LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 11-07-2005, 07:02 PM   #1
ultimatenoob
Member
 
Registered: May 2005
Location: Bellingham, WA
Distribution: Suse 10.2
Posts: 77

Rep: Reputation: 15
Question External hard drive problem anyone?


I just purchased a 250G hard drive, with the plan of putting all my data on there, and then running a dual boot laptop so i can play games on windows, and do everything else on linux. Turns out to be a good deal harder than i would like, and I'm wondering if anyone can help me.
I read the how-to on http://www.linuxquestions.org/questi...icle&artid=301 and it seemed like it was going to work, but for some reason or another, it has not.
I tried to edit fstab with what was mentioned in the how-to (using /external instead of /bat1) and as of yet, i have not been able to use my drive.
Here is my fstab as of right now:
Code:
# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/1                /                       ext3    defaults        1 1
none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
none                    /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
LABEL=/music            /music                  ext3    defaults        1 2
LABEL=/files		/files			ext3	defaults	1 3
none                    /proc                   proc    defaults        0 0
none                    /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=SWAP-hdc5         swap                    swap    defaults        0 0

/dev/hda                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0
/dev/sda1               /external	        vfat    pamconsole,exec,noauto,iocharset=utf8,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0
What has been causing me the most trouble is the fact that /sda1 does not exist if /proc, so i do not know how it is refrencing the directory.

If you have any pointers for me, please let me know!
cheers

________________________________________________________

While browsing the forums for anything resembling this i found another page for flash-drives, and used some of the ideas, one of which is
Code:
  tail -s 3 -f /var/log/messages
which in turn gave me this infromation (upon taking it out and putting it back in)

Code:
 Nov  7 19:44:30 localhost kernel: usb 1-1: USB disconnect, address 4
Nov  7 19:44:30 localhost kernel: remove_proc_entry: scsi/usb-storage busy, count=1
Nov  7 19:44:34 localhost kernel: usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
Nov  7 19:44:34 localhost kernel: scsi2 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Nov  7 19:44:39 localhost kernel:   Vendor: MAX 0509  Model: 03 251.0GB 7200   Rev: 0000
Nov  7 19:44:39 localhost kernel:   Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 00
Nov  7 19:44:39 localhost kernel: SCSI device sda: 490234752 512-byte hdwr sectors (251000 MB)
Nov  7 19:44:39 localhost kernel: sda: assuming drive cache: write through
Nov  7 19:44:39 localhost kernel: SCSI device sda: 490234752 512-byte hdwr sectors (251000 MB)
Nov  7 19:44:39 localhost kernel: sda: assuming drive cache: write through
Nov  7 19:44:39 localhost scsi.agent[7569]: disk at /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb1/1-1/1-1:1.0/host2/target2:0:0/2:0:0:0
Nov  7 19:44:39 localhost kernel:  sda: sda1
Nov  7 19:44:39 localhost kernel: Attached scsi disk sda at scsi2, channel 0, id 0, lun 0
Nov  7 19:44:40 localhost fstab-sync[7620]: added mount point /media/FAT321 for /dev/sda1

Last edited by ultimatenoob; 11-07-2005 at 07:42 PM.
 
Old 11-07-2005, 07:49 PM   #2
ultimatenoob
Member
 
Registered: May 2005
Location: Bellingham, WA
Distribution: Suse 10.2
Posts: 77

Original Poster
Rep: Reputation: 15
hahaha my name says most of it, but not the part that just came up: im really stupid, as well as a noob.
My problem was that i was trying to mount /proc/sda1, but the actual mount point is /dev/sda1
(stupidity should be painful)
cheers anyway!
 
Old 11-08-2005, 08:50 AM   #3
Emmanuel_uk
Senior Member
 
Registered: Nov 2004
Distribution: Mandriva mostly, vector 5.1, tried many.Suse gone from HD because bad Novell/Zinblows agreement
Posts: 1,604

Rep: Reputation: 47
This is the spirit, and posting to say that you solved your problem is good.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing grub to external USB hard drive for later use as internal hard drive dhave Linux From Scratch 2 12-10-2005 09:48 AM
Problem booting udev-based distros on external hard drive mcphail Linux - General 1 09-02-2005 10:58 PM
Problem with a Maxtor 120GB External Hard Drive cheetahman Linux - Hardware 3 03-06-2005 07:25 PM
XS Drive II external USB hard drive/card reader max74 Linux - Hardware 7 10-21-2003 11:41 PM
Problem formatting and using Maxtor 5000LE external hard drive jwilde Linux - Hardware 1 08-11-2003 06:58 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:17 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration