LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-20-2011, 10:21 AM   #1
themande
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2011
Location: Pune, India
Distribution: CentOS6
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Unhappy sensors-detect not detecting sensors on my dell laptop (XPS L401X)


Hi,

I am using Red Hat Linux on my Dell XPS Laptop. I am running sensors-detect on my laptop but it is not detecting sesors. I am using SpeedFan software in windows which detects sensors and shows CPU,HDD temperatures. Please help me out to configure lm_sensors.
Code:
[root@desktop ~]# sensors-detect
# sensors-detect revision 1.1
# System: Dell Inc. XPS L401X
# Board: Dell Inc. 01PNG7

This program will help you determine which kernel modules you need
to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe
and recommended to accept the default answers to all questions,
unless you know what you're doing.

Some south bridges, CPUs or memory controllers contain embedded sensors.
Do you want to scan for them? This is totally safe. (YES/no): YES
Silicon Integrated Systems SIS5595...                       No
VIA VT82C686 Integrated Sensors...                          No
VIA VT8231 Integrated Sensors...                            No
AMD K8 thermal sensors...                                   No
AMD Family 11h thermal sensors...                           No
Intel Core family thermal sensor...                         No
Intel AMB FB-DIMM thermal sensor...                         No
VIA C7 thermal and voltage sensors...                       No

Some Super I/O chips contain embedded sensors. We have to write to
standard I/O ports to probe them. This is usually safe.
Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): YES
Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f
Trying family `National Semiconductor'...                   No
Trying family `SMSC'...                                     No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'...               No
Trying family `ITE'...                                      No
Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f
Trying family `National Semiconductor'...                   Yes
Found unknown chip with ID 0x8502

Some systems (mainly servers) implement IPMI, a set of common interfaces
through which system health data may be retrieved, amongst other things.
We first try to get the information from SMBIOS. If we don't find it
there, we have to read from arbitrary I/O ports to probe for such
interfaces. This is normally safe. Do you want to scan for IPMI
interfaces? (YES/no): YES
Probing for `IPMI BMC KCS' at 0xca0...                      No
Probing for `IPMI BMC SMIC' at 0xca8...                     No

Some hardware monitoring chips are accessible through the ISA I/O ports.
We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually
safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any
ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (YES/no): YES
Probing for `National Semiconductor LM78' at 0x290...       No
Probing for `National Semiconductor LM79' at 0x290...       No
Probing for `Winbond W83781D' at 0x290...                   No
Probing for `Winbond W83782D' at 0x290...                   No

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no): YES
Found unknown SMBus adapter 8086:3b30 at 0000:00:1f.3.
Sorry, no supported PCI bus adapters found.

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 0 at 2:00.0 (i2c-0)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 1 at 2:00.0 (i2c-1)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 2 at 2:00.0 (i2c-2)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES
Client found at address 0x4f
Probing for `National Semiconductor LM75'...                No
Probing for `Dallas Semiconductor DS75'...                  No
Probing for `Dallas Semiconductor DS1621/DS1631'...         No
Probing for `Texas Instruments TMP421'...                   No
Probing for `Texas Instruments TMP422'...                   No
Probing for `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635'...              No
Client found at address 0x50
Probing for `Analog Devices ADM1033'...                     No
Probing for `Analog Devices ADM1034'...                     No
Probing for `SPD EEPROM'...                                 No
Probing for `EDID EEPROM'...                                Yes
    (confidence 8, not a hardware monitoring chip)

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 5 at 2:00.0 (i2c-3)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 6 at 2:00.0 (i2c-4)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 7 at 2:00.0 (i2c-5)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 8 at 2:00.0 (i2c-6)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Next adapter: NVIDIA i2c adapter 9 at 2:00.0 (i2c-7)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): YES

Sorry, no sensors were detected.
Either your system has no sensors, or they are not supported, or
they are connected to an I2C or SMBus adapter that is not
supported. If you find out what chips are on your board, check
http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for driver status.
[root@desktop ~]# sensors
No sensors found!
Make sure you loaded all the kernel drivers you need.
Try sensors-detect to find out which these are.
 
Old 10-20-2011, 04:07 PM   #2
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,970

Rep: Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848
Hi themande,

the appropriate kernel-modules have to be loaded before the system can recognize the sensors.
Please post the output of
Code:
uname -a
and
Code:
lsmod | sort
Markus
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dell XPS laptop, Ubuntu 11.04, DisplayPort output, cannot detect display aaleclaire@gmail.com Linux - Newbie 17 08-23-2011 11:10 PM
need help with lm-sensors and sensors-applet in gnome fakie_flip Linux - Hardware 5 07-15-2007 02:00 PM
GNOME Sensors Applet says NO SENSORS FOUND! badgerbox76 Linux - Newbie 2 12-24-2005 11:58 AM
detect sensors Santas Linux - Software 3 06-17-2004 09:20 AM
sensors won't detect synaptical Linux - Software 5 07-11-2003 01:59 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:33 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration