LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-20-2003, 11:12 AM   #1
aldta
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: NY
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Angry LILO CheckSum Error Help


I spent 10 mins Writing a post.. and this site ..logged me off and I lost it... ANYWAY
make a long story short
I have and 80 GB ide hdd with Win 2k on it and a 9 gb SCSI that i tried to install Mandrake Linux 9.2

During the install , it froze...a few times...
Frustrated I gave up for the night....
I tried to load up my Win2k.. and I got an LILO check sum error with many numbers... but I DID NOT install or change ANYTHING on the 80gb, I only altered the 9gb
...
Now my OS won't load(2000)
HELP
 
Old 11-20-2003, 11:45 AM   #2
Demonbane
LQ Guru
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney, Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 1,796

Rep: Reputation: 47
boot with a dos bootdisk and fdisk /mbr, or boot with win2k cd then do a automatic repair(just choose to inspect startup environment), or fixmbr in recovery console.
 
Old 11-20-2003, 11:52 AM   #3
aldta
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: NY
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
sorry my other post mentioned more what i did...
i tried to do a repair using the Win 2000 boot CD ..but that did not work

I'll try it tonight when i get home...why do you think that happened?
Are you online now? I'd like to chat if you don't mind
 
Old 11-20-2003, 12:18 PM   #4
Demonbane
LQ Guru
 
Registered: Aug 2003
Location: Sydney, Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 1,796

Rep: Reputation: 47
Make sure the bios is set to boot IDE drive first, make sure the win2k partition (or the first primary fat32/ntfs partition) is set to active, go to the reocovery console the do fixmbr and fixboot.

Not exactly sure but either lilo is still left in the mbr, or you installed it in the boot sector of the win2k system partition, or maybe the bios is left on booting scsi first.
 
Old 11-20-2003, 01:06 PM   #5
aldta
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: NY
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Ok now you make me want to tell the whole story again heheh
I am very interested in Linux... So I DL Mandrake 9.2(iso)
I have 3 HDD's on my system, 2 scsi and one ide...
I disconnected one of the scsi leaving only the IDE and the other 9gb scsi...

The (80gb) IDE is where my Win2k is.
When I started installing Linux, I made 100% sure that I DID NOT format or install Linux on the 80 gb ...
I did an AUTO ARRANGE on the 9gb hdd because I do not know how to partion or format Linux.

As I was installing it, It froze...
and kept freezeing
I became frustrated.... so I gave up (for the night)
As I tried to go on my 80 gb(Win 2k) it have me the LILO checksum error..
I disconnected the 9gb(The one Linux was installed on) and left ONLY the 80 gb hdd...LILO error...
So I went to the Win 2k CD and saw that it still saw an NTFS partition and it showed 30 gb free.( which tells me the DATA is still there)
I tried to do a repair(automatic) .. but that did not work
I installed Win 2k on the 9gb (that had linux)
so this way i can try to at least access the 80gb drive while in windows
and retrieve my data(thats my main concern)
When I installed it on the 9gb(scsi)...i restarted ... and for some reason it keeps trying to boot from the 80(ide) gb ...(check sum error again)
I went to the BIOS..and it is in fact set to boot from SCSI first...
weird...

Only thing I have not tried is the Recovery console.

Again.. how could that have happened?
I installed it (Linux) on the 9gb.... but the 80gb is having the checksum error...??



__________________
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LILO - keytatble read/checksum error elluzion Linux - General 1 12-13-2004 11:53 AM
LILO-Keytable read/checksum error DrEntropy Mandriva 1 11-04-2003 08:09 AM
LILO - Descriptor Checksum Error moneyshotz Linux - Software 0 07-14-2003 06:58 PM
LiLo checksum error ThrillSeeker Linux - Software 1 06-02-2003 04:34 PM
LILO: Descriptor checksum error tlaloc Linux - Software 1 05-30-2002 05:13 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:36 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration