LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-04-2008, 11:15 PM   #1
Seiken
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Canada
Distribution: Slackware 14
Posts: 248

Rep: Reputation: 30
My sound and it's magic disappearing act


using an Audigy 2 ZS, and it was working just fine. booted into slack today, and I have no sound now. Kmix was showing that was using the VIA onboard AC97 sound instead for some reason, so I set it back to the Audigy, but still no go. logged out and reran alsaconf, and it said it did its thing, but I still have no sound. I know the sound card, speakers, and cable work since I was just playing audio in windows.

the only change I've made between sound working vs. not working is adding myself to the wheel group and unpounding the wheel line in visudo so I can use sudo. not getting sound under root either though, so I can't see that being the cause.

any ideas?

here is my lspci:
Code:
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8385 [K8T800 AGP] Host Bridge (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI bridge [K8T800/K8T890 South]
00:09.0 Ethernet controller: D-Link System Inc DL10050 Sundance Ethernet (rev 12)
00:0a.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c940 10/100/1000Base-T [Marvell] (rev 12)
00:0d.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g Wireless LAN Controller (rev 03)
00:0e.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 04)
00:0e.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy Game Port (rev 04)
00:0e.2 FireWire (IEEE 1394): Creative Labs SB Audigy FireWire Port (rev 04)
00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
00:11.6 Communication controller: VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller (rev 80)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R350 [Radeon 9800 Pro]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc Radeon R350 [Radeon 9800 Pro] (Secondary)
and here is my lsmod:
Code:
Module                  Size  Used by
snd_seq_dummy           6788  0 
snd_seq_oss            32896  0 
snd_seq_midi_event     10112  1 snd_seq_oss
snd_seq                50640  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss            42784  0 
snd_mixer_oss          18048  1 snd_pcm_oss
ipv6                  254496  19 
capability              7304  0 
commoncap               9344  1 capability
lp                     13736  0 
parport_pc             27812  0 
parport                34760  2 lp,parport_pc
pcspkr                  6528  0 
psmouse                39048  0 
serio_raw               9220  0 
fglrx                1469132  18 
snd_emu10k1           131904  1 
snd_via82xx            26520  3 
snd_ac97_codec         98980  2 snd_emu10k1,snd_via82xx
pata_via               12164  0 
ac97_bus                6016  1 snd_ac97_codec
shpchp                 33172  0 
sk98lin               156128  0 
amd64_agp              13572  1 
k8temp                  8320  0 
snd_pcm                72068  5 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec
ata_generic             9220  0 
agpgart                31432  2 fglrx,amd64_agp
hwmon                   6404  1 k8temp
snd_mpu401_uart        10496  1 snd_via82xx
snd_rawmidi            22560  2 snd_emu10k1,snd_mpu401_uart
snd_timer              22532  3 snd_seq,snd_emu10k1,snd_pcm
snd_page_alloc         11528  3 snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_pcm
snd_util_mem            7552  1 snd_emu10k1
snd_seq_device         10508  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_emu10k1,snd_rawmidi
skge                   40592  0 
snd_hwdep              10628  1 snd_emu10k1
i2c_viapro             11668  0 
sundance               23744  0 
snd                    47204  20 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_timer,snd_seq_device,snd_hwdep
soundcore               9824  1 snd
mii                     8576  1 sundance
bcm43xx               428064  0 
emu10k1_gp              6912  0 
gameport               15112  3 snd_via82xx,emu10k1_gp
ieee80211softmac       30464  1 bcm43xx
evdev                  11904  2 
ieee80211              34248  2 bcm43xx,ieee80211softmac
joydev                 12096  0 
sg                     30364  0 
ieee80211_crypt         8576  1 ieee80211
 
Old 03-05-2008, 01:09 PM   #2
Seiken
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Canada
Distribution: Slackware 14
Posts: 248

Original Poster
Rep: Reputation: 30
not sure what bumping etiquette is on here... hope it's okay for me to put this to the top again.

thanks,
seiken
 
Old 03-05-2008, 03:50 PM   #3
Seiken
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Canada
Distribution: Slackware 14
Posts: 248

Original Poster
Rep: Reputation: 30
okay, I am back in slackware now, and the sound is working again. it's great and all, but I still don't know why this happened in the first place. I'll reply again if the sound disappears again.
 
Old 03-06-2008, 01:19 PM   #4
Seiken
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Canada
Distribution: Slackware 14
Posts: 248

Original Poster
Rep: Reputation: 30
okay, so I had sound all last night and today. was making some changes to fstab, using the gimp, installing ktorrent, etc. realized I needed to reboot for my timeout in lilo to get written, so did that... and now my sound is gone again. when I go into KMix, it has the VIA AC97 onboard sound selected instead of the Audigy, but I still don't get sound when I tell it to use the Audigy instead.

what information can I look at to determine what is stopping my sound from working?
 
Old 03-06-2008, 09:38 PM   #5
rosspy
Member
 
Registered: Feb 2008
Distribution: debian
Posts: 45

Rep: Reputation: 15
Hi,
Did you try to disable the VIA AC97 through the BIOS ?
Maybe you should try and see what happens
 
Old 03-08-2008, 12:33 PM   #6
Seiken
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: Canada
Distribution: Slackware 14
Posts: 248

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by rosspy View Post
Hi,
Did you try to disable the VIA AC97 through the BIOS ?
Maybe you should try and see what happens
Hi,

Just checked the BIOS and the AC97 is already disabled... so that's a bit confusing. Sounds working for now though, haha.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The act sound format superxorn Linux - Software 2 03-27-2007 03:34 AM
Magic: The disappearing hard drive trick pwaller Linux - Hardware 6 07-20-2006 04:21 PM
I have sound, but speakers act strangely. Katlyn Linux - Hardware 3 03-29-2006 11:54 PM
Mozilla disappearing act Jalalabee Linux - Newbie 2 12-09-2003 06:43 AM
Mysteriously disappearing sound cellist Linux - Laptop and Netbook 2 11-17-2003 12:02 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:31 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration