LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-05-2008, 03:58 PM   #1
punchednthenose
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2008
Location: Michigan
Distribution: Ubuntu 7.10 64-bit edition
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
No Sound in ASUS K8N w. ALC850


i have this:

erich@erich-box:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: CK8S [NVidia CK8S], device 0: Intel ICH [NVidia CK8S]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: CK8S [NVidia CK8S], device 2: Intel ICH - IEC958 [NVidia CK8S - IEC958]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0


and this:

erich@erich-box:~$ lspci -v
00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb Host Bridge (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Capabilities: <access denied>

00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb LPC Bridge (rev a2)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0

00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce 250Gb PCI System Management (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: 66MHz, fast devsel
I/O ports at 5080 [size=32]
I/O ports at 5000 [size=64]
I/O ports at 5040 [size=64]
Capabilities: <access denied>

00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 193
Memory at ff6fd000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>

00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 177
Memory at ff6fe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>

00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 185
Memory at ff6ffc00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: <access denied>

00:05.0 Bridge: nVidia Corporation CK8S Ethernet Controller (rev a2)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 80a7
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 185
Memory at ff6fc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
I/O ports at ec00 [size=8]
Capabilities: <access denied>

00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce3 250Gb AC'97 Audio Controller (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 812a
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 193
I/O ports at e800 [size=256]
I/O ports at e400 [size=128]
Memory at ff6fb000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>

00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Parallel ATA Controller (v2.5) (rev a2) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
I/O ports at ffa0 [size=16]
Capabilities: <access denied>

00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Serial ATA Controller (v2.5) (rev a2) (prog-if 85 [Master SecO PriO])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 813f
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 177
I/O ports at 09f0 [size=8]
I/O ports at 0bf0 [size=4]
I/O ports at 0970 [size=8]
I/O ports at 0b70 [size=4]
I/O ports at c800 [size=16]
I/O ports at c400 [size=128]
Capabilities: <access denied>

00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb AGP Host to PCI Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 16
Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=10
I/O behind bridge: 0000b000-0000bfff
Memory behind bridge: ff500000-ff5fffff
Prefetchable memory behind bridge: ceb00000-eeafffff

00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb PCI-to-PCI Bridge (rev a2) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=128

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
Flags: fast devsel
Capabilities: <access denied>

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
Flags: fast devsel

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
Flags: fast devsel

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
Flags: fast devsel

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (rev 01) (prog-if 00 [VGA])
Subsystem: C.P. Technology Co. Ltd CN-AG92E
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 64, IRQ 201
Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
I/O ports at b800 [size=256]
Memory at ff5f0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Expansion ROM at ff5c0000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>

01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (Secondary) (rev 01)
Subsystem: C.P. Technology Co. Ltd Unknown device 2072
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 64
Memory at d8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at ff5e0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: <access denied>













I can't get sound working. anyone know anything about this?
 
Old 01-05-2008, 05:35 PM   #2
bigrigdriver
LQ Addict
 
Registered: Jul 2002
Location: East Centra Illinois, USA
Distribution: Debian Squeeze
Posts: 5,766

Rep: Reputation: 307Reputation: 307Reputation: 307Reputation: 307
I don't see any mention of which distro you are using, so the advice I give may not apply because of different software on our respective installations.

I also don't see any mantion of what driver is required, and what you have done to get it working.

If you have the hwinfo utility installed, as root run 'hwinfo --sound'. It should tell you which driver is required, whether or not it's active, and the command to use to load the module if it isn't active.
 
Old 01-06-2008, 10:36 AM   #3
punchednthenose
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2008
Location: Michigan
Distribution: Ubuntu 7.10 64-bit edition
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
ok i did that and had to install it but i got this:



erich@erich-box:~$ hwinfo --sound
17: PCI 06.0: 0401 Multimedia audio controller
[Created at pci.296]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_ea
Unique ID: H0_h.e7_dZqa13l1
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:06.0
SysFS BusID: 0000:00:06.0
Hardware Class: sound
Model: "ASUSTeK nForce3 250Gb AC'97 Audio Controller"
Vendor: pci 0x10de "nVidia Corporation"
Device: pci 0x00ea "nForce3 250Gb AC'97 Audio Controller"
SubVendor: pci 0x1043 "ASUSTeK Computer Inc."
SubDevice: pci 0x812a
Revision: 0xa1
Driver: "Intel ICH"
Driver Modules: "snd_intel8x0"
I/O Ports: 0xe800-0xe8ff (rw)
I/O Ports: 0xe400-0xe47f (rw)
Memory Range: 0xff6fb000-0xff6fbfff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 20 (830 events)
Module Alias: "pci:v000010DEd000000EAsv00001043sd0000812Abc04sc01i00"
Driver Info #0:
Driver Status: snd_intel8x0 is active
Driver Activation Cmd: "modprobe snd_intel8x0"
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
erich@erich-box:~$
 
Old 01-06-2008, 10:44 AM   #4
punchednthenose
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2008
Location: Michigan
Distribution: Ubuntu 7.10 64-bit edition
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
im also running Ubuntu 7.10 64 bit edition.
 
  


Reply

Tags
hardware, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus K8N-E or MSI Neo3-F? DonBarredora Linux - Hardware 3 02-26-2006 03:50 AM
Install Problems SLES9 on ASUS K8N-E aliebel Linux - Newbie 11 02-13-2006 07:52 PM
nforce3 and asus k8n temperature sensors? anarhistu Linux - Hardware 2 02-21-2005 07:59 AM
asus k8n-e-deluxe necrophage Linux - Software 1 01-30-2005 01:40 AM
Onboard Sound on Asus K8N-E Chebyshev Linux - Hardware 3 08-09-2004 06:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:50 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration