LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-20-2004, 07:23 PM   #1
JJV
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Canada
Distribution: Mandriva2005/Fedora4/Redhat 9 / mandrake 8/win2000 /win xp / Beos /
Posts: 39

Rep: Reputation: 15
Question Mandrake 10 and dri


Hi all

This weekend I updated to mandrake 10 and for the most part it went fine
then when I logged out to change users the system went blank and did not return
so I did some surfing and someone said disable "dri" witch worked just fine
now here is the problem now I lost 3d graphics cannot play tux or any 3d games
I have the following

ati rage128 video
392Mb ram
aopen ax45-v motherboard

with dri enabled it has 3d graphics and tux works fine but when you logoff you have to
power down and up with the reset button not even shutdown works it just hang

I am using ati xpert 99 drivers because winxp works with them
I also tride the ati128 drivers the same thing happend
I also downloaded the newest nvidia drivers but it wont install because it said my kernel-source was not installed but i made sure it was there so I am open to any advice
at this moment in time

besides that it works like a dream good work people
will always love linux


Thank you all
 
Old 06-21-2004, 09:34 AM   #2
kilgoretrout
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Posts: 2,514

Rep: Reputation: 197Reputation: 197
What version of XFree are you using? I recall an XFree bug in mdk9.1 for certain ati cards with just the symptoms you describe, i.e. hanging on shutdown, reboot, halt, respawning with dri enabled. You can tell what version you are using by running:

$ rpm -qa | grep XFree

The fix was to upgrade to XFree 4.3 which is what is used in mdk10.

You won't get 3d w/o dri enabled. Also, the nvidia driver is for nvidia based cards only so that won't be of any help.
 
Old 10-02-2004, 04:18 PM   #3
valent_h
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
I have also installed mandrake 10.0 on my laptop. My graphic card is the integrated kind. I think it is i830MG... anyway I have to disable dri on my X to make it able to run "glxinfo" and "glxgears"... Maybe you can enlighten us on that?
 
Old 10-03-2004, 12:18 AM   #4
bigjohn
Senior Member
 
Registered: Jun 2002
Location: UK .
Distribution: *buntu (usually Kubuntu)
Posts: 2,682
Blog Entries: 9

Rep: Reputation: 45
Erm you mention about the nvidia driver not installing. Why try and install it if you are using an ATI based card ?

Anyway, normally the nvidia driver won't install without the kernel sources. So you'd have to get the latest kernel sources and the matching kernel. Then download the nvidia driver and then run the script it then makes the correct kernel module for you. You then have to use the readme for the relevant changes to the /etc/X11/XF86config-4 files (the readme tell's you which lines to change/mod) and bingo - well in theory. You'd reboot/start and you'd have the nvidia splash screen.

regards

John
 
Old 10-04-2004, 12:49 PM   #5
JJV
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Canada
Distribution: Mandriva2005/Fedora4/Redhat 9 / mandrake 8/win2000 /win xp / Beos /
Posts: 39

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Dri

Hi to all
I am sorry for not replying but I am up to my neck in work and study's
I'm the tech for Hotels, and that is a lot off running around . Anyway
to get back to dri my linux 10 was uninstalled and I reinstalled 9.2 witch is the best for me at this time with my work schedule, I needed something that works, will look at 10 in a month or so
but I had more problems than just dri my cdrom did not work and I found out it was the LG that they were talking about so ,out went LG in came God no's What but it works for now
O and i got a 32mb ati agp card same one as before just this one has 32mb, as it is now 9.2 is working very, very, very well , did a few tweeks got my tv card to work , my camera and my palm 111e got cedega and played a few games (not a big Gamer sorry) like programming and animation more but it work fine Diablo 3 warcraft and so on
So there u have my story Will get to 10 in a month when everything calms down. then we will have to see what it does from there. I will be back with my problems until then , thanks for a great forum it is wonderful to see so many people that is not following the pack and is using something that demands brain power.

peace to all and long live LINUX

John V

(The penguin can climb through the window but the window cannot climb through the penguin)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GL goes without DRI after Mandrake 10.0 update thec Mandriva 1 09-25-2004 02:13 PM
Mandrake 10 and "dri" JJV Linux - Newbie 6 06-27-2004 05:05 PM
DRI on Mandrake 10.0 folavo Mandriva 1 04-11-2004 08:34 PM
dri/opengl radeon 9500 (non-pro) on mandrake - been trying forevah gte269 Linux - Hardware 11 11-03-2003 05:41 PM
Dri newbie45 Linux - Software 4 09-08-2003 09:47 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:47 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration