LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-21-2010, 03:32 AM   #1
shadiadiph
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: Thailand
Posts: 26

Rep: Reputation: 15
Question router and server don't seem to be talking?


Mm sorry for the silly questions but I dont seem to be able to get my server to listen to my router or the other way around. when i httpd i get the error (99)Cannot assign requested address: make_sock: could not bind to address 192.168.1.1:8080

I am using a Billion 5200G router I have also been trying all night with my BELKIN router but no success.

1) I have a nameserver I set up at Enom days ago the site has been registered for about 9 months now ns1.startwebhostingnow.com

2) When I try to access ns1.startwebhostingnow.com I get through to my routers administartion area so the nameserver seems to direct to the right place.

3) I have a PPoE LLC connection from my ISP with one static IP but like i said the nameserver seems to direct to my router but no further.

4) I have set up the server in the System/Administration/server settings/http area servername ns1.startwebhostingnow.com with an ip of 192.168.1.1 on port 8080

5) In the NAT router area I have DMZ set as 192.168.1.53 which should be my servers ip address

6) In the NAT Virtual Server I have:
Rule Application Protocol Start Port End Port Local IP Address
1 HTTP_Server TCP 8080 8080 192.168.1.53

Sorry for all the info but any ideas this is driving me nuts.
 
Old 03-21-2010, 05:13 AM   #2
business_kid
LQ Guru
 
Registered: Jan 2006
Location: Ireland
Distribution: Slackware & Android
Posts: 7,568

Rep: Reputation: 696Reputation: 696Reputation: 696Reputation: 696Reputation: 696Reputation: 696
The usual thing is
Internet --> modem --> router --> your network
PPPOE is usually Internet --> modem. PPPOE only does one connection generally.
modem -->router is usually a straight link
router --> network usually needs some dhcp or similar server to get you online.
Then you need to tabulate the mac address in your dmz and route it to 192.168.1.53, configure a dmz in the router on that ip.

There is a need of some server in the router. Let's talk about that.
 
Old 03-21-2010, 12:21 PM   #3
shadiadiph
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: Thailand
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
This is driving me nut have done everything with the router just will not seem to open a port i went and bought another one so i have 3 now.
I was just doing some research about why ports are not listening and it mentioned crond I did notice on start up recently crond FAILED on booting up the only thing that does is this relevant?

Also in my LAN setup on my router I have it like this right now any help would be appreciated I have added port forwarding but just doesn't seem to work??

Enable UPnP (not enabled)

Enable IGMP Snooping (enabled)
Standard Mode (enabled)
Blocking Mode


Disable DHCP Server
Enable DHCP Server (enabled)

Last edited by shadiadiph; 03-21-2010 at 12:31 PM.
 
Old 03-21-2010, 12:33 PM   #4
jschiwal
LQ Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Fargo, ND
Distribution: SuSE AMD64
Posts: 15,733

Rep: Reputation: 670Reputation: 670Reputation: 670Reputation: 670Reputation: 670Reputation: 670
The address you assigned your server "192.168.1.1" looks like an address that might be the default gateway address. Routers are usually configured with an IP ending in .1 or .254 by convention.

Quote:
4) I have set up the server in the System/Administration/server settings/http area servername ns1.startwebhostingnow.com with an ip of 192.168.1.1 on port 8080
The domain name looks like the providers ip address and not that of your server's domain name.
What is your registered domain name? Or are you their first client?

Quote:
I am using a Billion 5200G router I have also been trying all night with my BELKIN router but no success.
You seem to be jumping from router information locally and at your provider.

Quote:
Linux localhost.localdomain 2.6.18-164.15.1.el5xen #1 SMP Wed Mar 17 12:53:17 EDT 2010 i686
If this is the server, give it a real hostname.

Last edited by jschiwal; 03-21-2010 at 12:47 PM.
 
Old 03-21-2010, 12:49 PM   #5
shadiadiph
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: Thailand
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
reply the server name I have been trying to use is one I registered but have done nothing with so I set up nameserver ns.startwebhostingnow.com on the domain startwebhostingnow.com which I have assigned a static ip address to when I go to ns1.startwebhostingnow.com it takes me to my router admin when I am logged on the same network so what should I change localhost.localdomain to www.startwebhostingnow.com or ns1.startwebhostingnow.com and the ip address 192.168.1.1 is my routers main address should i change that to my static ip address or my servers eth0 internal ip 192.168.1.53??

thanks in advance for any help
 
Old 03-21-2010, 04:42 PM   #6
shadiadiph
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: Thailand
Posts: 26

Original Poster
Rep: Reputation: 15
sorry about all the stupid questions but i got my router and server talking I went back to scratch and set up a dyndns account on which I can now see my webpage but for some reason it didn't work until I entered the http.config command then it started working?

After a bit of reading I saw that to set up a name server that requires Bind I guess I shall have many more questions soon quys thanks for the input and being patient.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Squirrelmail talking to Courier-IMAP on another server bobby953 Linux - Server 0 03-14-2010 09:34 PM
sshd not talking to X-server? umichLinux Linux - Software 5 01-29-2007 07:32 AM
help getting linux talking to my router (newbie) neilw Linux - Wireless Networking 3 09-03-2006 08:41 AM
external: domain of sender address does not exist talking to my server eagleone Linux - Networking 1 11-02-2005 09:54 AM
Setting up PC as router, eth1 problem talking to modem NeXuS_2006 Linux - Networking 6 01-17-2005 02:23 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:44 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration