LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-06-2007, 10:18 AM   #1
montylee
Member
 
Registered: May 2003
Location: India
Distribution: Ubuntu 7.04, Fedora Core 9
Posts: 168

Rep: Reputation: 30
Display washed out with Beryl on Intel G965 chipset


Hi,

Today i installed Beryl version 0.1.4 on my OpenSuse 10.2 machine. My system configuration is as follows:

Intel DG965RY motherboard (With onboard G965 chipset)
Intel Core 2 Duo E6300
Transcend 1GB DDR-2 RAM

I installed the graphics drivers for G965 chipset from the Intel's website and then installed Beryl.

Now, when i run Beryl the display is totally washed out. I can click the Start Menu with the mouse, run command but no text or icons are visible. I am able to get the rotating 3D cube though.

Before Beryl, i tried using the default Compiz with Xgl but it had the same problem.

What am i missing?
 
Old 01-06-2007, 11:41 AM   #2
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
Did you try Mesa included drivers? Did you do this with Xgl or AIGLX?
I have 915GM, and the combination that works is Mesa driver+AIGLX+Beryl. Pure compiz doesn't work for me, Xgl also..
 
Old 01-07-2007, 01:10 AM   #3
montylee
Member
 
Registered: May 2003
Location: India
Distribution: Ubuntu 7.04, Fedora Core 9
Posts: 168

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Yup i have tried both Xgl and AIGLX and also Combiz and Beryl. I got the same problem. I think the drivers of the G965 i downloaded are not upto the mark yet.
 
Old 01-07-2007, 06:22 AM   #4
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
Does just OpenGL work? What Mesa veriosn do you have?
 
Old 01-08-2007, 12:31 PM   #5
montylee
Member
 
Registered: May 2003
Location: India
Distribution: Ubuntu 7.04, Fedora Core 9
Posts: 168

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by raskin
Does just OpenGL work? What Mesa veriosn do you have?
I don't know! I use the Mesa version bundled with OpenSuse 10.2. Here's the output:

$ rpm -qa |grep Mesa
intel-i810-Mesa-6.4.2-0
Mesa-6.5.1-23
Mesa-devel-6.5.1-23

Now, i am trying to use the Mesa drivers from:
http://www.intellinuxgraphics.org/download.html

After installing the Mesa drivers what do i need to do?

Last edited by montylee; 01-08-2007 at 01:44 PM.
 
Old 01-08-2007, 12:37 PM   #6
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
Well, seems to be newer than my, but chipset is also newer.. Try running something 3D (a 3D screensaver or a 3D game, I guess). Does it run smoothly?
 
Old 01-09-2007, 01:17 PM   #7
montylee
Member
 
Registered: May 2003
Location: India
Distribution: Ubuntu 7.04, Fedora Core 9
Posts: 168

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Hey i downloaded the latest Mesa drivers from Intel's site, built them and it worked...

Thanks for ur help!!!

Here are two screens:

http://www.freeimagehosting.net/imag...54c40f0504.png

http://www.freeimagehosting.net/imag...84cff437d0.png
 
Old 01-09-2007, 01:43 PM   #8
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
By the way, how long does firefox run before crashing? I have some problems with it... Even switched back to WindowMaker.
 
Old 01-10-2007, 01:01 AM   #9
montylee
Member
 
Registered: May 2003
Location: India
Distribution: Ubuntu 7.04, Fedora Core 9
Posts: 168

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by raskin
By the way, how long does firefox run before crashing? I have some problems with it... Even switched back to WindowMaker.
Does ur Firefox crash while running XGL?

I browsed internet using Firefox for about half-an hour with XGL enabled without any problems.
 
Old 01-10-2007, 02:17 AM   #10
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
Well, I failed to make XGL work soon after X11R7.1 release, and never tried after. With AIGLX and Beryl Firefox runs - in first launch, at least - more than half an hour, an hour maybe, but as I have a habit of leaving everything in background, half an hour is not a decent Firefox lifetime for me. And after crash the next can come quicker. Maybe in openSUSE XGL doesn't do the thing Firefox dislikes also. Thanks for information.
 
Old 01-10-2007, 07:17 AM   #11
Hitboxx
Senior Member
 
Registered: Mar 2006
Location: India
Distribution: Fedora
Posts: 1,562
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 61
Well its kinda ironic but onboard graphics always suck(just my personal opinion) no matter how good it is. I suggest get yourself a real graphics card(well its your wish).

And i'm using Beryl since FC6 was released and had no crashes or whatsoever. My PC is awesome.
 
Old 01-10-2007, 07:41 AM   #12
raskin
Senior Member
 
Registered: Sep 2005
Location: Russia
Distribution: NixOS (http://nixos.org)
Posts: 1,899

Rep: Reputation: 68
Beryl doesn't crash. Firefox built with non-default for it gcc4 does. And surely Fedora does at least something to check that there are no obvious incompatibilities between applications shipped on their CD. As for real graphics card - look my (absolutely) sixth post, it is called... I value 3.5+ hours of autonomous work way more than Beryl. Xscreensaver works OK, it's enough.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
agpgart not recognizing Intel G965 chipset kamran_pro Linux - Kernel 1 11-10-2006 07:05 AM
MEPIS - Display problem on intel 82810E chipset manishsingh4u MEPIS 7 04-26-2006 09:05 AM
Gnome won't work under Ubuntu on high rez wide screen display (Intel 945GM chipset) bluevoter Linux - Laptop and Netbook 3 04-08-2006 03:34 PM
dual display from laptop in suse 10 w/ intel 855 chipset theufman Linux - Hardware 0 12-06-2005 04:32 PM
: Intel® 865G Chipset with Intel® Extreme Graphics 2 -driver for linux7.0 ker 2.4.1 schandak Red Hat 1 10-28-2004 01:43 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:14 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration