LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-22-2008, 06:22 AM   #1
ranjithmrk
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Question Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init= option to kernel


hi
I compiled my kernel and mounted my filesystem(ext2). After loading the kernal and file systems images into board and started the booting the following error is comming.
.................................................................................................... ............
Warning: unable to open an initial console.
Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init=
option to kernel.
.................................................................................................... ............
I looked at my filesystem and it contained /dev/console.Please help me.

Regards
kumar

the following data is displayed in the console.
U-Boot 1.1.5 (Dec 14 2006 - 16:11:00)

DRAM: 64 MB
NAND: NAND device: Manufacturer ID: 0xec, Chip ID: 0xda (<NULL> NAND 256MiB 3,3
V 8-bit)
256 MiB
DataFlash:AT45DB642
Nb pages: 8192
Page Size: 1056
Size= 8650752 bytes
Logical address: 0xC0000000
Area 0: C0000000 to C0003FFF (RO)
Area 1: C0004000 to C0007FFF
Area 2: C0008000 to C0037FFF (RO)
Area 3: C0038000 to C083FFFF
In: serial
Out: serial
Err: serial
DM9161A PHY Detected
No link
MAC: error during RMII initialization
Hit any key to stop autoboot: 0
## Booting image at 21400000 ...
Image Name: M9X_OS
Image Type: ARM Linux Kernel Image (gzip compressed)
Data Size: 1174826 Bytes = 1.1 MB
Load Address: 20008000
Entry Point: 20008000
Verifying Checksum ... OK
Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

Linux version 2.6.20.11 (root@localhost.localdomain) (gcc version 4.1.1) #1 Mon
Jul 7 10:52:05 IST 2008
CPU: ARM926EJ-S [41069265] revision 5 (ARMv5TEJ), cr=00053177
Machine: Atmel AT91SAM9263-EK
Ignoring unrecognised tag 0x54410008
Memory policy: ECC disabled, Data cache writeback
Clocks: CPU 199 MHz, master 99 MHz, main 16.367 MHz
CPU0: D VIVT write-back cache
CPU0: I cache: 16384 bytes, associativity 4, 32 byte lines, 128 sets
CPU0: D cache: 16384 bytes, associativity 4, 32 byte lines, 128 sets
Built 1 zonelists. Total pages: 16256
Kernel command line: mem=64M console=ttyS0,115200 initrd=0x21100000,3145728 root
=/dev/ram0 rw
AT91: 160 gpio irqs in 5 banks
PID hash table entries: 256 (order: 8, 1024 bytes)
Console: colour dummy device 80x30
Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Memory: 64MB = 64MB total
Memory: 59312KB available (2148K code, 231K data, 100K init)
Mount-cache hash table entries: 512
CPU: Testing write buffer coherency: ok
NET: Registered protocol family 16
SCSI subsystem initialized
usbcore: registered new interface driver usbfs
usbcore: registered new interface driver hub
usbcore: registered new device driver usb
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP established hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 2048 bind 1024)
TCP reno registered
checking if image is initramfs...it isn't (no cpio magic); looks like an initrd
Freeing initrd memory: 3072K
NetWinder Floating Point Emulator V0.97 (double precision)
JFFS2 version 2.2. (NAND) (C) 2001-2006 Red Hat, Inc.
io scheduler noop registered
io scheduler anticipatory registered (default)
atmel_usart.0: ttyS0 at MMIO 0xfeffee00 (irq = 1) is a ATMEL_SERIAL
atmel_usart.1: ttyS1 at MMIO 0xfff8c000 (irq = 7) is a ATMEL_SERIAL
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 8192K size 1024 blocksize
loop: loaded (max 8 devices)
NAND device: Manufacturer ID: 0xec, Chip ID: 0xda (Samsung NAND 256MiB 3,3V 8-bi
t)
Scanning device for bad blocks
Creating 2 MTD partitions on "NAND 256MiB 3,3V 8-bit":
0x00000000-0x04000000 : "Partition 1"
0x04000000-0x10000000 : "Partition 2"
atmel_spi atmel_spi.0: Atmel SPI Controller at 0xfffa4000 (irq 14)
mtd_dataflash spi0.0: AT45DB642x (8448 KBytes)
usbmon: debugfs is not available
at91_ohci at91_ohci: AT91 OHCI
at91_ohci at91_ohci: new USB bus registered, assigned bus number 1
at91_ohci at91_ohci: irq 29, io mem 0x00a00000
usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
hub 1-0:1.0: USB hub found
hub 1-0:1.0: 2 ports detected
Initializing USB Mass Storage driver...
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
udc: at91_udc version 3 May 2006
mice: PS/2 mouse device common for all mice
ads7846 spi0.3: touchscreen, irq 31
input: ADS784x Touchscreen as /class/input/input0
i2c /dev entries driver
TCP cubic registered
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
RAMDISK: Compressed image found at block 0
VFS: Mounted root (ext2 filesystem).
Freeing init memory: 100K
Warning: unable to open an initial console.
Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init= option to kernel.
 
Old 08-22-2008, 06:55 AM   #2
pinniped
Senior Member
 
Registered: May 2008
Location: planet earth
Distribution: Debian
Posts: 1,732

Rep: Reputation: 50
Your 'initrd' image needs to have a console node in the /dev directory - so check your initrd image, not just your final root filesystem.

When the scripts in the initrd image have set up the system, the final root filesystem is mounted (already done in your log above) and then control is passed to the 'init' program which becomes the mother of all processes. Check the 'init' script in your initrd image to see what it is trying to invoke. This can be just about anything from a custom 'init' program to invoking 'busybox' as 'init'.

What we know from your log: a partition is mounted as the root filesystem (is it the correct partition?) and that the 'init' program cannot be found (the initrd 'init' script often checks for /init and /sbin/init). So you need to figure out what went wrong.
 
Old 08-22-2008, 08:19 AM   #3
Agrouf
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: France
Distribution: LFS
Posts: 1,591

Rep: Reputation: 79
Is there an init command on that machine?
Are you using an initrd file?
 
Old 08-22-2008, 10:37 AM   #4
PTrenholme
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Olympia, WA, USA
Distribution: Fedora, (K)Ubuntu
Posts: 4,149

Rep: Reputation: 330Reputation: 330Reputation: 330Reputation: 330
From the output you posted, your initial command line is mem=64M console=ttyS0,115200 initrd=0x21100000,3145728 root
=/dev/ram0 rw
. That's pointing your system console to ttyS0, an attached serial terminal (IIRC). So, if you don't have a terminal attached to your serial port, you shouldn't be surprised when it fails to boot.

I note that the system appears to have a couple USB ports (probably version 1 ports), so you could try a USB boot from a memory stick or (if you have a CD drive on the system -- I didn't see any mention of one) you could download a "Live CD" from some (older, perhaps?) distribution and see what happens when you boot from it.
 
Old 08-22-2008, 02:33 PM   #5
Mara
Moderator
 
Registered: Feb 2002
Location: Grenoble
Distribution: Debian
Posts: 9,536

Rep: Reputation: 148Reputation: 148
Moderator note: two threads, each with answers, have been merged. Please post your next question only once.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kernal panic no init found try passing init option to kernel m2azer Linux - General 3 11-08-2007 01:51 PM
Kernal Panic: No init found. Try passing init= option to kernel raees Linux - General 12 03-18-2004 11:10 PM
kernel panic: no init found. Try passing init= option to kernel rroorroo Red Hat 7 03-07-2004 04:19 PM
error "Kernel panic: No init found. Try passing init= option Anauj0101 Linux - Newbie 3 05-06-2003 10:18 PM
Compiled own kernel and got: Kernel panic: No init found. Try passing init= option to fbl Linux - General 12 01-14-2003 03:38 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:40 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration