LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-15-2008, 05:37 AM   #1
Upageya
Member
 
Registered: Sep 2007
Posts: 30

Rep: Reputation: 15
Question No Internet


I bough a new HP 530 Notebook which came with free-dos. I am using this computer at home with a dsl connection from arcor.

I wiped the harddisc clean an installed Suse 10.1---- no internet
I installed Suse 10.3---- no internet

Out of desparation I even tried installing Widows XP--- no Internt

With all three systems everything works, just no internet connection.
All I do is unplug the cable that is in the computer I am using now, where it works fine, and plug it into the new computer--- no internet

With windows XP it does tell me the driver for the network adapter is installed and functioning. Plus, it also tells me that a driver for a networkcontroller is missing...

Anybody have any idea what is, and where I can get one????

Thank you all for trying to help....

Upageya
 
Old 03-15-2008, 05:45 AM   #2
narchy
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Question HP's support website?

Hi,
I don't claim to be an expert on these matters by a long shot but I was just wondering if you had tried any of these yet?

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...OID=1093#11395
 
Old 03-15-2008, 08:34 AM   #3
mrrangerman
Member
 
Registered: Oct 2007
Location: MI
Distribution: Debian Slackware
Posts: 528

Rep: Reputation: 50
You need to install the right drivers for your nic-card, for win-xp you can get the drivers and specifications for your system at the HP web site.

Specifications

Drivers

I've done some looking around and the Intel 82562GT chip set your notebook has is problematic. Take a look at this posting Here I did some Googling and haven't seen any real solutions for linux. Maybe someone else on this site will have a better answer for ya. The driver for win-xp should work, but you may want to look into flashing the bios also.
 
Old 03-16-2008, 02:47 AM   #4
Upageya
Member
 
Registered: Sep 2007
Posts: 30

Original Poster
Rep: Reputation: 15
No success

Hello Mr Rangerman,

thank you for your help.
But I still get the same result... no internet.
I have of course downloaded all the drivers from the HP website.
I have no W-LAN, only a cable to be plugged in. But at HPs advice I installed all the W_Lan Drivers and I picked up two networks in the neighbourhood. Without a password, I could not find out if that would have worked properly.
Because anyway the problem is not getting some kind of a connection, I do get one over my cable too. Only I also get the notice, that the connection is insufficient and I may not be able to acces the internet properly...
Which I am afraid is exactly what happens...

How can I find out which chipset is installed in my HP 530? I found two possibilities, the 940 GME and the 945 GME. Can there be a differenz in the drivers for those?

Thanks, Upageya
 
Old 03-16-2008, 04:05 AM   #5
btmiller
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: In the DC 'burbs
Distribution: Arch, Scientific Linux, Debian, Ubuntu
Posts: 4,275

Rep: Reputation: 370Reputation: 370Reputation: 370Reputation: 370
Open up a terminal window and issue the command "lspci" (no quotes, and you will need to become root to do it). If you read the results, it should tell you what kind of Ethernet chipset you have. UYou should Google for it or ask here to figure out what the right driver is. Once you install it successfully you should be able to issue "ifconfig -a" and see the Ethernet device as eth0 (it might not be a bad idea to issue that command right away -- if eth0 already exists it means that your Ethernet card is detected, so there must be some other problem -- post back here in that case).
 
  


Reply

Tags
installation, internetconnection


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow Internet Connection when Connecting to Internet on Browsers lennysokol Linux - Networking 8 04-09-2011 05:29 PM
The Linspire Internet Suite splash screen stays up and I never do get to the internet jhoffman40@cox.net Linux - Desktop 0 06-06-2007 01:48 PM
Unplug Internet Cable and plugin aging, but could not connected to the internet DevlinX Linux - General 2 07-02-2006 11:36 AM
Nic card -> cable internet modem no internet connection zeshan_b Mandriva 21 09-26-2004 12:48 PM
can't connect to the internet:linux dont read my internet address droplsh Linux - General 1 02-29-2004 08:32 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:43 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration