LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-19-2003, 11:29 AM   #1
StarmanDeluxe
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2003
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Unhappy ./configure not working


Hi,

Whenever I try to run ./configure to prepare to install an application, I receive these messages:

loading cache ./config.cache
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... yes
checking for working aclocal... missing
checking for working autoconf... missing
checking for working automake... missing
checking for working autoheader... missing
checking for working makeinfo... missing
checking for gnome-config... no
checking for gnomeConf.sh file in /usr/local/lib... not found
configure: error: Could not find the gnomeConf.sh file that is generated by gnome-libs install

That last message(in bold) seems to be the problem.

Can anyone help?

Last edited by StarmanDeluxe; 01-19-2003 at 11:31 AM.
 
Old 01-19-2003, 11:33 AM   #2
acid_kewpie
Moderator
 
Registered: Jun 2001
Location: UK
Distribution: Gentoo, RHEL, Fedora, Centos
Posts: 43,417

Rep: Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974
you do not have the gnome-devel package installedthe one on my system is called "libgnome32-devel"
 
Old 01-20-2003, 03:04 AM   #3
yngwin
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: China
Distribution: Arch
Posts: 359

Rep: Reputation: 33
That's not the only problem! If you look at the output it gives a lot of missing development packages. I think you need to install these things first.
 
Old 01-20-2003, 03:06 AM   #4
moses
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: Arizona, US, Earth
Distribution: Slackware, (Non-Linux: Solaris 7,8,9; OSX; BeOS)
Posts: 1,152

Rep: Reputation: 48
You need to install the autoconf package, which you should be
able to get from your installation CD, or from http://www.gnu.org
 
Old 01-20-2003, 03:08 AM   #5
acid_kewpie
Moderator
 
Registered: Jun 2001
Location: UK
Distribution: Gentoo, RHEL, Fedora, Centos
Posts: 43,417

Rep: Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974Reputation: 1974
well you don't *NEED* autoconf et al all the time, but they are prety useful for some application configs
 
Old 01-20-2003, 03:15 AM   #6
moses
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: Arizona, US, Earth
Distribution: Slackware, (Non-Linux: Solaris 7,8,9; OSX; BeOS)
Posts: 1,152

Rep: Reputation: 48
No, but you don't NEED Makefiles either. To accomplish what he
is apparently trying to accomplish, he would be better off with
autoconf (et al.). ./configure is pretty dependent on autoconf for a
lot of packages, and many packages require autoconf in order to
build a Makefile. ;)
However, you were right in your first post, the error message
means he needs to install the gnome-devel package before he
can get on to the other errors. . .
(Does Starman imply male? I'm assuming so ;)
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
./configure not working dscheide Linux - Software 10 07-12-2005 02:51 PM
i am configure sendmail but it is not working raj_1 General 0 01-05-2005 05:38 PM
./configure not working Cyberian Linux - Newbie 8 11-04-2004 06:02 PM
./configure command not working lemonxl Mandriva 3 10-21-2004 04:32 PM
./configure not working linux_n00by Linux - Newbie 7 08-03-2004 09:57 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:05 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration