LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-27-2005, 12:34 PM   #1
HashTable
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: Debian
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Creative CT4500 ISA not working


Hello,

How can I install this sound card ?

I'm on a Debian 2.6.8.
lsmod :
snd_bt87x 13640 2
snd_pcm_oss 48168 0
snd_mixer_oss 16640 3 snd_pcm_oss
snd_pcm 85384 2 snd_bt87x,snd_pcm_oss
snd_timer 23300 1 snd_pcm
snd 50660 5 snd_bt87x,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 11144 2 snd_bt87x,snd_pcm
soundcore 9824 4 snd,bttv

I also have a booktree audio device for my PCI tv card (bt87x).

alsaconf gives me no result when it looks for ISA card.
(Compiling alsa-driver-xxxx with "--with-isapnp=yes" => no change.)
"modprobe snd-sbawe" -> system freeze !

I also tried ISAPNP :
isapnp.conf :
(CONFIGURE CTL00c5/295533692 (LD 0
# ANSI string -->Audio<--
(IO 0 (SIZE 16) (BASE 0x0220))
(IO 1 (SIZE 4) (BASE 0x0388))
(IO 2 (SIZE 2) (BASE 0x0330))
(INT 0 (IRQ 9 (MODE +E)))
(DMA 0 (CHANNEL 0))
(DMA 1 (CHANNEL 5))

(NAME "CTL00c5/295533692[0]{Audio }")
(ACT Y)
))
(CONFIGURE CTL00c5/295533692 (LD 1
(NAME "CTL00c5/295533692[1]{Game }")
#(IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x0200))
#(ACT Y)
))
(CONFIGURE CTL00c5/295533692 (LD 2
# ANSI string -->WaveTable<--
(NAME "CTL00c5/295533692[2]{WaveTable }")
(IO 0 (SIZE 4) (BASE 0x0620))
(IO 1 (SIZE 4) (BASE 0x0A20))
(IO 2 (SIZE 2) (BASE 0x0E20))
(ACT Y)
))
(WAITFORKEY)
=> no errors at boot but system also freeze when i try modprobe...

Please help ?
Hash
 
Old 12-27-2005, 01:04 PM   #2
mimithebrain
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: ~
Distribution: Ubuntu 10.04
Posts: 843
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 30
have you tried dmesg?
 
Old 12-27-2005, 01:22 PM   #3
HashTable
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: Debian
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I look for what in dmesg ?
I found this :
isapnp: Scanning for PnP cards...
pnp: SB audio device quirk - increasing port range
pnp: AWE32 quirk - adding two ports
isapnp: Card 'Creative SB AWE64 PnP'
isapnp: 1 Plug & Play card detected total
 
Old 12-27-2005, 01:25 PM   #4
mimithebrain
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: ~
Distribution: Ubuntu 10.04
Posts: 843
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 30
What is the output of dmesg after you load the driver that causes the crash?
 
Old 12-27-2005, 01:39 PM   #5
HashTable
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: Debian
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
The system freeze so I've to reboot. There is nothing in dmesg on this issue.
If I kill gdm before I load snd-sbawe, I get :
pnp: Device 01.01.00 activated
pnp: Device 01.01.02 activated
-> system freeze.
 
Old 12-27-2005, 06:41 PM   #6
mimithebrain
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: ~
Distribution: Ubuntu 10.04
Posts: 843
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 30
this might be of interest to you : http://www.alsa-project.org/alsa-doc...p?module=sbawe

There is compilling specific instructions for alsa-driver, and debian specifics as well.

If all fails, you can recompile your kernel with the driver built in if available, maybe that'll fix it...
 
Old 12-28-2005, 02:19 PM   #7
HashTable
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Distribution: Debian
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yep, it failed.
Even without my Tv card...
I'm not gonna waste more time on this.
Thanks for your support mimithebrain
 
Old 12-28-2005, 02:22 PM   #8
mimithebrain
Member
 
Registered: Nov 2003
Location: ~
Distribution: Ubuntu 10.04
Posts: 843
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 30
You are welcome to return and continue with troubleshooting anytime.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How can I get RL2000 (ISA) working under Slackware 10.0 Rokaz Linux - Networking 0 04-26-2005 10:46 AM
ISA modem not working pererasanjaya Linux - Hardware 2 07-06-2004 10:27 PM
I can't get my Creative Modem Blaster ISA to work. spoof007 Linux - Hardware 3 11-05-2003 06:07 AM
help installing ISA creative card -=MaGo=- Linux - Hardware 0 09-30-2003 01:13 PM
Creative Sound Card 16-bit ISA ..... Pakiman Mandriva 1 09-06-2003 02:45 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:27 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration