LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-22-2004, 11:32 PM   #1
lpoht
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2003
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
black screen when I start X


I am using a Toshiba Satellite 1405 with Mandrake 10 installed. The laptop is supposed to have an "S3 Super Savage" installed in it. When I start the X server, the background of all the windows is black. This means that I can access the menus and other windows, but most everything is black. Below is a copy of XFree86 config file I am using. I got it to work by simply uncommenting the no_accel line. However, without hardware acceleration, the graphical interface is slow to respond to windows being moved or created. Does anyone know how I can fix this? I searched for a while and found not much. Thanks.


XFree86 config:
# File generated by XFdrake.

# **********************************************************************
# Refer to the XF86Config man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
# the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"
EndSection

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
#DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse doesn't work
EndSection

Section "Module"
Load "dbe" # Double-Buffering Extension
Load "v4l" # Video for Linux
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # 3D layer
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "Keyboard"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "en_US"
Option "XkbOptions" ""
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "monitor1"
VendorName "Toshiba"
ModelName "Toshiba TOS5082"
HorizSync 31.5-48.5
VertRefresh 50.0-70.0

# Sony Vaio C1(X,XS,VE,VN)?
# 1024x480 @ 85.6 Hz, 48 kHz hsync
ModeLine "1024x480" 65.00 1024 1032 1176 1344 480 488 494 563 -hsync -vsync

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection

Section "Device"
Identifier "device1"
# VendorName "S3 Incorporated"
# BoardName "S3 Savage4"
# Driver "savage"
VendorName "S3 Inc."
BoardName "S3 Savage (generic, sw_cursor)"
Driver "savage"
VideoRam 16384
#Option "DPMS"

Option "no_accel" # You may enable this if there are timeouts when starting X
EndSection

Section "Screen"
Identifier "screen1"
Device "device1"
Monitor "monitor1"
DefaultColorDepth 24

Subsection "Display"
Depth 8
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 15
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 16
Virtual 1024 768
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 24
Virtual 1024 768
# Virtual 800 600
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
Screen "screen1"
EndSection
 
Old 06-23-2004, 06:57 AM   #2
ShawnRisk
Member
 
Registered: Jun 2004
Distribution: Slax
Posts: 45

Rep: Reputation: 15
From what I see everything seems to be good, but I am not an expert on the XF86Config file... I was just wondering if you had update the XFree86 to the lastest version.. Also you should look at this page to help you out: http://www.probo.com/timr/savage40.html
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I messed with the screen resolution and now Redhat will boot into a black screen! Mr. Hill Linux - Newbie 29 05-04-2009 11:52 AM
screen saver goes off and screen goes black Doug.Gentry Suse/Novell 2 03-26-2005 05:08 PM
Startx results in a black screen with VGA and screen errors kwosource Linux - Newbie 4 03-11-2005 02:58 PM
MDK 9.2: X freezes on a black screen or blue screen with "X cursor" Apoc Linux - Software 1 12-29-2003 03:56 AM
Black screen at start from own stupidity kaega2 Linux - Software 5 09-27-2003 12:43 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:42 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration