LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-21-2004, 12:39 PM   #1
S3ct0r
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Knoppix
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Knoppix - ALSA


Hi, I just installed (after failing with about 5 distributions of Linux , dont ask me how I managed to go through all those without getting one to work properly, lol )
Anyway, I just got Knoppix installed and working, the only problem is sound. Now, running a 600E, I knew I would have problems with this, so I checked Google, but I couldnt find much help for Knoppix, I went into the sound and multimedia control centre, and selected ALSA as the Sound I/O, but when I click Apply, I get the message:

Error while initializing the sound driver:

device: default can't be opened for playback (No such file or directory)

The sound server will continue, using the null output device.


I am a Linux , so I dont really know what to do here, if anyone can help id really appreciate it

Thanks alot!
 
Old 01-21-2004, 01:32 PM   #2
Lost Penguin
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: Orlando, FL
Distribution: 2.6.1-1.131smp on Fedora Core 1
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
Try this:
Open a terminal,
su to root
run the following command:
alsaconfig
 
Old 01-21-2004, 02:05 PM   #3
Texicle
Member
 
Registered: Oct 2002
Location: Northern Ontario, Canada
Distribution: Slackware 10.0
Posts: 789

Rep: Reputation: 30
Yup. Sounds like you're not logged in as root when trying to get alsa going. Lost Penguin's got you on the right track.

su -
enter root password when asked
alsaconf
alsamixer
type M to mute/unmute channels, use arrows to navigate, Esc to exit
alsactl store

at this point ls -l /dev/dsp and make sure you've got permissions to use it and not just root. If it looks like:

rwxr--r--

then you'll probably need to change that, so:

chmod 755 /dev/dsp
ls -l /dev/dsp


It should now look like:

rwxr-xr-x

Should work nicely now as normal user. Hope this helps.
 
Old 01-24-2004, 01:18 PM   #4
S3ct0r
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2004
Distribution: Knoppix
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi, Thanks for responding.

After I su to root, I type alsaconf (I also tried alsaconfig), but it says:

bash: alsaconf: command not found

Any ideas?

Thanks for your help
 
Old 05-19-2004, 05:37 AM   #5
pstoddard
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Lexington, KY
Distribution: Knoppix HDD Install
Posts: 13

Rep: Reputation: 0
Forget Alsa and try this it worked perfectly for me

Here is what I did

Open a shell and logon as root and type
insmod sound
insmod ad1848
insmod uart401
insmod cs4232 io=0x530 irq=5 dma=1 dma2-0 mpuio=0x330 mpuirq=9

this will load the correct drivers, however you will have to enter this everytime you reboot so if anyone out there has a script that will run these commands on boot I would appreciate hearing from you.

Update: I finally got the mods above to load at boot what I did was create a file with the above commands and saved it as cs4232 in the /etc folder and made it executable.

Then cd to /etc/rc5.d and ran

ln -s /etc/cs4232 S98cs4232

this created the symlink and I then rebooted the laptop and sound loaded on start.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kernel-2.6.3 compiled with alsa but xmms alsa output dont plays demmylls Linux - General 3 09-01-2006 04:32 AM
i got knoppix on cd and it rocks when booted! wut can i do to install knoppix on HD? kublador Linux - Distributions 4 12-12-2005 04:08 PM
Knoppix 3.7 ALSA 1.0.6 Audigy LS thegoofeedude Linux - Hardware 5 02-07-2005 12:35 PM
How does one remove the custom KNOPPIX graphics from a KNOPPIX HD Install? apache363 Linux - Distributions 2 03-29-2004 05:08 AM
booting with alsa after hd-install of knoppix ???? AndiHH Linux - Hardware 1 02-12-2004 10:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:59 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration