LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-27-2003, 07:37 PM   #1
Bloged
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Location: Netherlands, The
Distribution: Ubunty 6.06 (Dapper)
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Question Real newbie - Network install


Ok, first off all I'm a real newbie in Linux... I came as far as installing Slackware 9.0 but it didn't recon my NIC....

After browsing this forum (for a few hours) I found out that I own a NE2000 Compatible ISA NIC I/O port = 300H and IRQ = 3...

Now is my question what kind of commands do I need to enter so I can use my NIC... I tried modprobe ne no errors and it shows up in the list with lsmod....

But if one of you could be so kind to tell me wath to do (step-by-step) to install this driver I would be very happy!

Grtz,

Bloged

Last edited by Bloged; 08-27-2003 at 07:39 PM.
 
Old 08-27-2003, 07:56 PM   #2
Matthew_I
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Location: Georgia
Distribution: Debian
Posts: 17

Rep: Reputation: 0
Ok all ya have to do now is bring up the network device:

$ ifup eth0

Or if it's not configured crack open /etc/network/interfaces (at least in debian...)

and add:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Then do the ifup stuff.
 
Old 08-27-2003, 08:23 PM   #3
Bloged
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Location: Netherlands, The
Distribution: Ubunty 6.06 (Dapper)
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Sorry, real n00b when it comes to Linux....

But I enter:
1. modprobe ne io=0x300
isapnp: Scanning for PnP cards....
isapnp: No Plug & Play device found
ne.c:v1.10 9/23/94 Donald Becker (becker@scyld.com)
Last modified Nov 1, 2000 by Paul Gortmaker
NE*000 ethercard probe at 0x300: 00 50 4e 04 e9 b2
eth0: NE2000 found at 0x300, using IRQ 3


But then ifup isn't a command?!???

Crack open????

Thnx in advance,

Grtz,

Bloged
 
Old 08-28-2003, 06:15 AM   #4
Bloged
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2003
Location: Netherlands, The
Distribution: Ubunty 6.06 (Dapper)
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Next step?

Ok I thinkt I am one step further....

As mentioned above I do:
modprobe ne io=0x300
Card is found and installed

Then i want to use DHCP to give an IP address to the NIC (given by my router)....

I used:
dhcpcd eth0
Nothing happes
After: ifconfig no eth0 in list!

When I use:
[b]ifconfig eth0 10.0.0.165[b]
Then with ifconfig my eth0 shows up.....

But after that I'm still not getting any results with a ping!

HELP

Thnx in advance,

Grtz,

Bloged
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
newbie: slackware 10 does not install network card support renewestenberg Slackware - Installation 1 10-09-2004 06:01 AM
dual display question - real real newbie !! Jay_Dee007 Linux - Newbie 1 09-29-2003 09:33 AM
a real newbie remster Linux - Networking 5 02-26-2003 08:49 PM
A Real Newbie blankx87@m-i-m. Linux - Newbie 12 11-17-2002 08:55 AM
real newbie BlueFrog Linux - Newbie 1 10-23-2001 08:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:01 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration