LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-16-2003, 12:34 PM   #1
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Rep: Reputation: 30
Lilo L01 01 01....


I think my lilo.conf file is correct but i am still getting the error msg and will not boot so i was wondering if you guys could check my conf and see if i am doing something wrong...i prob am too since i am being a newb and all

# Start LILO global section
lba32
boot = /dev/hdb
message = /boot/boot_message.txt
prompt
timeout = 1200
# Override dangerous defaults that rewrite the partition table:
change-rules
reset
# VESA framebuffer console @ 1024x768x256
vga = 773

# DOS bootable partition config begins
other = /dev/hdb1
label = xp
table = /dev/hdb
# DOS bootable partition config ends
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hdb3
label = slack
read-only


And here is my partition table
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdb1 * 1 1275 10241406 c Win95 FAT32 (LBA)
/dev/hdb2 1944 7297 43006005 f Win95 Ext'd (LBA)
/dev/hdb3 * 1276 1849 4610655 83 Linux
/dev/hdb4 1850 1943 755055 82 Linux swap
/dev/hdb5 1944 7297 43005973+ b Win95 FAT32

Thanks
 
Old 03-16-2003, 12:54 PM   #2
MasterC
LQ Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
which device in your bios is set to boot? hdb is usually a second hd, if this is the case, make sure your bios is booting the second hd and not the first.

Cool
 
Old 03-16-2003, 12:54 PM   #3
Mara
Moderator
 
Registered: Feb 2002
Location: Grenoble
Distribution: Debian
Posts: 9,569

Rep: Reputation: 171Reputation: 171
Do you have another hard disk? hdb is usually second.
 
Old 03-16-2003, 12:59 PM   #4
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Original Poster
Rep: Reputation: 30
hmmmm hdb is the only HD i got....i will try HDA and see what happens..
 
Old 03-16-2003, 01:24 PM   #5
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Original Poster
Rep: Reputation: 30
okay well it won't even let me change to hda..giving me
Fatal: open /dev/hda: Read-only file system

and the bios is booting from the second hd since i was just booting xp just fine few hours ago, and mandy was booting fine too...
what to do..what to do....
 
Old 03-16-2003, 01:27 PM   #6
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Original Poster
Rep: Reputation: 30
i am going to try nuking mbr with fdisk and reinstall lilo and see what happens
 
Old 03-16-2003, 03:28 PM   #7
snocked
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: St. Louis, MO
Distribution: Slackware 9.1
Posts: 482

Rep: Reputation: 30
Make sure BIOS was booting from HDD1, not HDD2 since the first harddisk is HDD0.

Edit: Never mind. I missed the part about XP/Mandy.
 
Old 03-16-2003, 03:32 PM   #8
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Okay..that didn't work...and note: if more than one partition table is set to be active, doing fdisk /mbr will not fix ur MBR!! took me some time to figure out why i couldn't boot to xp heheh anyways, lilo is still fubared and i am using floopy to access linux for now but i want to be able to dual boot!!

 
Old 03-16-2003, 10:07 PM   #9
newbieME
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: BC Canada
Distribution: Slack Niner ;)
Posts: 185

Original Poster
Rep: Reputation: 30
nevermind i just installed GRUB instead works like a charm
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Switching from grub to lilo, messed up Lilo.conf, rescuing via Knoppix. SonicGT Debian 2 08-21-2005 02:15 PM
Lilo lost, Install disk failing to restore Lilo on dual boot? Dobie Linux - Newbie 2 05-05-2004 06:00 PM
new kernel causes lilo crash; /sbin/lilo = Warning: device 0x0305 exceeds 1024 cylind dandysf Linux - Software 0 08-26-2003 05:50 PM
I install Slackware on small HDD with LILO, can't boot LILO? kleptophobiac Slackware 4 08-10-2003 05:50 PM
Made a bootdisk with RedHat 7.1 to boot: Gave me SYSLINUX, not LILO:Want to use LILO Colonel Panic Linux - Software 0 08-17-2001 07:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:38 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration