LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-16-2006, 07:54 AM   #1
[KIA]aze
Member
 
Registered: Jun 2006
Distribution: Debian, Ubuntu, Windows XP
Posts: 146

Rep: Reputation: 16
gnome-volume-control "Sorry, no mixer elements and/or devices found"


Hi,

I am using Linux Debian. The sound is working correctly inside applications like XMMS and totem movie player.

But I can't control the volume with the gnome-volume-control applet.
When I move the cursor to change the volume, it always goes back down to zero.
When I open the gnome-volume-control, I get the error message:
"Sorry, no mixer elements and/or devices found"

I have already run alsaconf several times, but it doesn't change anything.

lsmod output:
Code:
Module                  Size  Used by
snd_ali5451            22412  1
snd_ac97_codec         84512  1 snd_ali5451
snd_ac97_bus            2432  1 snd_ac97_codec
snd_pcm                79624  2 snd_ali5451,snd_ac97_codec
snd_timer              22532  1 snd_pcm
snd                    49764  6 snd_ali5451,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore               9440  1 snd
snd_page_alloc         10760  1 snd_pcm
isofs                  34104  1
zlib_inflate           15360  1 isofs
pcmcia                 36116  2
firmware_class         10240  1 pcmcia
lp                     10436  0
parport                24000  1 lp
8250_pci               20352  0
8250                   20564  1 8250_pci
serial_core            19072  1 8250
usbhid                 29060  0
ehci_hcd               27400  0
uhci_hcd               29968  0
usbcore               118276  4 usbhid,ehci_hcd,uhci_hcd
yenta_socket           25484  2
rsrc_nonstatic         11648  1 yenta_socket
pcmcia_core            40080  3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
nls_iso8859_1           4352  2
ntfs                   95604  1
nls_base                7296  3 isofs,nls_iso8859_1,ntfs
sr_mod                 15652  0
ide_cd                 39428  1
cdrom                  36768  2 sr_mod,ide_cd
joydev                  9664  0
lspci output:
Code:
0000:00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS200/RS200M AGP Bridge [IGP 340M] (rev 02)
0000:00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc PCI Bridge [IGP 340M]
0000:00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)
0000:00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1533/M1535 PCI to ISA Bridge [Aladdin IV/V/V+]
0000:00:08.0 Modem: ALi Corporation M5457 AC'97 Modem Controller
0000:00:0a.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ601/6912/711E0 CardBus/SmartCardBus Controller
0000:00:0b.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 50)
0000:00:0b.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 50)
0000:00:0b.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 51)
0000:00:0c.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
0000:00:10.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c4)
0000:00:11.0 Bridge: ALi Corporation M7101 Power Management Controller [PMU]
0000:00:12.0 Ethernet controller: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller
0000:01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon IGP 330M/340M/350M

Last edited by [KIA]aze; 12-16-2006 at 07:55 AM.
 
Old 06-24-2010, 03:14 PM   #2
ermeyers
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2009
Location: Halifax, PA
Distribution: CentOS, Ubuntu
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
Post SOLVED: xmms and gnome-volume-control PERMISSIONS

SOLUTION:
Code:
chmod -R a+rw /dev/{audio,dsp,midi,mixer,snd}
fixed two related problems on a CentOS release 4.8 machine.

xmms error:
Code:
WARNING **: alsa_get_mixer(): Attaching to mixer hw:0 failed: Permission denied"
gnome-volume-control error:
Code:
Sorry, no mixer elements and/or devices found
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No volume control elements and/or devices found Hannah Linux - Newbie 7 05-01-2008 03:53 PM
No volume control elements and/or devices found karnaf Linux - Hardware 4 04-13-2006 11:06 AM
"The volume control did not find any elements and/or devices to controll" Redeyes_Gambit Linux - Software 1 11-26-2005 06:04 PM
gnome audio error: "Sorry, no mixer elements and/or devices found" dexim Linux - Software 1 11-23-2005 09:41 PM
VIA audio configuration: "Sorry, no mixer elements and/or devices found" ahz Linux - Hardware 18 08-06-2005 07:45 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:34 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration