LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-20-2004, 09:34 AM   #1
jaya_surya1
LQ Newbie
 
Registered: May 2004
Distribution: Red Hat 9.0
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Grub not loading


hi

i had a dual boot with c: having windows 2k and red hat 9.i later formatted the c drive to install windows me .After installation i found that windows was automatically loading and i was not getting the grub boot loader.I have a linux boot disk however.now when i need to run linux i use the disk.Is there a way of restoring grub so that i get the choose from any one of the os.

i think i need to use the grub-install --rootdirectory but where.I get a command not found when i run in a shell.

Any idea?

jayasurya
 
Old 05-20-2004, 09:47 AM   #2
vdogvictor
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Arch
Posts: 498

Rep: Reputation: 31
in fedora (almost red hat) to reinstall you boot off the install disk and type "linux rescue" at the prompt. When it loads run these commands

chroot /mnt/sysimage
grub-install /dev/hda

that will install grub to your MBR add a partition number if you want it on a specific partition. some kernels also support the command "update-grub" to self generate a grub config.
 
Old 05-21-2004, 10:23 AM   #3
jaya_surya1
LQ Newbie
 
Registered: May 2004
Distribution: Red Hat 9.0
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hi

thanks ,it worked .


jayasurya
 
Old 05-21-2004, 02:02 PM   #4
coopns
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Scituate, MA
Distribution: Mandrake 10
Posts: 94

Rep: Reputation: 15
Would the same go for lilo?
 
Old 05-21-2004, 04:34 PM   #5
vdogvictor
Member
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Arch
Posts: 498

Rep: Reputation: 31
i think to install lilo you just type "lilo" (i typed lilo at a slack command prompt and it seemed to install it)
 
Old 06-19-2008, 01:11 AM   #6
rskarthik
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2008
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
grub not loading in dual boot (rhel 5)

hi

i have dual boot of windows 2000 and rhel 5

later on i formatted c: drive and i installed other windows os

now i am not getting the grub boot loader

so i tried the linux rescue mode and

chroot /mnt/sysimage

and grub-install /dev/sda6 (/boot partition)

and it is saying that grub installed and any problem fix it and run grub-install if required

after that when i try to reboot the system i am getting the message that /dev/initctl file missing like that (these problem are in rhel5)
i dont what to do

what kind of future action i have to take to rectify this problem

kindly help me regarding this issue
 
Old 06-19-2008, 05:32 AM   #7
jomen
Senior Member
 
Registered: May 2004
Location: Leipzig/Germany
Distribution: Arch
Posts: 1,687

Rep: Reputation: 54
I think you installed grub to /dev/sda6 - but what you probably wanted is to install it in the MBR of /dev/sda

That is most likely the location where windows has written its bootloader - if you want to replace that with grub you need to install grub to /dev/sda
- and then add windows to grubs list of systems it should boot.
That is probably the way it was before. Windows always overwrites the already installed bootloader with its own...
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Grub not loading any OS Seribicus Linux - Software 3 05-08-2006 06:08 PM
grub loading borojohn Linux - Newbie 3 04-14-2005 04:28 AM
Loading Windows with GRUB scouture Linux - Software 3 03-09-2005 07:07 PM
Grub not loading pikeymick Linux - Newbie 4 04-30-2004 09:25 AM
lilo/grub not loading siv Linux - Newbie 1 08-22-2003 05:00 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:44 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration