LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-20-2006, 07:30 AM   #1
oracus
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: ubuntu
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
I cant do what i could with my default linux "user"


Hello,

I have installed ubuntu and because didnt ask to type a login name,it made a "oem" user by default. So, i create a new one and i removed the old one ("oem") but now i can do nothing!(For example, add/remove programs, synaptic packages and stuff like that). What i must do to bring old 'user' back?
 
Old 06-20-2006, 07:32 AM   #2
timmeke
Senior Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Belgium
Distribution: Red Hat, Fedora
Posts: 1,515

Rep: Reputation: 61
How did you "remove" the old one?
Just "rm -f /home/oem"? Or did you use "userdel"?

Adding users is done via "useradd". You must be root to use it.
 
Old 06-20-2006, 07:37 AM   #3
cs-cam
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Australia
Distribution: Gentoo
Posts: 3,544
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 57
Your new user is probably not in all the correct groups to have permission. Login as oem and the use 'id -G' to see which groups that user is a member off and then add your new user to the same ones.
 
Old 06-20-2006, 07:39 AM   #4
Agrouf
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: France
Distribution: LFS
Posts: 1,591

Rep: Reputation: 79
It is all about sudo IMO (synaptic add/remove programs).
Can you sudo anything?
Please post your /etc/sudoers file.

Last edited by Agrouf; 06-20-2006 at 07:40 AM.
 
Old 06-20-2006, 09:00 AM   #5
oracus
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: ubuntu
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I removed the old one via interface program. I cant say which one because i cant see it with the new 'user'. It was in catalog System>>Administrator>>User profiles (something like that).

cs-cam, everytime i login as oem in splash screen. But terminal shows this : oem@ILAMETH:~$ (ILAMETH is the new account). I can't understand where is "oem" and where is "ILAMETH". Iam comfused..

This is Sudoers:

# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# Defaults

Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn

# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL



 
Old 06-20-2006, 09:21 AM   #6
timmeke
Senior Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Belgium
Distribution: Red Hat, Fedora
Posts: 1,515

Rep: Reputation: 61
If your terminal shows "oem@ILAMETH" and you haven't changed the $PS1, $PS2, etc environment variables (so the prompt is the default one), then "oem" is most likely your user (check this with "whoami") and "ILAMETH" is the name of your machine or the current directory. Try changing the current directory and see if your prompt changes to check it.

The output of the following commands may thus be helpful:
Code:
whoami
hostname
id -G
 
Old 06-20-2006, 12:41 PM   #7
Agrouf
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: France
Distribution: LFS
Posts: 1,591

Rep: Reputation: 79
Either your user must be in the admin group or you must add your user in /etc/sudoers with the visudo command (be root in recovery mode)

add the line :
newuser ALL=(ALL)ALL

and while you are at it, replace the line:
Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn
with
Defaults !lecture,tty_tickets,!fqdn, insults
to add some fun in sudo

Last edited by Agrouf; 06-20-2006 at 12:56 PM.
 
Old 06-22-2006, 09:02 AM   #8
oracus
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Distribution: ubuntu
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I did all that but nothing happened :-(
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
what is the "default" user created by zope on install? eantoranz Ubuntu 4 09-16-2005 01:49 PM
Getting error: "ALSA device "default" is already in use by another program." brynjarh Debian 7 02-04-2005 12:45 PM
kdm_greet error: "Can't open default user face" ParticleMan Linux - Software 1 07-27-2004 05:20 AM
What "default user" is Samba using? WhoIsTheFly Linux - Networking 3 10-05-2003 11:06 AM
Autologin or "Default User" with RH7.0 uncmonky Linux - General 0 03-21-2001 10:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:00 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration