LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-19-2011, 08:55 AM   #1
turnbulljb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2010
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Don't get the GUI when I load RED HAT 6


I am fairly new to Linux. When i loaded RED HAT 6 in Vmware it defaulted to command line, no GUI. Tried startx command and got command not found. Tried a whereis startx and it couldn't find it. Editied inittab and changed to runlevel 5 and it just hung at bootup. Had to change back to runlevel 3. Do I need load x-windows and if so how? RED HAT 5 loads fine in Vmware.
 
Old 04-19-2011, 09:45 AM   #2
MTK358
LQ 5k Club
 
Registered: Sep 2009
Posts: 6,443
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 720Reputation: 720Reputation: 720Reputation: 720Reputation: 720Reputation: 720Reputation: 720
Do you have X installed?

An it's "Red Hat 6", not "RED HAT 6".
 
Old 04-19-2011, 09:47 AM   #3
acid_kewpie
Moderator
 
Registered: Jun 2001
Location: UK
Distribution: Gentoo, RHEL, Fedora, Centos
Posts: 43,417

Rep: Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974
Just sounds like you didn't install it. It sounds like you should probably just reinstall, but you can try running "yum groupinstall GNOME Desktop Environment"

Quote:
Originally Posted by MTK358 View Post
Do you have X installed?

An it's "Red Hat 6", not "RED HAT 6".
Actually, it's hopefully "Red Hat EL6", not "Red Hat 6", what with the decade in between them.

And it's "And", not "An". ;-)

Last edited by acid_kewpie; 04-19-2011 at 09:49 AM.
 
1 members found this post helpful.
Old 04-20-2011, 03:52 AM   #4
ongte
Member
 
Registered: Jun 2009
Location: Penang, Malaysia
Distribution: Mageia, CentOS, Ubuntu
Posts: 468

Rep: Reputation: 72
X is not included on the default Server install of RHEL 6.
If you want X, you have to use the Workstation option instead.
 
Old 04-20-2011, 06:38 AM   #5
turnbulljb
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2010
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Success

The "yum groupinstall GNOME Desktop Environment" worked. I did a startx and the GUI came up. I will now change the inittab to runlevel 5. When I install in the future I will look for the workstation option. Thanks everyone for the help and quick responses. (Actually I should have referred to Red Hat 6 as RHEL 6) Thanks again - you made my first problem solving post a pleasure.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
red hat gui csaunders Linux - Newbie 3 02-21-2007 05:36 PM
no GUI...Red Hat 9 blueplanet200 Linux - Newbie 1 07-07-2004 05:10 AM
need GUI on Red Hat 9.0 Ckret_01 Linux - Newbie 4 10-25-2003 01:18 PM
red hat 7.0 cant load gamji44 Linux - Software 1 07-08-2003 01:00 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:52 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration