LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Newbie (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/)
-   -   PCI Adapter WMP54GS connection problems to Netgear router WPN824v3 (http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/pci-adapter-wmp54gs-connection-problems-to-netgear-router-wpn824v3-667424/)

bjk6432 09-03-2008 09:54 PM

PCI Adapter WMP54GS connection problems to Netgear router WPN824v3
 
Hello

I've used windoze most of my life and have only recently dabbled with linux (mostly Ubuntu and Open SuSe). That said, my linux programming is really non-existant, so my problems are two fold:

1. What is an excellent reference for linux commands and the like?

2. My main problem is that I'm running the latest vers of Freespire (2.01?) on my computer and I cannot connect to my wireless internet. I have a Linksys Wireless-G PCI Adapter WMP54GS and recently purchased a netgear wireless router WPN824v3. When clicking on the network connection icon in the lower right corner of the window, my computer is able to detect the Netgear router but will not connect to the network. It will time-out. I tried setting the detection to automatic rather than manual and this did nothing. When I set it to manual, i'm not sure what IP address to use, as when i bring my mouse over the netgear signal the computer says the IP is 0.0.0.0. Hopefully I've been explicit enough.

I promise if someone can help me I will do my best to spread the linux OS to other persons i may know :)

Thank you in advance!

trist007 09-04-2008 05:53 PM

which linux distro are u using? Probably better to connect via terminal instead of the gui.

onebuck 09-04-2008 06:06 PM

Hi,
Quote:

Originally Posted by bjk6432 (Post 3268958)
Hello

I've used windoze most of my life and have only recently dabbled with linux (mostly Ubuntu and Open SuSe). That said, my linux programming is really non-existant, so my problems are two fold:

1. What is an excellent reference for linux commands and the like?

2. My main problem is that I'm running the latest vers of Freespire (2.01?) on my computer and I cannot connect to my wireless internet. I have a Linksys Wireless-G PCI Adapter WMP54GS and recently purchased a netgear wireless router WPN824v3. When clicking on the network connection icon in the lower right corner of the window, my computer is able to detect the Netgear router but will not connect to the network. It will time-out. I tried setting the detection to automatic rather than manual and this did nothing. When I set it to manual, i'm not sure what IP address to use, as when i bring my mouse over the netgear signal the computer says the IP is 0.0.0.0. Hopefully I've been explicit enough.

I promise if someone can help me I will do my best to spread the linux OS to other persons i may know :)

Thank you in advance!

Welcome to LQ!

I would suggest that you look at 'Rute Tutorial & Exposition', 'Linux Newbie Admin Guide' & 'Linux Command Guide' to get some good background information.

These links and others can be found at 'Slackware-Links'. More than just SlackwareŽ links!

I don't use Linspire. But you should be able to open a terminal window to then setup a static IP, then do as root (su) from cli;

Code:

~#su                              #become root
~#password:                        #answer with root password
~#ifconfig -a                      #get recognized devices
                                  #possibly wlan0 device
~#ifconfig wlan0 192.168.0.10      #set to a available IP
~#route add default gw 192.168.0.1 #set to your gateway
~#route -n                        #show the route table
~#ifconfig wlan0 up                #should be up already
~#ping 192.168.0.1                #ping your gateway
~#ping 208.69.32.130              #google.com IP
~#ping google.com                  #test DNS, if fail then
                                  #check /etc/resolv.conf

You should have your '/etc/resolv.conf' setup with your 'ISP DNS' nameservers. You could always add;

Code:

sample '/etc/resolv.conf';

search 192.168.1.1          #your routers IP??
                            #set to your routers IP

nameserver xxx.xxx.xxx.xxx  #ISP DSN Replace xxx

nameserver 4.2.2.1          #Verizon third level DNS
nameserver 4.2.2.2
nameserver 4.2.2.3
nameserver 4.2.2.4


henry_shadowjet 09-04-2008 07:51 PM

Welcome to LQ!

I'm not going to be technical here, actually I experienced the same problem and I forgot something really dumb! I'm just tryign to make sure this isn't the case with you.

Assuming that you have all the settings (as provided above by our kind and helpful members) and still cannot connect, it might be just a setting in the router. If your router is using "Access Control List", don't forget to add your MAC address in there! I know I've done this mistake once when buying a new card ^^

Good luck! :D


All times are GMT -5. The time now is 03:50 PM.