LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 12-05-2004, 01:11 AM   #1
danharris
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Location: canada
Distribution: SuSE 9.1 personal
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
confusion with dev/hda


...suse 9.1...KDE desktop has a 'my computer' icon, this opens konqueror. On my first install this window would show me all of my partitions, I had two linux partitions show up (i think it was double installed, minimum install on hda3 and a full install on hda4, both 10gig partitions), and two windows partitions (c: & d. Don't ask me how or why i did this, i just did.
Using YaST i managed to

delete hda4,
format hda3,
reinstalled suse 9.1 to hda3,
made hda4 a 512meg swap,
and left about 9 gigs unpartitioned.

Now, the konqueror window shows only
cd
floppy
windows
windows (1)

KdiskFree gives me a list that looks like this:

dev type size mount

hda1 ntfs 29 G win c:
hda3 reiserfs 9 G /
hda5 vfat 7 G win d:
sysfs sysfs n\a /sys
tmpfs n\a 125M /dev/shm

So here are the questions...
i. why does konqueror not show my linux partition like it used to?
ii. is my swap file (hda4) there and functioning? how can i check this?
iii. what are the sysfs & tmpfs devices?
 
Old 12-05-2004, 02:11 AM   #2
jschiwal
LQ Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Fargo, ND
Distribution: SuSE AMD64
Posts: 15,733

Rep: Reputation: 671Reputation: 671Reputation: 671Reputation: 671Reputation: 671Reputation: 671
I think that you have the normal behavior. The 'My Computer' icon simply runs the konqueror file manager with the URL of "drives:/"

You could change the URL to "devices:/" instead. That will also display the mounted partitions.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
/dev/hda under lilo.conf even thoug my HD is under /dev/hdb Basel Slackware 8 10-27-2005 07:00 PM
dd if=/dev/hda of=dev/hdb taking forever to complete fechin Linux - Hardware 7 06-19-2005 01:04 AM
mv c:\WINDOWS /dev/null; mount /dev/hda treehead LinuxQuestions.org Member Intro 5 10-19-2004 09:53 AM
mounting CD, CDRW... /dev/cdrom -> /dev/hda kersten78 Slackware 9 09-24-2004 12:53 AM
How can I boot either one of my hard drives /dev/hda or /dev/hdb, I have RH9 and FC2 omogunkristi Linux - General 1 06-21-2004 06:11 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:53 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration