LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-01-2009, 11:25 AM   #1
ferengi
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
PC Line Camera (Pixart) in Debian Etch using gspca


Hi guys I have been trying to get this camera working for a while
In fact I have 3 cameras plugged in. Any one of them would be great to get working.
From my lsusb below you can see the
Microdia (Woolworths webcam)
Pixart 093a:2600 (PC Line Webcam)
Pixart 093a:2460 (PC Line Webcam) Please note that these webcams use different drivers in XP and so are a different chipset (I think).


So far I have installed from source and from deb file

#aptitude search gspca
i gspca-modules-2.6-686

I also unloaded the gspca module and made alterations to a headerfile as suggested here : http://http://blog.janus.cx/archives/240-gspca_core.c-spca5xx_open1940-DEALLOC-error-on-spca50x_init_source-with-Trust-WB-1400T.html"]Janus' Blog



#modprobe gspca
#
(nothing means no problems right?)


#dmesg
/tmp/buildd/linux-modules-extra-2.6-2.6.18/debian/build/build_i386_none_686_gspc a/gspca_core.c: [spca5xx_open:1904] DEALLOC error on spca50x_init_source
/tmp/buildd/linux-modules-extra-2.6-2.6.18/debian/build/build_i386_none_686_gspc a/gspca_core.c: [spca5xx_open:1904] DEALLOC error on spca50x_init_source
/tmp/buildd/linux-modules-extra-2.6-2.6.18/debian/build/build_i386_none_686_gspc a/gspca_core.c: [spca5xx_open:1904] DEALLOC error on spca50x_init_source
/tmp/buildd/linux-modules-extra-2.6-2.6.18/debian/build/build_i386_none_686_gspc a/gspca_core.c: [spca5xx_open:1904] DEALLOC error on spca50x_init_source
CCMP: replay detected: STA=00:18:f3:a9:8f:1d previous PN 000000000ce5 received P N 000000000ce5


#lsusb
Bus 005 Device 005: ID 0c45:62bb Microdia
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 002: ID 093a:2600 Pixart Imaging, Inc.
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 004: ID 0b97:7762 O2 Micro, Inc. Oz776 SmartCard Reader
Bus 002 Device 003: ID 093a:2460 Pixart Imaging, Inc.
Bus 002 Device 002: ID 0b97:7761 O2 Micro, Inc.
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 005: ID 413c:8103 Dell Computer Corp. Wireless 350 Bluetooth
Bus 001 Device 004: ID 413c:a005 Dell Computer Corp.
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000



$camorama
could not connect to video device (/dev/video0)

Last edited by ferengi; 02-01-2009 at 11:28 AM.
 
Old 02-01-2009, 07:02 PM   #2
aus9
LQ Guru
 
Registered: Oct 2003
Posts: 5,124

Rep: Reputation: Disabled
My understanding of the fix in the link is for a different cam to yours which makes me think that is why you are getting those errors

2) http://www.qbik.ch/usb/devices/showdevcat.php?id=9
microdia not found
b) http://www.qbik.ch/usb/devices/showdev.php?id=3632
suggests the gspca module should work
c) not found

since you want any cam to work lets concentrate on (b)

A) install a k from 2.6.28 series and k 2.6.26 series using your apt-get or package manager system.
see my signature for smxi...it will be a lot easier for you I hope.

b) pretending you have loaded either kernel...which means you not using the current mess....
next check your logs that when cam is inserted there are no errors and lsmod command should show all is good....in particular

Code:
lsmod | grep usbcore
c) Next gspca has a weakness...it needs apps to know about it.

Code:
apt-get update && apt-get install libv4l-0
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so
....REPLACE CAMORAMA WITH SKYPE ETC
 
Old 02-02-2009, 05:54 AM   #3
ferengi
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Strewth!!

Thanks for the response,
I have just used smxi, it was great!!

I get the impression that a lot went on that I missed so I will take my time to digest that.
Just wanted you to know that I have started on your suggestion. I need to go to work now will let you know how the camera goes later today.
 
  


Reply

Tags
debian, etch, pixart, webcam


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Debian Etch sources.list mix between etch and sid - problems alfr Debian 2 04-12-2008 11:30 AM
Help Connecting a Network Camera to etch Spirals Linux - Newbie 0 03-04-2008 04:46 AM
driver for Pixart webcam dasy2k1 Linux - Hardware 1 07-07-2007 04:06 AM
update Debian testing etch RC1 to etch stable cccc Debian 11 01-08-2007 11:02 PM
USB camera Debian Etch chestnut1969 Debian 4 01-10-2006 03:44 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:59 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration