LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-29-2005, 09:05 AM   #1
drevil666
Member
 
Registered: Jun 2005
Location: UK
Distribution: Mandrake 10.1 & Fedora
Posts: 32

Rep: Reputation: 15
Unhappy internet connection problems


I'm running Manrake 10.1 official and KDE 4.3.

Let me say first of all that I've followed the how to on this and it don't work for me missus!

This is really annoying - I got my internet connection set up fine (cross over cable from my HP lappy to my windows based main pc - and could surf quite happily - however for whatever reason whilst my lan connection is up and running I can't access the internet (using firefox, konqueror or mozilla).

Here's what I've done so far: deleted the ethernet card connection - restarted lappy and readded the connection - choosing auto config where relevant, checked the ip address all appears to be ok.

Now - when I could surf ok at boot up the sequence halted whilst it went to detect the pc ethernet card and invariably came up as FAILED - once I got to the KDE desktop I had an icon that indicated I needed to connecte, naturally I chose the connect eth0 from the icon menu and off I went - of course now I've lost that icon which I guess refreshed the lan connection.

I think I need to clear all the ip related information via the konsole - but it's not like windows (doh!) so I don't know the commands.

Any help gratefull received...
 
Old 06-29-2005, 10:30 AM   #2
Looking_Lost
Senior Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Eire
Distribution: Slackware 12.0, OpenSuse 10.3
Posts: 1,120

Rep: Reputation: 45
You have two network cards? One to Lan, and one to Internet via windows PC? I think that's what you're saying.

If so there's a good chance your LAN connection is being brought up first and being set as the default gateway sending internet bound traffic into oblivion. The shell command

route

will show you what your default gateway is. Also try

ping 64.179.4.149

to see if it's just a DNS problem (but I doubt it). Are the IP addresses on each interface in the same subnet/range (which you don't want to do)?

When you have your internet connecton working you could simply take a note of the network card settngsand assign that ip address as static and manually enter your DNS servers into
your mandrake network card configuration screen and default gateway, you'll find the dns server ip addresses in /etc/resolv.conf whilst your internet connection is active.

Another alternative is to use the route command to specify your default gateway and what interface card to go out to reach your lan.

If you do

man route

it'll show you information and examples to use.

I don't use mandrake so can't be of much help when it comes to the graphical configuration stuff.
 
Old 06-29-2005, 11:39 AM   #3
drevil666
Member
 
Registered: Jun 2005
Location: UK
Distribution: Mandrake 10.1 & Fedora
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
yes, my connection from linux to main windows based pc is pc card on lappy to ethernet port on main pc.

I'll give this a go and report back - thanks
 
Old 06-29-2005, 02:34 PM   #4
drevil666
Member
 
Registered: Jun 2005
Location: UK
Distribution: Mandrake 10.1 & Fedora
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Unhappy

sorry no success - could anybody pass on the script to clear all the internet related settings, dns, ip etc so I can start from scratch please

at boot mandrake says "bringing up interface eth0:" and ethernet activity light flashes and it still says "failed" aghhhh

Last edited by drevil666; 06-29-2005 at 02:36 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Internet connection problems wardialer Linux - Newbie 27 02-28-2005 01:02 AM
problems with internet connection aertim Linux - Wireless Networking 0 12-04-2004 12:16 PM
Internet Connection problems. wo1fz Slackware 6 06-29-2004 04:19 PM
Internet Connection Problems...again! justiceisblind Linux - Newbie 0 04-21-2002 12:38 PM
internet connection problems greatgatsby26 Linux - Networking 4 05-04-2001 08:40 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:16 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration