LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-01-2009, 07:42 AM   #1
SolitudeSensus
Member
 
Registered: May 2009
Posts: 73

Rep: Reputation: 15
Smile LILO


I have just installed SLACKWARE. I'm also using XP. I want to use both of them. But the problem is that I didn't istall LILO. When I power on PC, it
directly starts XP. Now how to install LILO so that I can get option between XP or SLACKWARE.
 
Old 07-01-2009, 08:26 AM   #2
malekmustaq
Senior Member
 
Registered: Dec 2008
Location: root
Distribution: Slackware & BSD
Posts: 1,617

Rep: Reputation: 442Reputation: 442Reputation: 442Reputation: 442Reputation: 442
Solitude:

Here is how you do it.

Boot from the Slackware installer CD and from there install the boot loader. Although LILO is a very good boot loader I recommend you Grub, the program file is located in the Slackware CD at folder /extra/grub/grub-0.xxx.blah-xxx.tgz you can use the package installer.

Goodluck.

check back what comes up.

hope it helps.
 
Old 07-01-2009, 09:20 AM   #3
onebuck
Moderator
 
Registered: Jan 2005
Location: Midwest USA, Central Illinois
Distribution: SlackwareŽ
Posts: 12,604
Blog Entries: 25

Rep: Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981Reputation: 1981
Hi,

The easiest way would be to use the install cd1 to boot the system as if you were going to install.

After you get to the login then from the cli (command line);

Code:
~#mkdir /slacktemp                   #temporary mount point
~#mount /dev/your_device /slacktemp  #this is the device you installed to
~#chroot /slacktemp                  #change to yours
~#cd /slacktemp/etc                  #change to directory with lilo.conf 
~#                                   #you could run pkgtool
                                     #to rerun scripts if need be

~#vi lilo.conf                       #edit lilo.conf to suit, if need be
~#lilo -v -t -b /dev/your_device     #sda, hda this will only test 
~#lilo -v -b /dev/your_device        #this will write MBR to your_device
Since you did not state any specifications for your install then the above is general but applicable. Your '/dev/your_device' could be 'hda' or 'sda' but should be set to your boot device.

You should now be able to re-boot your system if the above is done correctly.

BTW, Welcome to LQ & Slackware!
 
Old 07-01-2009, 11:09 PM   #4
SolitudeSensus
Member
 
Registered: May 2009
Posts: 73

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Smile Lilo

Is it ok to make only two partitions for Linux, i.e Swap And root(/)
If then is it possible to make root partition bootable.
And where to install LILO?
I am going to install lilo in root using MBR.Is it ok?
 
Old 07-01-2009, 11:52 PM   #5
Uncle_Theodore
Member
 
Registered: Dec 2007
Location: Charleston WV, USA
Distribution: Slackware 12.2, Arch Linux Amd64
Posts: 896

Rep: Reputation: 60
Quote:
Originally Posted by SolitudeSensus View Post
Is it ok to make only two partitions for Linux, i.e Swap And root(/)
Yes, it's OK. But it would be better to have /home on a separate partition. It's easier then to upgrade your system to a newer version.
Quote:
If then is it possible to make root partition bootable.
Yes, it's possible, but I don't see why you'd need that.
Quote:
And where to install LILO?
I am going to install lilo in root using MBR.Is it ok?
Install lilo in MBR, yes.
 
Old 07-02-2009, 01:58 AM   #6
SolitudeSensus
Member
 
Registered: May 2009
Posts: 73

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Smile LILO - Solved

Thanks to everybody. Finally I solved the problem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cent OS install on an Optiplex 320... installed lilo... need help with lilo.conf hcervan Linux - Newbie 7 01-18-2008 09:07 AM
Switching from grub to lilo, messed up Lilo.conf, rescuing via Knoppix. SonicGT Debian 2 08-21-2005 02:15 PM
Lilo lost, Install disk failing to restore Lilo on dual boot? Dobie Linux - Newbie 2 05-05-2004 06:00 PM
new kernel causes lilo crash; /sbin/lilo = Warning: device 0x0305 exceeds 1024 cylind dandysf Linux - Software 0 08-26-2003 05:50 PM
Made a bootdisk with RedHat 7.1 to boot: Gave me SYSLINUX, not LILO:Want to use LILO Colonel Panic Linux - Software 0 08-17-2001 07:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:48 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration