LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-13-2004, 12:54 AM   #1
yogesh3073
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Mumbai , India
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Angry Graphics mode not working for Mandrake 9.2


I am new to Linux. Being embedded system student, got interest in Linux and needs this OS.

I have few doubts. I use AMD Athalon 2000+ with ASUS motherboard and Nvidia Geforce 2 . RAM is 256 MB DDR.

I have sucessfully installed Mandrake Linux 9.2 and now facing following problem.

1) When booting from linux, system hangs while detecting network files and while APM daemon server. I have to forcibly use interactive setup to skip nework detection and then skipping APM daemon server.

2) System runs well in console mode. But, I can't shift it to graphical mode as when I give startx command, it gives following message

"execve failed for /etc/x11/x (errono 2)"

What is wrong with the system?

Also note that I tried to access x11 directory but when I give " cd x11 " command in etc directory, it says that " directory not avl" although I can see that directory x11 is present in etc folder( by typing command "ls" in etc folder).

Is this problem because of skipping APM daemon ? Also note that I am not able to install or run any other linux distributions e.g. Red Hat 7.2, Fedora. Only QNX (RTOS) which is similar to linux mode works on my PC in graphics mode.

Kindly consult.
 
Old 04-13-2004, 01:30 AM   #2
RolledOat
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: San Antonio
Distribution: Suse 9.0 Professional
Posts: 843

Rep: Reputation: 30
In the console, run
XFdrake
to configure your X session

once you have X running, disable those offending services.

apm is power management
eth0 has a 5 minute timeout, if you don't use eth0 for internet, you can simply change
your ethernet card to inactive, again, when you get X running.
Neither would cause your X problem. DId you test your X session in the summary screen before you exited the install?

RO

On the other, it is X11, not x11
 
Old 04-14-2004, 03:59 AM   #3
yogesh3073
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Mumbai , India
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Dear RO,
Thanks for your help. I am now more careful towards capital and small letters. It is X11 not x11.

I used XFdrake and now trying to set display as following,

Selected Graphics card as nVidia Geforce 2 integrated and XFree 3.2.3 server, Resolution is 800x600 with 60 Hz and monitor 800x600 with 32bpp. However while testing this combination, screen turns out to be having lots of colourful dots - Total screen looks like having white background with lot of colourful dots. I have to reboot the system as nothing further I can do. I do not know how to stop this testing and come out and use other combination.

I have tried other combinations (changing resolution etc) by frequently rebooting the system and every time while testing the screen, same happens.

Do you know what is wrong with this? Also, Tell me how to come out of testing mode and try other combinations otherwise every time I have to reboot the system. My system is automatically detecting Nvidia display card. Does this mean that I do not have to reinstall drivers for the same?
If I have to install drivers for display, how to do it in shell (console) mode?

Thanks a lot for your help.
Yogesh
 
Old 04-14-2004, 10:37 AM   #4
RolledOat
Member
 
Registered: Feb 2003
Location: San Antonio
Distribution: Suse 9.0 Professional
Posts: 843

Rep: Reputation: 30
When you select test, it has a 30 second timer, it is waiting for your to acknowledge a button that says something like 'is this the correct setting'. It really should exit after 30 seconds or so. I don't know why your video doesn't 'just work' though.

RO
 
Old 06-15-2004, 08:21 AM   #5
yogesh3073
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2004
Location: Mumbai , India
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Dear RO,

Now I am able to start x windows after trying with XFDrake.
Thanks for your help.

but problem is not yet over. Once it starts in graphics modes, it scans for all devices and after complition of that system hangs up. Neither mouse nor keyboard works and I have to reboot again.

Can u help me?

Yogesh
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
monitor not working in graphics mode LinuxVirgIan Linux - Newbie 11 07-02-2007 06:07 AM
ati mobility radeon 7500 in mandrake 10.1 only allows text mode no graphics at all latinboy Linux - Laptop and Netbook 1 05-07-2005 04:23 AM
Graphics mode in GCC alexiezt Programming 1 01-28-2005 07:56 AM
Booting in text mode versus graphics mode LChalupa Linux - Newbie 3 01-15-2005 08:53 PM
Graphics mode not working for Mandrake 9.2 yogesh3073 Mandriva 2 06-16-2004 12:35 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:32 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration