LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-28-2004, 09:57 PM   #1
EcLip$e
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
monitor problem


Okay, i'm really new to linux and i'm trying my best to learn

i recently installed suse 9.0 and everything was working perfect. however, when i switched my crt monitor to my flat panel, my screen goes black and tells me that my monitor is operating out of it's range. so i did some poking around on these forums and found out that i have to change my refresh/sync rates in the XF86Config.

i've tried changing some values around in it, but have not had any luck. maybe u guys could help me out a bit

here's my info:

Dell Ultrasharp 19" 1901FP
Opt. Resolution: 1280x1024 Pixels @ 75 Hz
Max Sync Rate (V x H): 76 Hz x 80 KHz
Nvidia GeForce 2 GTS

also, here's my XF86Config File:

# /.../
# SaX generated XFree86 config file
# Created on: 2004-04-28T20:06:19-0500.
#
# Version: 4.7
# Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2002
#
# Automatically generated by [ISaX] (4.7)
# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
#
Section "Files"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/uni:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest"
InputDevices "/dev/ttyS0"
InputDevices "/dev/ttyS1"
InputDevices "/dev/ttyS2"
InputDevices "/dev/ttyS3"
InputDevices "/dev/ttyS4"
InputDevices "/dev/ttyS5"
InputDevices "/dev/ttyS6"
InputDevices "/dev/ttyS7"
InputDevices "/dev/ttyS8"
InputDevices "/dev/psaux"
InputDevices "/dev/logibm"
InputDevices "/dev/sunmouse"
InputDevices "/dev/atibm"
InputDevices "/dev/amigamouse"
InputDevices "/dev/atarimouse"
InputDevices "/dev/inportbm"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/mouse"
InputDevices "/dev/usbmouse"
InputDevices "/dev/adbmouse"
InputDevices "/dev/input/mice"
InputDevices "/dev/input/event0"
InputDevices "/dev/pointer0"
InputDevices "/dev/pointer1"
InputDevices "/dev/pointer2"
InputDevices "/dev/pointer3"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail"
EndSection

Section "Module"
Load "freetype"
Load "type1"
Load "v4l"
Load "dbe"
Load "speedo"
Load "extmod"
Load "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "Keyboard"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbRules" "xfree86"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Buttons" "5"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "Name" "Autodetection"
Option "Protocol" "imps/2"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
Option "CalcAlgorithm" "CheckDesktopGeometry"
DisplaySize 320 240
HorizSync 31-80
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1701FP(ANALOG)"
VendorName "DELL"
VertRefresh 56-76
UseModes "Modes[0]"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1280x1024" 134.72 1280 1288 1424 1744 1024 1137 1140 1212
Modeline "1024x768" 68.55 1024 1080 1184 1344 768 769 772 797
Modeline "1024x768" 80.71 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802
Modeline "800x600" 40.83 800 832 912 1024 600 601 604 623
Modeline "800x600" 48.18 800 840 920 1040 600 601 604 626
Modeline "640x480" 25.55 640 656 720 800 480 481 484 499
Modeline "640x480" 30.25 640 664 728 816 480 481 484 501
EndSection

Section "Screen"
DefaultDepth 16
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection

Section "Device"
BoardName "GeForce2 GTS"
BusID "1:0:0"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
Screen 0
VendorName "NVidia"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
Option "Clone" "off"
Option "Xinerama" "off"
Screen "Screen[0]"
EndSection

Section "DRI"
Group "video"
Mode 0660
EndSection



anyhelp would be greatly appreciated .. i'm riping my hair out. thanks
 
Old 04-28-2004, 10:45 PM   #2
|2ainman
Member
 
Registered: Mar 2004
Distribution: Slackware current, DSL 0.9.2
Posts: 133

Rep: Reputation: 15
You need a range preferably for your vsync and hsync. It should be on the manual for the monitor. Just run xf86config with the information you told us, and it should configure everything just fine.
SUSE can be weird about the config files, so im not sure if you should should edit them manually, but rather use the utility

Last edited by |2ainman; 04-28-2004 at 10:47 PM.
 
Old 04-28-2004, 11:49 PM   #3
EcLip$e
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
which utility do u recommend using?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Monitor problem m.parthiban Linux - Hardware 1 11-26-2005 08:01 AM
monitor problem shengchieh Linux - Newbie 3 09-24-2004 01:46 PM
monitor problem cowboy_nm Linux - Newbie 2 09-04-2004 04:37 PM
monitor problem venon Linux - Laptop and Netbook 2 06-10-2004 12:03 PM
Monitor problem !! need help Killah Linux - Hardware 1 09-10-2003 09:53 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:33 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration