LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-17-2008, 07:29 AM   #1
zerynthia
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Unhappy "No package 'fuse' found" when trying to ./configure gphoto2 on debian etch


Hello,

I can't figure out what to do next. Trying to get gphoto2 installed on my debian etch - but at the point when I'm trying to do ./configure I get the following error description:
Code:
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
checking for FUSE... configure: error: Package requirements (fuse >= 2.6) were not met:

No package 'fuse' found

Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
installed software in a non-standard prefix.

Alternatively, you may set the environment variables FUSE_CFLAGS
and FUSE_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
See the pkg-config man page for more details.

configure: error: ./configure failed for src/gphotofs
I think I need to the get a package named 'fuse' installed, but I can't find the proper one with apt. I've installed many different kinds of packages with "fuse" in the name, but still nothing.
In another forum post, to a somewhat similar problem, the fix was "fuse-devel (from updates)" -> honestly I don't know what that even means

Please, if someone can help me I would be most thankful! This is probably a very noob-problem...
 
Old 10-17-2008, 11:54 PM   #2
pinniped
Senior Member
 
Registered: May 2008
Location: planet earth
Distribution: Debian
Posts: 1,732

Rep: Reputation: 50
apt-get install libfuse-dev

If libfuse isn't installed:
apt-get install libfuse2
 
Old 10-18-2008, 06:15 AM   #3
zerynthia
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2008
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks pinniped! But I actually gave up on this and installed all the stuff needed with apt and now it seemes to work! Gosh, I can't belive I didn't think of that one earlier.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing Debian etch with usb pen - "ethernet card not found" alfmarius Linux - Networking 3 06-24-2008 09:51 AM
LXer: Installing Debian Etch From A Windows System With "Debian-Installer Loader" LXer Syndicated Linux News 0 09-28-2007 12:41 AM
LXer: DistroWatch Weekly: Overview of Debian and Mandriva, Debian 4.0 "Etch", SimplyMEPIS 6.5 LXer Syndicated Linux News 0 04-09-2007 05:46 AM
Ntfs-Fuse copy error Debian "Sid" / Ubuntu "6.06" animefriik Linux - General 0 10-06-2006 09:28 AM
Debian "etch" install problems - no NIC found SharkeyNor Debian 2 08-14-2005 04:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration