-   Linux - Newbie (
-   -   Laptop display config'd bad; screen fails (RH9) (

diamonaj 01-17-2004 01:06 PM

Laptop display config'd bad; screen fails (RH9)

I have just installed RedHat9 on my Toshibia Satellite 3005-S303 Laptop;
it's now dualboot with XP. I installed by FTP'ing from a mirror site, and I made a floppy rescue disk.

My problem is self-inflicted. It worked right after installation was over, except that the display didn't fill up my entire screen and the resolution was too low, so I made the resolution very high (too high) and then shut down (saving changes).

Now my display no longer works once RedHat gets passed everything that flies across my screen upon startup. I'm a newbie so I don't know how to interrupt the startup stuff and modify the configuration files before it gets into X and goes blank.

I have a clue as to how to modify the monitor configuration (something I found on the web), but I can't get a chance to use it, and I don't know how to get into it.

I have tried logging in as root (you gotta be pretty quick!) but that doesn't accomplish anything. I've tried booting from the rescue disk, but I don't know how to use it properly so it hasn't done anything for me.

I've been struggling with this for 4 hours now, any help would be wonderful.

Thank you,


leonscape 01-17-2004 01:13 PM

When it finishs booting pressing Ctrl-Alt-F2, this will take you to a virtual console where you can login as root and mess with the configuration files.

diamonaj 01-17-2004 01:56 PM

Thank you for suggesting Ctrl-Alt-F2, which
got me to a command line prompt:


here I typed 'dir' and saw anaconda-ks.cfg
which i thought is what i would need to modify.

i just learned how to edit a file in pico; when i view it i see a line:

xconfig -- card "nVideio GeForce 2 Go" --videoram 16384 --hsync 31.5-37.9 --vsync 50-70 --resolution 800X600 -- depth 24 --startxonboot --defaultdesktop gnome

these parameters are fine, I think...
they are NOT the parameters that I chose (I picked something ridiculous like 1600X something) when all the trouble started at 4AM this morning.

so my diagnosis is that I have not found the line of code that actually selects the resolution and hsync/vsync.

Where can I find the code I will need to change?

Thanks again,


ps-- i've heard of something called the 'xconfigurator'.. would that be useful?

diamonaj 01-17-2004 02:14 PM


I'm in the X11 subdirectory, and I've looked at the difference between my XF86Config and my XF85Config.backup, and there seems to be a difference vis-a-vis the 'Screen' settings... the backup configuration is simpler.

Is it ok if I run the XF85Config.backup by saving it as XF86 config, and then restarting my computer? Will that take me back to the way my computer was before I modified my screen configuration?

Because if so, I think that will solve my problem.



JayCnrs 01-17-2004 02:18 PM

That should work, what screen resolution did you try. Try 1024x768.

diamonaj 01-17-2004 02:42 PM

Life is good.

All times are GMT -5. The time now is 09:20 PM.