LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-02-2005, 09:08 PM   #1
Fredstar
Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Rochester, NY
Distribution: Fedora9::FreeBSD7.1
Posts: 296

Rep: Reputation: 30
My never ending FC3 sound card problem!!


Ok so i have been working on this for quite some time now.

I have the Sound Blaster PCI X (Dell OEM) sound card.


After searching the net i learned that starting with alsa release ALSA 1.0.6. they started offering support for the snd-emu10k1x. Great!!

So after a previous post i had the reply from elluva


Quote:
btw. I think kernel 2.6.11 already has alsa 1.0.7, this means that all you need to update or install are alsa-lib and alsa-utils. You should be able to skip the driver section in the docs on the alsa website.
Another thing is that for the emu10k1x, the emu10k1 drivers should work.
So what i do is try to install both the alsa-lib and alsa-utils but i find out i already have them installed.

So i continue to play around i tried alsamixer to check and see if it was muted but it told me no mixer found. Also the little speaker on the panel wont let me raise the volume it just always resortes back to the bottom.

If anyone could point me where i need to head i would appreciate it.

thanks
 
Old 05-02-2005, 10:26 PM   #2
JordanH
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Toronto, Canada
Distribution: Ubuntu, FC3, RHEL 3-4 AS Retired: SuSE 9.1 Pro, RedHat 6-9, FC1-2
Posts: 360

Rep: Reputation: 30
No mixer found? interesting.

try this...
cd /
find ./ * | grep alsa | grep bin

If nothing shows try this
yum install alsamixer
 
Old 05-03-2005, 08:15 AM   #3
Drifter
Member
 
Registered: Apr 2005
Distribution: Fedora Core 4
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
Not sure if this is going to help but this is what i have done

open the sound card detection program found in the setting section. play with the different options. I have a Sound Blaster Audigy 2 card so i needed to select the creative lab drivers to hear the sound. But if one of the drivers worked and you hear sound it is prolly just mute problme. For some reason FD3 mutes all sound.

All you simply have to do is go to kmix and turn the sound back up.

But this is what i had to do, hopefully that helps you.
 
Old 05-03-2005, 02:05 PM   #4
snakeo2
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Miami, Fl
Distribution: Red Hat 9/fedora core3/
Posts: 273

Rep: Reputation: 31
hey jordan i'm having the same problem and tried your suggestions, below is the ouput:

]# cd /
[root@localhost /]# find ./*|grep alsa|grep bin
./home/snake/alsa-driver-1.0.8/alsa-kernel/pci/cs46xx/imgs/cwcbinhack.h
./home/snake/alsa-lib-1.0.8/src/instr/.libs/libinstr.la
./home/snake/alsa-lib-1.0.8/src/instr/.libs/libinstr.a
./home/snake/alsa-lib-1.0.8/src/instr/libinstr.la
./sbin/alsactl
./usr/bin/alsalisp
./usr/bin/alsamixer
./usr/bin/balsa
./usr/sbin/alsactl
./usr/sbin/alsaconf

# alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

# alsaconfig
bash: alsaconfig: command not found
[root@localhost /]#
any other suggestions?? thanks in advance.
 
Old 05-03-2005, 08:02 PM   #5
Fredstar
Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Rochester, NY
Distribution: Fedora9::FreeBSD7.1
Posts: 296

Original Poster
Rep: Reputation: 30
That is the same problem i am having with alsa.

I think i may have found the problem and i think it may be a hardware problem not software. Just a guess here but when i open my dell its sound card is not connected to the cd player but rather a small(flat) long strip that connects to a pannel near the mother board. Now from my other computers i noticed that they all jack into back of CDdrive. Could this be the reason fc can find the card but is still unable to play sounds? Well ill keep you informed of how my little experiment goes.

Best of luck

also snakeo2 what model of dell computer do you have? i have the Dimension 8250
 
Old 05-03-2005, 08:47 PM   #6
JordanH
Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Toronto, Canada
Distribution: Ubuntu, FC3, RHEL 3-4 AS Retired: SuSE 9.1 Pro, RedHat 6-9, FC1-2
Posts: 360

Rep: Reputation: 30
Check here... specificaly #5
http://alsa.opensrc.org/index.php?page=TroubleShooting
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no sound from CEI Raffles TV Card in FC3 aegraham Linux - Hardware 3 11-11-2005 12:29 AM
sound card not detected by FC3(intel 915GAV MB,P4-EM64 bit processor) aditya1 Linux - Hardware 2 09-12-2005 12:13 PM
C-Media Sound Card Problem in FC3 jeevanullas Linux - Hardware 1 06-11-2005 02:07 PM
SB sound card not detected in FC3 pmccurdy Linux - Hardware 4 02-18-2005 09:43 AM
HP Pavillion zd7000 Sound Card and FC3 enigmasoldier Linux - Hardware 0 01-17-2005 01:06 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 06:35 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration