LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-19-2004, 10:23 AM   #1
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Thumbs down Help plz with suse 9.1


I cant get internet working... i think i have tried everything... internet is working on xp tho... in my card it shows me one light flashin and one just on alltime... when i go in yast to network card thingy it shows that i have configured my card named realtek rtl 8029(as) configured with ip address 81.17.198.127 or something like that... but internet isnt working can someone plz help me... if need more info just ask
 
Old 09-19-2004, 02:56 PM   #2
Pcghost
Senior Member
 
Registered: Feb 2003
Location: The Real Washington
Distribution: Debian, Android
Posts: 1,819

Rep: Reputation: 46
Tell us more about your Internet connection please. Do you connect via cable or DSL modem? Does it use DHCP? What does the /var/log/messages and if set at boot /var/log/boot files tell you regarding the network card. Any errors should appear in one of those two files.
 
Old 09-19-2004, 03:09 PM   #3
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
...

i have dsl... and it doesnt use dhcp... Sry my bad english...


Heres all from the files... i took all which sound very good info...

scanning pci: ****.*modprobe: FATAL: Error inserting hw_random
(/lib/modules/2.6.4-52-default/kernel/drivers/char/hw_random.ko): No such device
**WW*done
scanning usb: done
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .done
<notice>exit status of (coldplug) is (0)
<notice>start services (network)
Setting up network interfaces:
lo
lo IP address: 127.0.0.1/8
done eth0 device: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8029(AS)
eth0 configuration: eth-id-00:20:18:2c:13:df
eth0 IP address: 81.17.198.127/24
done dsl0
doneSetting up service network . . . . . . . . . . . . . . . .done
<notice>exit status of (network) is (0)
<notice>start services (syslog)
Sep 18 14:43:14 linux kernel: hw_random: RNG not detected
Sep 18 14:43:14 linux modprobe: FATAL: Error inserting hw_random
Sep 18 14:43:14 linux /etc/hotplug/pci.agent[1277]: ... can't load module hw_random
Sep 18 14:43:14 linux /etc/hotplug/pci.agent[1277]: missing kernel or user mode driver hw_random
Sep 18 14:43:18 linux kernel: eth0: RealTek RTL-8029 found at 0xd800, IRQ 6, 00:20:18:2C:13F.
Sep 18 14:43:32 linux /etc/hotplug/block.agent[1943]: grep: /sys/class/scsi_host/ide1/proc_name: No such file or directory
Sep 18 14:43:32 linux /etc/hotplug/block.agent[1943]: grep: /sys/class/scsi_host/ide1/proc_name: No such file or directory
Sep 18 14:43:38 linux dhcpcd[2086]: broadcasting DHCP_DISCOVER
Sep 18 14:43:48 linux dhcpcd[2086]: timed out waiting for a valid DHCP server response
Sep 18 14:56:09 linux kernel: hw_random: RNG not detected
Sep 18 14:56:09 linux modprobe: FATAL: Error inserting hw_random
(/lib/modules/2.6.4-52-default/kernel/drivers/char/hw_random.ko): No such device
Sep 18 14:56:09 linux /etc/hotplug/pci.agent[5898]: ... can't load module hw_random
Sep 18 14:56:09 linux /etc/hotplug/pci.agent[5898]: missing kernel or user mode driver hw_random
Sep 18 16:14:47 linux kernel: eth0: RealTek RTL-8029 found at 0xd800, IRQ 6, 00:20:18:2C:13F.
Sep 19 07:44:10 penaz [powersave_proxy][2528]: WARNING: hdparm returned error 5
Sep 19 07:44:10 penaz [powersave_proxy][2528]: WARNING: hdparm returned error 5
Sep 19 07:44:12 penaz kernel: hda: drive_cmd: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Sep 19 07:44:12 penaz kernel: hda: drive_cmd: error=0x04 { DriveStatusError }
Sep 19 07:44:12 penaz kernel: hdc: drive_cmd: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Sep 19 07:44:12 penaz kernel: hdc: drive_cmd: error=0x04 { DriveStatusError }
Sep 19 07:56:10 penaz ifup-route: Warning: Could not set up default route via interface eth0n Command ip route replace to default via 255.255.255.0 returned:n . RTNETLINK answers: Network is unreachablen Configuration line: default 255.255.255.0 - - n This needs NOT to be AN ERROR if you set up multiple interfaces.n See man 5 routes how to avoid this warning.n
Sep 19 08:03:46 penaz [powersave_proxy][2865]: WARNING: hdparm returned error 5
Sep 19 08:03:47 penaz [powersave_proxy][2865]: WARNING: hdparm returned error 5
Sep 19 08:03:49 penaz kernel: hda: drive_cmd: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Sep 19 08:03:49 penaz kernel: hda: drive_cmd: error=0x04 { DriveStatusError }
Sep 19 08:03:49 penaz kernel: hdc: drive_cmd: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
Sep 19 08:03:49 penaz kernel: hdc: drive_cmd: error=0x04 { DriveStatusError }
Sep 19 11:10:36 penaz ifup-route: Warning: Could not set up default route via interface eth0n Command ip route replace to default via 255.255.255.0 returned:n . RTNETLINK answers: Network is unreachablen Configuration line: default 255.255.255.0 - - n This needs NOT to be AN ERROR if you set up multiple interfaces.n See man 5 routes how to avoid this warning.n
Sep 19 11:10:36 penaz kernel: SFW2-OUT-IPv6_PROHIB IN= OUT=eth0 SRC=0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000 DST=ff02:0000:0000:0000:0000:0001:ff2c:13df LEN=72 TC=0 HOPLIMIT=1 FLOWLBL=0 PROTO=0
Sep 19 11:10:36 penaz SuSEfirewall2: Firewall rules successfully set in QUICKMODE for device(s) " ppp+" plus masquerading

Last edited by Cheerleader; 09-19-2004 at 03:54 PM.
 
Old 09-19-2004, 04:48 PM   #4
Peel0
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
yea, anyone help us
 
Old 09-19-2004, 04:58 PM   #5
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
Quote:
Originally posted by Cheerleader
i have dsl... and it doesnt use dhcp... Sry my bad english...
So you saying you DSL provider does not use DHCP and your IP address that your ISP is giving you is "81.17.198.127" is this what your saying?

Because you might wan to try and use DHCP to see if that works?

(Sep 18 14:43:38 linux dhcpcd[2086]: broadcasting DHCP_DISCOVER
Sep 18 14:43:48 linux dhcpcd[2086]: timed out waiting for a valid DHCP server response
Looks suspicious)

what does the command ifconfig output as root?
what happens whenyou try to ping somewhere?
what happens when you:

SuSEfirewall2 stop
ping yahoo.com
SuSEfirewall2 start

?
 
Old 09-19-2004, 05:02 PM   #6
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
cat /var/log/messages | grep SuSEfirewall2 | grep 'Sep 19'

and maybe

cat /var/log/messages | grep SuSE-FW | grep 'Sep 19'
 
Old 09-20-2004, 01:39 PM   #7
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Btw... do i have drivers installed in it? if it detects the card? or do i need to install them? if i need how?
 
Old 09-20-2004, 06:34 PM   #8
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
What's the output of `ifconfig` on the box?
 
Old 09-21-2004, 01:16 PM   #9
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
lo link encap:local loopback
inet addr:127.0.0.1 mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:host
up loopback running mtu:16436 netric:1
RX packets:42 errors:0 dropped:0 overrun:0 frame:0
TX packets:42 errors:0 dropped:0 overrun:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
rxbytes:2708 (2.6 kb) txbytes:2708 (2.6 kb)


that is all from the ifconfig
 
Old 09-21-2004, 01:25 PM   #10
mai1man
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2004
Distribution: suse 9.1 pro, Slack 10.0, Gentoo 2004.2
Posts: 24

Rep: Reputation: 15
maybe you didn't configurate your gateway or dns servers. That could be the reason
 
Old 09-21-2004, 01:27 PM   #11
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
oh... dunno how setup them i think... could you explain to me? i think i know but can you explain how do it...
 
Old 09-21-2004, 01:28 PM   #12
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
You interface card is not being recognized. Or in not configured. Try looking in the file:

ifcfg-eth0

And putting in the correct setting from you ISP. What distro are you on?

Last edited by micxz; 09-21-2004 at 01:29 PM.
 
Old 09-21-2004, 01:31 PM   #13
Cheerleader
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2004
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
distro and whats that eth0 thing?
 
Old 09-21-2004, 01:31 PM   #14
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
OK SuSE:

Sep 19 11:10:36 penaz ifup-route: Warning: Could not set up default route via interface eth0n Command ip route replace to default via 255.255.255.0 returned:n . RTNETLINK answers: Network is unreachablen Configuration line: default 255.255.255.0 - - n This needs NOT to be AN ERROR if you set up multiple interfaces.n See man 5 routes how to avoid this warning.n

IS your problem. Go into Yast > Network and play with your route.
 
Old 09-21-2004, 01:32 PM   #15
micxz
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: CA
Distribution: openSuSE, Cent OS, Slackware
Posts: 1,131

Rep: Reputation: 75
Distribution; and it's /etc/sysconfig/network/;
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suse can't boot from sata harddrive. plz help cyto SUSE / openSUSE 17 12-08-2004 04:08 PM
SuSe 9.1 internet problem PLZ HELP!!! Masamune Linux - Networking 24 09-09-2004 03:01 AM
Need help installing SuSe 9 plz XA_Dragon Linux - Software 2 02-25-2004 09:36 PM
suse instal prob plz help 54az Linux - Newbie 4 02-15-2004 03:28 PM
how to install gaim.tar.gz in suse plz help g33k Linux - Newbie 29 12-22-2003 06:48 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 04:27 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration