LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-06-2006, 06:10 PM   #1
shiv_379
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Ubuntu
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Kubuntu - Console mode shows black screen, X works fine


Well the subject line gives you a pretty good idea of the problem I'm having. From the login on Kubuntu if I choose to drop to console mode I get nothing but a blank screen. This stays there for a few seconds then it drops back to the X login screen.

Does anyone have any idea what could be the cause of this issue, or how I might be able to troubleshoot it?
On a possibly related note, I can't alt+F1 into a console either...nothing happens!

Any help much appreciated!
~Shiv
 
Old 08-06-2006, 07:04 PM   #2
sabit
Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 44

Rep: Reputation: 15
Arrow

Have you tried ALT+CTRL+F1 combination? Do you see a blinking cursor or the whole screen is black?

Assuming you have graphical console enabled (which is the default), you might want to try to boot with text mode console. To do that try passing vga=normal in lilo. (kubuntu vga=normal).
 
Old 08-06-2006, 07:14 PM   #3
shiv_379
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Ubuntu
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Sorry, where I said alt+f1 before I meant ctrl+alt+f1. Get nothing, not even any indicator that I've hit a recognised key combination. If I choose Console Login from the login screen I get a plain black screen, no cursor or anything.
Scuse the n00b response here, but what's lilo? is it a boot manager like grub? I know I'm using grub on this system...

EDIT: There are a number of "getty" processes running, and I understand these are the consoles, no? So they're there, I just cant get to them :O(
~Shiv

Last edited by shiv_379; 08-06-2006 at 07:18 PM.
 
Old 08-06-2006, 07:36 PM   #4
sabit
Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 44

Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally Posted by shiv_379
Scuse the n00b response here, but what's lilo? is it a boot manager like grub? I know I'm using grub on this system...

EDIT: There are a number of "getty" processes running, and I understand these are the consoles, no? So they're there, I just cant get to them :O(
~Shiv
Oh... yeah, just use grub to enable textmode console.

type 'e' after selecting Kubuntu entry in grub

append vga=normal after the kernel command. Type 'b' to boot. You can make this permanent in /etc/grub.conf (or /boot/grub/grub.conf)
 
Old 08-07-2006, 07:15 AM   #5
shiv_379
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Ubuntu
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Do you mean from the grub boot screen or from Konsole in Kubuntu?

Sorry if I'm being stupid here!
~Shiv
 
Old 08-07-2006, 03:49 PM   #6
sabit
Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Gentoo
Posts: 44

Rep: Reputation: 15
Grub boot screen
 
Old 08-07-2006, 05:11 PM   #7
shiv_379
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Ubuntu
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Ok, I'll give that a go. However I don't seem to have a grub.conf file there, or anywhere according to the output of locate! I do have a file called menu.lst there if that's any use? That seems to store the details of what shows on the grub menu, along with some other elements...

Edit: That seems to have worked (when I figured out what I was supposed to be doing). So I guess this indicates there's a problem with the "nvidia" drivers in console mode maybe?
I also still can't ctrl+alt+F1 into a console from the desktop

~Shiv

Last edited by shiv_379; 08-07-2006 at 06:24 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPlayer: Black Screen in Fullscreen Mode/Real Playback Error Geoffrey_Firmin Linux - Software 1 08-12-2006 03:23 PM
boot into black screen/grey console zenith1107 Suse/Novell 2 06-22-2005 09:27 AM
Screen flickering in console mode LasseBob Linux - Newbie 1 02-16-2005 10:36 AM
exit slack gives a black screen, not a text mode jayandstuff Slackware 5 12-21-2004 12:32 AM
desktop shows on TV but movie shows black screen litrelord Mandriva 6 07-05-2004 06:10 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:11 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration