LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-15-2005, 01:47 PM   #1
pperk97
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2004
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
es1371 sound not working


well, i'm def new to linux.. i have a emachine w/ built in sound and installed a SB PCI 128.. installed Mandrake 10.0 official.. can't get sound to work.. tried the snd-ens1371 (ALSA) and the es1371 (OSS).. shows up as CT5880..
weird thing is when i boot using a Mandrake Move 1 cd the sound works fine.. it was set for OSS es11371....??? i don't get it...
 
Old 09-15-2005, 03:34 PM   #2
Snowbat
Member
 
Registered: Jun 2005
Location: q3dm7
Distribution: Mandriva 2010.0 x86_64
Posts: 338

Rep: Reputation: 31
Did you open your mixer and check that the output is not muted?

Mandrake 10.0 was the first Mandrake distribution to use the 2.6 kernel and hardware detection was somewhat limited. While I didn't have any problems with my SB 16 PCI (es1371 based) in 10.0, I'd recommend you try 10.2 (aka Mandriva LE 2005).
 
Old 09-15-2005, 06:57 PM   #3
floppywhopper
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Albany, Western Australia
Distribution: Mageia 4, Debian 8, SME 9, IP Fire
Posts: 629
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 97
es1371 sounds like the old OSS sound driver
you want the ALSA sound driver
which is snd-es1371

go into the MCC
find harddrake and run it
click on the sound card
and run the config tool
and select the snd-es1371 driver

you'll need to turn it up
as it doesnt have the same output volume
as the windows version for that card

have you also disabled the onboard sound in the BIOS
that could be causing confusion for your OS

floppy
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ensoniq es1371 - no sound torsin Linux - Hardware 5 12-01-2006 04:21 AM
/dev/sequencer not working for ES1371 module in RHL8PE DeathGauge Linux - Newbie 1 09-01-2005 03:44 PM
Switched to ES1371 and now no sound OR joystick JimDog Linux - Hardware 1 12-03-2004 10:46 PM
ES1371 sound driver in wich rpm? Tairlac Mandriva 2 10-18-2003 07:27 AM
es1371 Sound Troubles jeffkjo Linux - Hardware 1 08-08-2003 06:06 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:17 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration