LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-06-2015, 04:48 AM   #1
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Rep: Reputation: Disabled
Elementary OS Luna - nvidia problems!


Hey everybody!
I am (quite) new to the world of linux, but have been trying out a few of the most basic distros (ubuntu-based ones).
I am now using elementary os luna, and i have a problem with installing my nvidia drivers.
I have really been googling my ass off to find this on my own, but without any results that actually worked for me.
So, i have a HP Envy laptop, with a geforce gt 740m, and i have searched nvidias homepage to find out that the up-to-date driver for me would be the 346 driver. I tried it on Linux mint xfce, and i successfully installed it. I had to add the xorg ppa repository of course, and updated it as well, but when i do the same procedure here on my elementary os, i cant reach the login screen after my reboot.

When i use the lspci -vnn command in the terminal, i get this info on my graphics driver:

01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GK208M [GeForce GT 740M] [10de:1292] (rev a1)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1961]
Flags: fast devsel, IRQ 16
Memory at d2000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at a0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at b0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
I/O ports at 4000 [size=128]
Expansion ROM at b2000000 [disabled] [size=512K]
Capabilities: <access denied>
Kernel modules: nouveau, nvidiafb

I really hope someone knows how to fix my problem.
Thanks in advance!
/Andreas
 
Old 04-06-2015, 05:07 AM   #2
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Debian like
Posts: 710
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 68
please list the output of
1. lsmod
2. grep nvidia_drv.so /var/log/Xorg.0.log
3. dpkg -l nvidia*
4. lsmod | grep agp
it seems you have the "nouveau" loaded when you want the proprietary nvidia loaded?. remove with "apt-get remove nouveau" or "apt-get remove xserver-xorg-video-nouveau" and "apt-get autoremove"
a good page http://wiki.ubuntuusers.de/Grafikkarten/Nvidia/nvidia

Last edited by floppy_stuttgart; 04-06-2015 at 05:16 AM.
 
1 members found this post helpful.
Old 04-06-2015, 05:15 AM   #3
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hello and thanks for the faast reply.
As i said, i'm quite new to linux so i'll try my best here to follow your commands.
I also have to say that i have a fresh install of the eos luna, and have done nothing but installed the software updates.
When i click the "Additional drivers" in the system settings, its all empty. Hope this helps understanding my situation.

i wrote "lsmod" in the terminal and got this:
Module Size Used by
usb_storage 49198 0
snd_hda_codec_hdmi 32530 1
snd_hda_codec_idt 70795 1
arc4 12529 2
hp_wmi 18092 0
sparse_keymap 13890 1 hp_wmi
snd_hda_intel 33719 3
snd_hda_codec 127706 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep 17764 1 snd_hda_codec
snd_pcm 97275 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 13324 0
snd_rawmidi 30748 1 snd_seq_midi
psmouse 98133 0
snd_seq_midi_event 14899 1 snd_seq_midi
snd_seq 61929 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
iwlwifi 401083 0
serio_raw 13211 0
mac80211 506862 1 iwlwifi
uvcvideo 72627 0
cfg80211 205774 2 iwlwifi,mac80211
videodev 98259 1 uvcvideo
v4l2_compat_ioctl32 17128 1 videodev
snd_timer 29990 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14540 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
btusb 18332 2
snd 79081 16 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_s eq,snd_timer,snd_seq_device
bnep 18281 2
soundcore 15091 1 snd
snd_page_alloc 18529 2 snd_hda_intel,snd_pcm
rfcomm 47604 12
joydev 17693 0
bluetooth 180113 23 btusb,bnep,rfcomm
parport_pc 32866 0
ppdev 17113 0
shpchp 37201 0
hp_accel 25976 0
lis3lv02d 19876 1 hp_accel
mei 41616 0
input_polldev 13896 1 lis3lv02d
mac_hid 13253 0
nls_iso8859_1 12713 1
nls_cp437 16991 1
vfat 17585 1
fat 61512 1 vfat
lp 17799 0
parport 46562 3 parport_pc,ppdev,lp
usbhid 47238 0
hid 99883 1 usbhid
nouveau 775039 0
r8169 62190 0
i915 482876 3
ttm 76984 1 nouveau
mxm_wmi 13021 1 nouveau
wmi 19256 2 hp_wmi,mxm_wmi
drm_kms_helper 46978 2 nouveau,i915
drm 241971 6 nouveau,ttm,i915,drm_kms_helper
i2c_algo_bit 13423 2 nouveau,i915
video 19651 2 nouveau,i915

i visited the link you gave me, and it's in german. Im swedish But thank you anyway.
/Andreas
 
Old 04-06-2015, 05:30 AM   #4
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I wrote a reply like 15min ago, but it doesn't seem to show up, so i'll try again.
I forgot to mention that after this problem with the graphics drivers, i made a fresh install of eos luna, which i am using now, and i have done nothing but installing the software updated.
When i go to "Additional drivers" inside System settings, and theres nothing there.

Shortly, the only thing i want to do is to update my graphics driver to the newest up-to-date nvidia-driver (which would be 346 i guess)

I visited the link u gave me, but its in german, and im swedish
Hope this info is any help.
Thanks
 
Old 04-06-2015, 05:37 AM   #5
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Debian like
Posts: 710
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 68
please, show the outputs.
And for sweden neightbours.. https://help.ubuntu.com/community/Bi...erHowto/Nvidia
 
1 members found this post helpful.
Old 04-06-2015, 05:43 AM   #6
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hey again!
Thanks again for the reply.
If i write "lsmod" only in the terminal, i get a really long list, do you want to read it all?
when i write any of the other commands u gave me, nothing happens maybe im doing it wrong? i just copied them from you here and pasted them into the terminal.
I visited the link u gave me, and have not yet tried any of the commands though im afraid i will screw things up again

andreas@andreas-linux:~$ lsmod
Module Size Used by
usb_storage 49198 0
snd_hda_codec_hdmi 32530 1
snd_hda_codec_idt 70795 1
arc4 12529 2
hp_wmi 18092 0
sparse_keymap 13890 1 hp_wmi
snd_hda_intel 33719 3
snd_hda_codec 127706 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep 17764 1 snd_hda_codec
snd_pcm 97275 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 13324 0
snd_rawmidi 30748 1 snd_seq_midi
psmouse 98133 0
snd_seq_midi_event 14899 1 snd_seq_midi
snd_seq 61929 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
iwlwifi 401083 0
serio_raw 13211 0
mac80211 506862 1 iwlwifi
uvcvideo 72627 0
cfg80211 205774 2 iwlwifi,mac80211
videodev 98259 1 uvcvideo
v4l2_compat_ioctl32 17128 1 videodev
snd_timer 29990 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14540 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
btusb 18332 2
snd 79081 16 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_s eq,snd_timer,snd_seq_device
bnep 18281 2
soundcore 15091 1 snd
snd_page_alloc 18529 2 snd_hda_intel,snd_pcm
rfcomm 47604 12
joydev 17693 0
bluetooth 180113 23 btusb,bnep,rfcomm
parport_pc 32866 0
ppdev 17113 0
shpchp 37201 0
hp_accel 25976 0
lis3lv02d 19876 1 hp_accel
mei 41616 0
input_polldev 13896 1 lis3lv02d
mac_hid 13253 0
nls_iso8859_1 12713 1
nls_cp437 16991 1
vfat 17585 1
fat 61512 1 vfat
lp 17799 0
parport 46562 3 parport_pc,ppdev,lp
usbhid 47238 0
hid 99883 1 usbhid
nouveau 775039 0
r8169 62190 0
i915 482876 3
ttm 76984 1 nouveau
mxm_wmi 13021 1 nouveau
wmi 19256 2 hp_wmi,mxm_wmi
drm_kms_helper 46978 2 nouveau,i915
drm 241971 6 nouveau,ttm,i915,drm_kms_helper
i2c_algo_bit 13423 2 nouveau,i915
video 19651 2 nouveau,i915
 
Old 04-06-2015, 05:53 AM   #7
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Debian like
Posts: 710
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 68
fine: it show the "nouveau" driver is loaded. You have to remove it ans install the nvidia driver manually.
So, follow the instructions of the english link starting with
sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau
sudo apt-get install nvidia-346 (load the nvidia-graphics-drivers-346?)
etc.
 
1 members found this post helpful.
Old 04-06-2015, 06:01 AM   #8
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Okay this makes sense.
I just wrote the command sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau, and completed it.
Should i add the ppa:xorg-edgers/ppa and update it before trying the sudo apt-get install nvidia-346 command?
Should i make a reboot right now after i purged the nouveau?
Sorry for all the questions, i guess i could find these answers on my own somewhere else, but it feels safer talking to someone who knows what he's doing.
And i also have a question about bumblebee, would it be wrong of me to install that driver instead? Im going to try to get some games up and running on this system.
Big thanks dude
 
Old 04-06-2015, 07:07 AM   #9
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Debian like
Posts: 710
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 68
Quote:
Originally Posted by rolfConny View Post
Should i add the ppa:xorg-edgers/ppa and update it before trying the sudo apt-get install nvidia-346 command?
Should i make a reboot right now after i purged the nouveau?
And i also have a question about bumblebee, would it be wrong of me to install that driver instead?
Big thanks dude
1. I would do it and ... read read read the english link !
2. no, I would not restart
3. I dont know bumblebee
Generally: you will not kill anything. The only effect you will have with not loading the driver is you will be in text mode.
 
Old 04-06-2015, 07:18 AM   #10
rolfConny
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2015
Distribution: Elementary OS Luna
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hello again!
Sorry for my incompetence with linux
I followed the procedure, and it seems that my biggest problem right now is that i cant get rid of nouveau.
I wrote the purge command, and then installed the nvidia-346, but then my computer wont go to the login screen, im stuck at the tty screen. If i remove the installed nvidia-346, i can log back in, but i still have the nouveau driver there. When i try to remove nouveau again, it says it cant find the package "nouveau". I even tried blacklisting it, without success.

When i use the command lspci -vnn, it says that nouveau and nvidiafb is my active kernel.
And when i use the command lsmod, i still see nouveau in the same places as before.
 
Old 04-06-2015, 09:49 AM   #11
yancek
LQ Guru
 
Registered: Apr 2008
Distribution: PCLinux, Slackware
Posts: 6,872

Rep: Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249Reputation: 1249
Quote:
When i go to "Additional drivers" inside System settings, and theres nothing there.
How long did you wait? I remember doing this on one of the Ubuntu derivs, it is actually searching in the background but no indication is given that this is happening, at least as far as I recall. Go to the Additional Drivers and let it go for several minutes and eventually the different driver options should show in the window. If that doesn't work, you'll have a more complicated process.
 
Old 04-06-2015, 10:21 AM   #12
floppy_stuttgart
Member
 
Registered: Nov 2010
Location: Stuttgart, Germany
Distribution: Debian like
Posts: 710
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 68
Quote:
Originally Posted by rolfConny View Post
I wrote the purge command, and then installed the nvidia-346, but then my computer wont go to the login screen, im stuck at the tty screen.
It sounds good.
The driver can be seen in lsmod?
Then hou have started sudo nvidia-xconfig ?
Installing a driver is a good thing (get rid of nouveau with blacklisting etc.).
But the setup has to be done in order to make the desktop environment working.
Loading a driver is NOT enough.
So, look few advices in the internet how to configure a nvidia card with a loaded driver.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Password Problems [Elementary OS Luna] mrjenskay Linux - Newbie 8 01-13-2015 05:46 PM
Elementary OS Luna boots to terminal jaken Linux - Newbie 14 01-19-2014 07:58 PM
LXer: 7 Things I like about Elementary OS Luna | Luna Review LXer Syndicated Linux News 0 09-03-2013 11:31 AM
LXer: Elementary OS Luna preview LXer Syndicated Linux News 0 11-15-2012 06:10 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:13 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration