LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-23-2004, 11:08 PM   #1
japz20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Philippines
Distribution: Red Hat 9, FreeBSD 4.3
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Angry NS2.26/TCP installation error?


*WARNING: this is a pretty long first post. My eternal gratitude to anyone who has the patience to read this.*

First of all, I am a TOTAL newbie when it comes to Linux and programming.
I installed Red Hat Linux version 9 (Shrike) on my PC and then I also installed Network Simulator (NS) 2.26 because I need it for a study. Eventually I have to be able to install and run different TCP flavors on the system, such as TCP Reno, TCP Vegas, and TCP Veno. For now, I'm checking my TCP Veno installation... I followed instructions: I rebuilt NS2 with make clean, reconfigured it, edited the clean makefile to add "tcp-veno.o", put the required files (tcp.h and tcp-veno.cc) into my ns-2.26 tcp folder. I also edited ns-default.tcl, adding a required three lines to accommodate Veno. When I try to 'make' NS2 again, however, the following is shown:

[root@localhost ns-2.26]# make
for i in indep-utils/cmu-scen-gen/setdest indep-utils/webtrace-conv/dec indep-utils/webtrace-conv/epa indep-utils/webtrace-conv/nlanr indep-utils/webtrace-conv/ucb; do ( cd $i; make all; ) done
make[1]: Entering directory `/home/veno/ns-allinone-2.26/ns-2.26/indep-utils/cmu-scen-gen/setdest'
make[1]: Nothing to be done for `all'.

... and some more lines to that effect. So next I try:

[root@localhost ns-2.26]# make install
/usr/bin/install -c -m 555 -o bin -g bin ns /usr/bin
/usr/bin/install -c -m 444 -o bin -g bin ns.1 /usr/man/man1
/usr/bin/install: cannot create regular file `/usr/man/man1': No such file or directory
make: *** [install-man] Error 1


The examples provided in the NS2 tutorial run, so I assume, despite the error, that my NS2 installation was successful. So next I try out the test TCL script:

#Create a simulator object
set ns [new Simulator]

#Define a 'finish' procedure
proc finish {} {
global ns
exec awk -f cwnd.awk -v outdata_file=vcwnd cwnd0.tr
exec xgraph title_x Time(sec) title_y Congestion Window(pkt) title windows vcwnd &
exit 0
}

#Create four nodes
set n0 [$ns node]
set n1 [$ns node]
set n2 [$ns node]
set n3 [$ns node]
set n4 [$ns node]
set n5 [$ns node]

#Create links between the nodes
$ns duplex-link $n0 $n2 10 Mb 0.1ms DropTail
$ns duplex-link $n1 $n2 10 Mb 0.1ms DropTail
$ns duplex-link $n3 $n4 10 Mb 0.1ms DropTail
$ns duplex-link $n3 $n5 10 Mb 0.1ms DropTail
$ns duplex-link $n2 $n3 1.6 Mb 50ms DropTail

#Set Queue Size of link (n2-n3) to 10
$ns queue-limit $n2 $n3 14
$ns queue-limit $n3 $n2 14

Agent/TCP set window_ 1000
Agent/TCP set maxcwnd_ 1000
Agent/TCP set packetSize_ 1000
Agent/TCP set bugfix_ true
#Agent/TCP set windowInitOption_ 1
Agent/TCP set windowInit_ 1
#Agent/TCP set ecn_ 1

#Setup a TCP connection
set tcp0 [$ns create-connection TCP/Reno $n0 TCPSink $n4 1]
#set tcp0 [$ns create-connection TCP/Reno $n1 TCPSink $n5 2]

#Setup a FTP over TCP connection
set ftp0 [new Application/FTP]
$ftp0 attach-agent $tcp0

$tcp0 trace cwnd_
$tcp0 trace ssthresh_
$tcp0 trace nackpack_
$tcp0 trace t_seqno_
$tcp0 attach [open cwnd0.tr w]

#Schedule events for the CBR and FTP agents
$ns at 0 "$ftp0 start"
$ns at 100 "$ftp0 stop"

#Run the simulation
$ns run


So I try it out, but I get the following error:

[root@localhost ns-2.26]# ns testing.tcl
invalid command name "Queue/0.1ms"
while executing
"Queue/0.1ms create _o28 DropTail"
invoked from within
"catch "$className create $o $args" msg"
(procedure "new" line 3)
invoked from within
"new Queue/$qtype $args"
("default" arm line 5)
invoked from within
"switch -exact $qtype {
ErrorModule {
if { [llength $args] > 0 } {
set q [eval new $qtype $args]
} else {
set q [new $qtype Fid]
}
}
intserv {
set qtyp..."
(procedure "_o3" line 14)
(Simulator simplex-link line 14)
invoked from within
"_o3 simplex-link _o10 _o16 10 Mb 0.1ms DropTail"
("eval" body line 1)
invoked from within
"eval $self simplex-link $n1 $n2 $bw $delay $type $args"
(procedure "_o3" line 8)
(Simulator duplex-link line 8)
invoked from within
"$ns duplex-link $n0 $n2 10 Mb 0.1ms DropTail"
(file "testing.tcl" line 21)


Please, please tell me what to do! I've been working on this for a month and my TCP Veno installation still won't run... please help. Thank you so much...
 
Old 11-24-2004, 12:48 AM   #2
hutuworm
Member
 
Registered: Aug 2004
Posts: 130

Rep: Reputation: 15
mkdir -p /usr/man/man1
 
Old 11-24-2004, 01:15 AM   #3
japz20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Philippines
Distribution: Red Hat 9, FreeBSD 4.3
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks! 'make install' is successful now... but my test script still wont work! I still get the same error message. I think it should output an xgraph... Is there something wrong with the code? I got it from the creators of TCP Veno themselves.
 
Old 11-24-2004, 01:38 AM   #4
hutuworm
Member
 
Registered: Aug 2004
Posts: 130

Rep: Reputation: 15
Is the command name "Queue/0.1ms" valid?
 
Old 11-24-2004, 02:26 AM   #5
japz20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Philippines
Distribution: Red Hat 9, FreeBSD 4.3
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I don't know, but it's nowhere on the test script. No, I don't think it's valid... what should I do?

I told the co-creator (Zhang Chunlei) about this error, and he told me to try TCP Reno first, so in the test script you see Reno implemented, not Veno.
 
Old 12-01-2004, 01:14 AM   #6
japz20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Location: Philippines
Distribution: Red Hat 9, FreeBSD 4.3
Posts: 7

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Help! I really don't know what to do next!
 
Old 01-16-2013, 03:27 AM   #7
chauhanrvikas
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2013
Posts: 6

Rep: Reputation: Disabled
require tcp veno.cc and .h

can anyone give me tcp veno.cc and tcp veno.h
i require it for my academic purpose
thnx in advance........
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NS2 installation eby83 Linux - Newbie 2 06-11-2007 01:08 AM
Ns2 ConfusedMonkey Linux - Software 3 10-05-2005 11:32 AM
Why does my PC talk unprompted to mandriva via tcp to ns2.moondrake.net. Emmanuel_uk Mandriva 11 10-02-2005 05:39 AM
problem with NS2 cain_eve Programming 1 04-17-2005 03:32 PM
how to set path? here a meet the problem with ns2 installation cain_eve Linux - Newbie 12 12-16-2004 05:09 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:49 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration