, I have the same sound card and to fix it I had to open up the alsa utility and make sure that the Digital out option was checked. That got my sound working.
 
Old 08-09-2005, 01:58 PM   #3
mburoff
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I tried the things I found on the unofficial ubuntu starters guide http://ubuntuguide.org/#configuresoundproperly. And a procedure that was very similar on another website. I really have no idea where to even start. I'm such a linux noob my penguin father still has to sit on me.
 
Old 08-09-2005, 03:17 PM   #4
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
Question

Try this config as well
$su -
$alsamixer
Configure bars with arrows, enable or disable service with "m" key.
When done ESC
#alsactl store
P.S. If you have 5.1 speaker system, be sure that LFE channels bars are all way down and [off]. LFE channel is to generate 5.1 emulation matrix on 4 speaker systems.
 
Old 08-09-2005, 03:33 PM   #5
mburoff
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
That worked... now I'm getting sound. THANKS!!! Now my next question is it's of really crappy quality. Windows sounded so much better. What's the next step?
 
Old 08-09-2005, 03:37 PM   #6
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
Lightbulb

Check LFE channels, play with them until you have the best sound. See also that mike is not interfering, remove boost if needed
;-P
 
Old 08-09-2005, 03:44 PM   #7
mburoff
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
are there specific drivers for my sound card that need to be installed... in teh alsamixer it says Sound Blaster Audigy 2 and then cuts off
 
Old 08-09-2005, 03:48 PM   #8
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
I tell you a little secret. I also had Audigy. Because of all the sh#t with compatibility I replaced it with LIVE! 5.1
 
Old 08-09-2005, 03:52 PM   #9
mburoff
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2005
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
lol... I just bought this computer... I'm not replacing my 200 dollar sound card... I guess I'll just have to figure it out
 
Old 08-09-2005, 03:56 PM   #10
SlackerLX
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Herzliyya, Israel
Distribution: SuSE 10.1; Testing Distros
Posts: 1,834

Rep: Reputation: 47
In this case open Kmix if you're using KDE and play with switches. SOME PEOPLE REPORTED IMPROVEMENTS
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
ALSA MIDI: Sound fonts for NVIDIA/NForce Soundstorm on-board sound vharishankar Linux - Hardware 6 09-04-2007 12:37 PM
ALSA not working for Creative Sound Blaster Live 24 Bit sound card vishalsonu Linux - Hardware 7 08-20-2005 01:02 PM
How to make a sound on Realtec ALC-650 card sound on a Shuttle ST62K? Laurent Linux - Hardware 0 05-30-2004 11:57 AM
Can I load both oss (kernel sound drivers) and alsa in 2 sound cared system? cmisip Linux - General 0 04-12-2003 01:27 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:55 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration