LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-18-2003, 01:36 PM   #1
IdahoTech
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Location: Shelley, Idaho
Distribution: RedHat 8.0, Mandrake 9.0
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Question RedHat8 and getting out on the internet


Hello all,

I have installed RedHat 8.0 with everything installed. I am using DHCP from one of my Novell servers. Now comes the fun part.

I can ping the server I am getting my ip from, but I cannot go out onto the internet. It says 'Network is Unreachable'.

Ok I am not that slow, but what am I missing? The DHCP seems to work fine for every win98 system in the district but when I try to install Linux expecially RedHat it doesn't see out.

Any ideas would be good. I am not new to linux just been a long long long long time since I have worked with it. Please help...

Thanks,
IdahoTech

Last edited by IdahoTech; 03-18-2003 at 01:37 PM.
 
Old 03-18-2003, 01:42 PM   #2
Mara
Moderator
 
Registered: Feb 2002
Location: Grenoble
Distribution: Debian
Posts: 9,568

Rep: Reputation: 164Reputation: 164
There are different possibilities:
* DHCP does not set default gateway. To check this, open a terminal and try (as root): 'route'. One of the lines should have 'defaut' at the begining. See if second column of the line points to the right gateway. If not, use
route del default
route add default gw gatewayIPhere
* your machine has more than one interface and the configuration is broken. In such case, please post results of 'route' and 'ifconfig'.
 
Old 03-18-2003, 01:54 PM   #3
IdahoTech
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Location: Shelley, Idaho
Distribution: RedHat 8.0, Mandrake 9.0
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Well I tried route and did not see the word default in the wording. What I am looking at is nothing close to what it should be. I shall try to post the info route is giving me here as soon as I can. At work here and need to take care of a system throwing a fit.

Thanks for the reply...
 
Old 03-18-2003, 02:01 PM   #4
IdahoTech
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Location: Shelley, Idaho
Distribution: RedHat 8.0, Mandrake 9.0
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
OK here it is:

Destination Gateway GENMASK IFace
172.16.200.0 * 255.255.255.0 eth0
127.0.0.0 * 255.0.0.0 lo

This is the best I could fit in. Hope this helps
The other settings for them are all 0(zero)'s and flags is set with a 'u' for both.

Little info on the DHCP. I am running 5 Novell Servers, each with DHCP running and multiple IP's. DHCP is running fine if I switch over to my windows install on the same machine, I get the internet without a problem. All information for connection to the internet comes from the Novell servers.

Thanks
IdahoTech
 
Old 03-18-2003, 02:13 PM   #5
Mara
Moderator
 
Registered: Feb 2002
Location: Grenoble
Distribution: Debian
Posts: 9,568

Rep: Reputation: 164Reputation: 164
So there's no default gateway set. Look into Novell settings (or any WIndows machine settings) for default gateway. When you have the IP:
route add default gw gatewayIP
It should work now.
 
Old 03-18-2003, 02:21 PM   #6
IdahoTech
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Location: Shelley, Idaho
Distribution: RedHat 8.0, Mandrake 9.0
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Well tried that and come back with:
SIOCADDRT: Network is unreachable

What is this error I am getting now???
 
Old 03-20-2003, 12:46 PM   #7
Mara
Moderator
 
Registered: Feb 2002
Location: Grenoble
Distribution: Debian
Posts: 9,568

Rep: Reputation: 164Reputation: 164
It's bad. It looks like an unconfigured NIC. Could you check it and post result of 'ifconfig'? Could you check the DHCP settings again (Linux client side)? It looks there's something wrong with it. Your NIC should be configured with right IP.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
installation of redhat8.0 baby_linux Linux - General 5 10-08-2003 06:35 AM
Redhat8 but no internet connection wispy Linux - Hardware 4 07-06-2003 10:32 AM
XP and RedHat8.0 MOMO Angel77 Linux - Newbie 1 05-09-2003 08:57 PM
networking redhat8.0 FireWolf Linux - Newbie 5 02-05-2003 08:48 AM
Installing RedHat8 highflyinbrian Linux - General 1 01-27-2003 02:44 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:21 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration