LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-16-2005, 11:01 AM   #1
koodoo
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: a small village faraway in the mountains
Distribution: Fedora Core 1, Slackware 10.0 | 2.4.26 | custom 2.6.14.2, Slackware 10.2 | 11.0, Slackware64-13
Posts: 345

Rep: Reputation: 32
Blank Screen Problem with X server in Fedora Core 1 is driving me crazy!!!


Hi,

I am using Fedora Core 1.

I have grub as my bootloader and my default runlevel is 5. i.e. i directly boot into runlevel 5. Now during startup "sometimes" the X server starts and everything works fine, but "sometimes" it won't start and i would get only a blank screen. I restart and again "sometimes" it works and at other times a get again oly a blank screen.

Then i tried booting into runlevel 3 and typed startx from there. It worked fine for quite some time but again i started experiencing the same problems.

I hate this "sometimes" stuff either it should work all the time or it shouldn't work all the time Operating Systems are deterministic aren't they??

I also noticed one more thing :
I have grub bootloader.The bootloader screen shows :

Fedora Core (2.4.22-1.2115.nptl)

I press 'e' and i get

root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.22-1.2115.nptl ro root=LABEL=/ hdd=ide-ssci rhgb
initrd /boot/initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img

I press 'e' again to edit the second line and remove the hdd=ide-ssci rhgb part. So i now have :

root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.22-1.2115.nptl ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.4.22-1.2115.nptl.img

Now i restart the computer and the X works fine.But my cdwriter would not work.Doing any operation on /mnt/cdrom1 gives an error message : /mnt/cdrom1 is not a valid block device I can though eject it using 'eject /dev/hdd' but i don't know hoe to access its contents?

Why is this happening coz this has now forced me to reinstall Fedora Core 1 a couple of times on my system

This X server behaviour has frustrated me a lot

Please Help

My system specifications are :
P4 2A Ghz processor.
Intel 845 chipset motherboard.
On board Intel 845 video card.
256 MB of RAM
Distro : Fedora Core 1

Also :

Primary Master : My Samsung Hardisk
Primary Slave : None
Secondry Master : Samsung CD ROM
Secondry Slave : Samsung CD Writer

Thanx in anticipation
 
Old 03-16-2005, 04:54 PM   #2
titopoquito
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Lower Rhine region, Germany
Distribution: Slackware 14.1 (32 and 64 bit)
Posts: 1,594

Rep: Reputation: 124Reputation: 124
I'm not sure about your problem, but i noticed the following:

- scsi-emulation for cd-writer: hdd=ide-scsi (type repeated twice in your post: ssci)

- you disabled the last two boot parameters, why not just leave out the rhgb thing? Does it change anything? I don't have fedore, but it sounds as if it is only a graphical display for the boot process?! It should do you no harm to omit it.

- if this doesn't work: when googleing for "rhgb" i came across a usenet posting, that might else be interesting. There is something about the root=LABEL=/ you use in your grub configuration file and replacing it with the proper name (/dev/hdd or maybe /dev/sd0 I guess for the cd-writer with scsi-emulation). In case you want to have a look at it -- no guarantee that it helps:
Usenet posting

titopoquito
 
Old 03-17-2005, 03:35 PM   #3
koodoo
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: a small village faraway in the mountains
Distribution: Fedora Core 1, Slackware 10.0 | 2.4.26 | custom 2.6.14.2, Slackware 10.2 | 11.0, Slackware64-13
Posts: 345

Original Poster
Rep: Reputation: 32
At last somebody answered ..............................

Thanks a lot titopoquito . Your suggestion to remove only the "rhgb" parameter worked fine. Now i can boot with runlevel 5 without any problems and my CD Writer is also working properly.

Sorry for that "ssci" thing. It was an error on my part it was actually "scsi" as you had mentioned

The link you gave me was also helpful.

Also could you please view another problem i am facing with my X server :

http://www.linuxquestions.org/questi...hreadid=301407

I got no replies for this thread. But this is also one of the major problems i am facing with my X server. Maybe you could help?

(I guess this is not against the forum rules?)

Thanks a lot again. You've saved me a lot of trouble.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BIG PROBLEM!!! Fedora Core 3 login screen SpiderIRE Linux - Software 0 01-28-2005 10:24 AM
Problem trying to install glib 2.6.1. I'm driving crazy Lier Linux - Software 2 01-21-2005 02:35 PM
Fedora Core 2, mozila 1.7.3 gives blank screen thrombomodulin Linux - Software 3 12-04-2004 03:51 PM
ProSavage DDR problem? Blank screen after Fedora install on Sharp Mebius laptop Tomcat Fedora - Installation 3 09-04-2004 12:30 PM
Fedora install problem - blank screen The Oate Fedora - Installation 12 08-21-2004 09:07 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:33 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration