LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-28-2006, 08:38 PM   #1
spammy163
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Remounting raid (sda1) drive on reboot


Hello...I am pretty new to Linux and desperately need some help.

I am running Debian Linux 3.1 (2.6.8) and just added a 3ware 9500S-LP4 RAID card. I also have four WD 250gb RE SATA drives. I have all four drives plugged into the RAID controller in which I have the hardware array set up. I am booting from hda which is separate from my RAID drive array.

Linux recognizes my 3ware card and boots fine.
I fdisk'd the raid drives using fdisk /dev/sda1.
I set up the partition and did mkfs.ext3.
Everything went fine....then I mounted it using 'mount /dev/sda1 /music'
the drive was then accessible and works great.

However, upon rebooting the system, I have to manually mount the sda1 drive to access it. I modified the fstab file and I still have to manually mount it each time after reboot. Can somebody please help me? What am I doing wrong or not doing? Any help would be greatly appreciated.

Thank you in advance.
 
Old 04-29-2006, 01:11 PM   #2
David the H.
Bash Guru
 
Registered: Jun 2004
Location: Osaka, Japan
Distribution: Debian sid + kde 3.5 & 4.4
Posts: 6,823

Rep: Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957Reputation: 1957
You'll have to show us what entry you're using in fstab, and more details about how you're mounting it and any error messages and such you're getting.

You haven't by chance given it the "noauto" option, have you?
 
Old 04-29-2006, 02:58 PM   #3
spammy163
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2006
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Here is my fstab file. I think that it may be trying to mount the /dev/sda device before it loads the raid controller drivers. I could be wrong...I am a newbie! Thanks for the reply.


# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda /music ext3 defaults 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Remounting /home on a second hard drive erraticassassin Mandriva 2 01-17-2006 04:13 PM
USB drive... /dev/sda1 does not exist! Lord Zoltar Linux - Hardware 48 05-15-2005 12:55 PM
Samba: Remounting after reboot miyagi Linux - Networking 2 11-21-2004 02:28 PM
Manually remounting cd-rom drive stinks... vi0lat0r Linux - General 2 04-07-2004 08:30 AM
SuSe 8.2 - remounting CD drive James_N Linux - Newbie 1 08-31-2003 12:25 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:11 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration