LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-29-2009, 12:25 PM   #1
av.dubey
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 148

Rep: Reputation: 15
service httpd (98)Address already in use: make_sock


Iam using fedora 11. Till yesterday my httpd service was working fine but suddenly it stopped working..
now when iam typing service httpd start iam getting this error

Starting httpd: (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:80
can any one tell me whats the problem because i have already tried reinstallation of httpd..
i.e. yum erase httpd and yum install httpd
 
Old 10-29-2009, 12:43 PM   #2
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 18,327

Rep: Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881
Quote:
Originally Posted by av.dubey View Post
Iam using fedora 11. Till yesterday my httpd service was working fine but suddenly it stopped working..
now when iam typing service httpd start iam getting this error

Starting httpd: (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:80
can any one tell me whats the problem because i have already tried reinstallation of httpd..
i.e. yum erase httpd and yum install httpd
Uhh....it's already running, which is why the port is in use. Try doing a restart of the service, or see what else is using port 80 via the netstat command.
 
Old 10-29-2009, 03:22 PM   #3
av.dubey
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 148

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i have already tried restarting it and also checked everything with netstat command , no other service is there using port 80...
let me tell you i have already tried a lot many things after googling but still the problem is same..
 
Old 10-29-2009, 03:58 PM   #4
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 18,327

Rep: Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881Reputation: 3881
Quote:
Originally Posted by av.dubey View Post
i have already tried restarting it and also checked everything with netstat command , no other service is there using port 80...
let me tell you i have already tried a lot many things after googling but still the problem is same..
Ok..since you have "tried a lot many things", how about telling us what they are???

Since you say it "stopped working", how did you determine that? And the only thing that would cause the message you're getting, is that something else is using port 80. That's it.
 
Old 10-30-2009, 09:07 AM   #5
av.dubey
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 148

Original Poster
Rep: Reputation: 15
ohk.. let me tell you what all i have already checked..
i checked whether another httpd is already running or not
whether any other service is using port 80 or not

1. ps -e | grep httpd no result
ps -e | grep apache no result

2. netstat -nap | grep :80 no result
netstat -nap i checked all the running services on different ports but didnot find any running on port 80
 
Old 10-31-2009, 11:54 AM   #6
av.dubey
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 148

Original Poster
Rep: Reputation: 15
anyone???
 
Old 11-03-2009, 07:21 AM   #7
av.dubey
Member
 
Registered: Nov 2007
Posts: 148

Original Poster
Rep: Reputation: 15
hey if iam removing the line Listen 80 from the httpd.conf file its working properly..
but then if iam doing service httpd status iam gettin as service httpd stopped but still my apache server is working and iam able to access the pages throughout the LAN using my ip address...
how come it is possible that a service is stopped but still its running..
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(98)Address already in use: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:443 bruvajon Linux - Software 34 11-30-2011 04:08 PM
[crit] (98) Address already in use: make_sock could not bind to port 3339. ForumKid Linux - Networking 4 06-10-2008 03:38 AM
make_sock: could not bind to address why i cant start my apache instance rajamanickam Linux - Newbie 1 06-09-2008 04:31 PM
I have an apache problem Starting httpd: (13)Permission denied: make_sock: could not LinuxCrazy Linux - Server 1 06-24-2007 06:24 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration