LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-31-2009, 03:21 PM   #1
vasmakk
Member
 
Registered: Jan 2009
Distribution: Debian Lenny, Ubuntu 9.04
Posts: 87

Rep: Reputation: 16
Evolution mail always crashes in Ubuntu 9.04


Hi everybody!

I encounter a serious problem with evolution mail in ubuntu jaunty ...
probably after a recent upgrade!

When I click on Evolution Mail icon the applications is loading o.k.
Then at the bottom bar it shows the message "Fetching Mail (...)" And then it suddenly closes... And this behaviour is a standard one.

a) I erased the .evolution directory in case it is corrupted, so forcing the application to re-create it... No success.

b) I booted using the previous kernel (2.6.28-13-generic) The new one is 2.6.28-14-generic ... Same problem

c) I re-installed the application ... No luck!

d) I checked the /etc/nsswitch.conf file... Here is it's content

passwd: compat
group: compat
shadow: compat

hosts: files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4
networks: files

protocols: db files
services: db files
ethers: db files
rpc: db files

netgroup: nis

I don't see something strange here ...

Does anyone experience the same problem ?
What shall I do ? Wait for the next upgrade or turn back to Thunderbird?

Please help me ... this is important!

Greetings
Vas

Last edited by vasmakk; 07-31-2009 at 03:23 PM.
 
Old 07-31-2009, 03:53 PM   #2
rtg
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Ukraine
Distribution: Ubuntu 9.04
Posts: 99
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 19
Please run evolution from terminal (e.g. gnome-terminal) and reproduce the crash.
In case it show some information just after the crash happens, post it here.

If it does not show any information, we will need to force creating core dumps and examine it with gdb.
But please check the terminal output first.

This can be anything ranging from network library gone wild to X server problem.
 
Old 07-31-2009, 04:36 PM   #3
vasmakk
Member
 
Registered: Jan 2009
Distribution: Debian Lenny, Ubuntu 9.04
Posts: 87

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Thanks rtg for your very quick response !

I think I just found what caused the problem !
I have two e-mail accounts, both with the same e-mail address xxx@foo.com provided by ISP (A)

account 1: xxx@foo.com , POP3 by (A) , SMPT by (A) This is my default e-mail, and I use it at home, where I have services from ISP (A)... So far so good

account 2: xxx@foo.com , POP3 by (A) , SMTP by (B) This is the e-mail I use at my country home, where my brother has services from ISP (B). ISP (B) doesn't allow me to sent e-mail using SMTP by (A) even if it is SSL authenticated. See the point?

Well, yesterday I sent an e-mail from account 2: of course, since I am in country home. But the attachment was big, and the mail didn't send. So today while receiving back an error message (that is why evolution was trying to Fetch some message ...) It was account 1: (the default one) that was activated...

THE WORKAROUND
So I unchecked account 1: and made account 2: the default one ...
Now every message I sent and receive even if it is by myself, does not cause any problems!

The question still remains though.. Why evolution should close after this error? shouldn't It just warn you and let you continue to work with the app?

regards
Vas!

Last edited by vasmakk; 07-31-2009 at 04:40 PM.
 
Old 07-31-2009, 04:44 PM   #4
rtg
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Ukraine
Distribution: Ubuntu 9.04
Posts: 99
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 19
It is most likely a bug, no matter how big an attachment the software should not decide to quit in such a manner.

You may want to file this as a bug to Evolution bugzilla if you know how to reproduce it without your files.
 
Old 07-31-2009, 05:00 PM   #5
vasmakk
Member
 
Registered: Jan 2009
Distribution: Debian Lenny, Ubuntu 9.04
Posts: 87

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Quote:
Originally Posted by rtg View Post
It is most likely a bug, no matter how big an attachment the software should not decide to quit in such a manner.

You may want to file this as a bug to Evolution bugzilla if you know how to reproduce it without your files.
Yes I think I'll do that ... After all in Windows Vista I use the same trick as here. Vista Mail received the error-report (from the un-sent message) normally, so I could free the server. That's why I could use evolution mail afterwards ...
To reproduce the bug is easy.

Vas
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyboard misbehaves in Evolution mail under Ubuntu 9.04 obform Linux - Newbie 3 06-27-2009 09:58 AM
Latest Evolution mail client with Suse 11 has no sound for mail arrivals garthkh Linux - Software 0 07-02-2008 12:06 AM
Permission problem with importing evolution mail from the old .evolution folder oskar Linux - Software 4 05-23-2008 08:28 PM
Is there a way to import WAB to Ubuntu, evolution mail? redriverd Linux - Newbie 2 01-09-2006 06:39 PM
How do you transfer evolution mail and settings to another computer running evolution cmisip Linux - Software 2 01-10-2003 02:07 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:34 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration