LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-19-2004, 06:21 PM   #1
Sinope
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Chicago
Distribution: Debian testing/unstable
Posts: 82

Rep: Reputation: 15
no sound until after startx


[this post moved here from linux-general]

I'm down to the second-to-last problem on my newly Linux'd machine! Woot! (largely thanks to this forum )

So here's the problem:
When I boot up the computer, I like to turn on some music. So I run madplay /whatever/files/i/want/*. This works just fine; the file tags come up and the counter indicates that it's playing. But there's no sound!

However, if I startx (into KDE) and then run madplay from Konsole, it works fine. What's more, even after I log out of KDE and I'm back in tty, madplay still works!

If i just run X and not startx, no sound. So clearly startkde is doing something.... anybody know what? How can I make it happen at boot instead? (short of booting init=4)

Thanks!

--S
 
Old 08-19-2004, 06:35 PM   #2
ToniT
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Zurich, Switzerland
Distribution: Debian/unstable
Posts: 1,357

Rep: Reputation: 47
Have you checked your mixer settings?
 
Old 08-19-2004, 06:40 PM   #3
frob23
Senior Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Roughly 29.467N / 81.206W
Distribution: OpenBSD, Ubuntu, FreeBSD
Posts: 1,449

Rep: Reputation: 48
It is probably starting arts or esound (sound systems that allow other programs to use the speakers through them)

Check for artsd after you run kde
 
Old 08-19-2004, 08:22 PM   #4
Sinope
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Chicago
Distribution: Debian testing/unstable
Posts: 82

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Erm....

~$ artsd
ALSA lib pcm_hw.c:549snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START failed: Broken pipe
ALSA lib pcm_hw.c:549snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START failed: Broken pipe
ALSA lib pcm_hw.c:549snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START failed: Broken pipe
~$

And the sound still doesn't work......

What could the problem be?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WHY should I type startx twice to startx? hiux Debian 6 09-09-2005 10:12 AM
Bug / Xwindows / startx : xinit works but startx crash www.rzr.free.fr Linux - Software 4 10-17-2004 09:06 AM
No sound until after startx Sinope Linux - General 0 08-19-2004 05:52 PM
Second X session (startx) gets sound server error peb Mandriva 4 01-02-2004 01:46 AM
startx vs startx -- :2 (font dimension is different!!) moly82 Linux - General 7 09-15-2003 01:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:46 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration