LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-20-2009, 11:21 PM   #1
drobin
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2009
Location: australia
Distribution: mint 15 x64
Posts: 8

Rep: Reputation: 0
Question Cannot detect firewire connected handycam, in Intrepid.


I am trying to set up a sony hdr-hc9 hdv 1080i for use in Stopmotion. My logytech cam is detected and works a dream. However I would like better quality and run at least in hd mode. I cannot get my camera detected in Stopmotion preference/video device. Here is what I tried so far:

sudo apt-get install dvgrab
sudo apt-get update

Don't know if it is installed, cant see it anywhere in Applications.
To check if firewire is installed;

sudo lsmod | grep 1394
ohci1394 37936 0
ieee1394 96324 2 sbp2,ohci1394

Meaning? None the wiser, I assumed yes?
To check that this camera is supported;

sudo apt-get install gscanbus
gscanbus
couldn't get handle: No such file or directory
This probably means that you don't have raw1394 support in the kernel or that you haven't loaded the raw1394 module.

What's next? Install “support”???
do I need permissions?

sudo chmod g+rw /dev/raw1394
chmod: cannot access `/dev/raw1394': No such file or directory

Ok, not installed?
I also downloaded Kino and checked in 'preference';
"The ieee 1394 subsystem module must be loaded, and you must have read and write access to /dev/raw1394"
So what's next (isn't installed by default in Intrepid?)....

Where I am going wrong?
 
Old 03-21-2009, 01:11 AM   #2
drobin
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2009
Location: australia
Distribution: mint 15 x64
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thumbs down one step forward and...

Discovered basic commands! I'm new....
cd;/configure; make; make install

./configure <dvdgrab directory>

but does not have 1394 driver as default, as the terminal pointed out. So;

./configure <'libraw1394-2.0.2' directory>
make
make install

back to dvdgrab and did likewise from the config. command
Still I have the same message showing;

checking for LIBAVC1394... configure: error: Package requirements (libavc1394 >= 0.5.1) were not met:


No package 'libavc1394' found


Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you

installed software in a non-standard prefix.


Alternatively, you may set the environment variables LIBAVC1394_CFLAGS

and LIBAVC1394_LIBS to avoid the need to call pkg-config.

See the pkg-config man page for more details.


I'm digging a bigger hole for myself as I do not quite understand how to use these commands, and I am not getting the results I want. What is next?
 
Old 03-24-2009, 06:28 AM   #3
drobin
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2009
Location: australia
Distribution: mint 15 x64
Posts: 8

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for all your help! If someone has a similar problem and need help too, I have found the answer, so just drop a line, I will monitor this post for a little while. Over and out.
 
Old 04-14-2009, 08:00 PM   #4
Quiliro Ordóñez
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2009
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
sony

Quote:
Originally Posted by drobin View Post
Thanks for all your help! If someone has a similar problem and need help too, I have found the answer, so just drop a line, I will monitor this post for a little while. Over and out.
I use a sony hdv 1080i. How can I use it via 1394 firewire port?
Thks.
 
  


Reply

Tags
ubuntu


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intrepid MacBook Pro 2,2 does not resume from suspend with attached firewire disk tp42 Ubuntu 1 01-24-2009 11:12 PM
How to mount a card connected via firewire AchimRS Linux - Hardware 1 08-27-2006 09:26 PM
Cannot detect multiple firewire disks kev66 Linux - Hardware 0 02-08-2006 01:54 AM
linux won't detect hd connected through RAID abbasakhtar Linux - Hardware 1 12-26-2004 02:55 PM
how to auto detect when connected to internet? rohan208 Programming 2 07-24-2004 05:00 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:20 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration