LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-04-2003, 06:26 AM   #1
Loathing
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
boot problem with dual-boot XP / RH 8.o


Hi,

I'm an absolute Linux newbie and wanted to get in the stuff by setting up a dual-boot system to play around a bit and here's the first problem I get stuck with

System Specs:

Intel PIII-800
396 MB RAM
Board Asus P3-BF
Maxtor 40 GB HDD

Partiotions:

hda
---hda1 NTFS Zylinder 0-4xx
---hda2 EXT3 Zylinder 4xx-5xx /boot
---hda3 EXT3 Zylinder 5xx-109x /
---hda4
-------hda5 /swap


Installing with this configuration works fine. Lilo screen shows up while booting and starting XP from there works fine ! When I start Linux as my OS I get following stack trace:

...
mounting /proc filesystem
creating block device
mkrootdev: label / not found
Mounting root filesystem
mount: error2 mounting ext3
pivotroot: pivot_root(/sysroot, /sysroot/initrd) failed:2
umount /initrd/proc failed: 2
Freeing unused kernel memory: 212k freed
Kernel panic: No init found. Try passing init= option to Kernel

I tried to install GRUB as my bootloader but got the same error.
I tried to start a rescue installation. It tries to load Linux and says that it don't find my Linux installation.

It seems to me like the root can not be found because of some configuration error but as I'm such a noob I have problems figuring out where the problem could be and how to fix it. Maybe it's only a wrong matched partition in a file on /boot Partition ?!

I would really appreciate any help and please try to explain in easy words and step by step

thank you very much in advance !

Loa
 
Old 03-04-2003, 09:22 AM   #2
mychl
Member
 
Registered: Jul 2001
Location: Earth
Posts: 164

Rep: Reputation: 30
I think the problem might lie in your lilo.conf file. When you get the lilo prompt, hit Ctrl + X, then type 'linux single' without the quotes...

See if you can get booted that way to look at your lilo.conf file. Once you can see it, post it here so we can look at it.

Thanks
 
Old 03-04-2003, 12:19 PM   #3
Loathing
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
first I wanna thank you for your answer. I'll try this when I'm at home and give a feedback about the progress
 
Old 03-04-2003, 01:39 PM   #4
Loathing
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2003
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
as I actually have GRUB as my bootloader is there any equivalent to ctrl x and linux single there ? I tryed that on GRUB but didn't get to load anything....
 
Old 03-04-2003, 05:20 PM   #5
mychl
Member
 
Registered: Jul 2001
Location: Earth
Posts: 164

Rep: Reputation: 30
At grub screen, select the line for your linux kernel, then type the letter e to edit the line.

Then at the end of the line, add the word single.

The line should then read linux single

That should help......maybe
 
Old 05-14-2003, 09:31 AM   #6
Curucao
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Location: London, England
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Question RedH 7 and XP- LILO or GRUB

Hi, I'm new here.
Linux is not my job but a hobby I am trying to get into.
I have a problem with dual boot. I have loaded both XP and later Linux. Now when I boot I only get to Linux.

I need to activate LILO (tried but unsuccessful) I was told that GRUB would be better over 1024 cylinders (head started hurting)

Then came the code (started crying)

Is there an area I can download a complete GRUB installation to burn and instal on my PC to activate and take over the boot?
Also should i try to upgrade to Reedhat 9??

Curucao
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help fixing boot problem on Ubuntu/WinXp dual-boot Ay-Karamba! Linux - General 5 09-06-2005 09:20 PM
Fedora Core 3 Dual Boot, Dual Hard drives, Grub Boot Loader Denali03 Linux - Newbie 1 03-04-2005 01:44 PM
problem, dual boot, xp/redhat, cdtray kept ejecting, del redhat part. wont boot a OS mraym84 Linux - General 2 08-22-2004 01:46 PM
problem with Installing red hat linux dual boot(/boot < for 1024 cylinders ) praveenb Linux - Newbie 2 02-13-2004 08:49 PM
problem with dual boot "unmountable boot volume" trinbellwoods Linux - Laptop and Netbook 8 09-23-2003 11:33 AM


All times are GMT -5. The time now is 10:18 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration